Dodaj do ulubionych

pęcherzyk żółciowy

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.02, 21:57
Od jakiegoś czasu miewam objawy, ktore nie wiem jak określić. Czasem wydaje
mi się ze to boli mnie zołądek, czasem jest to tylko ucisk, czasem boli
wyraźnie po prawej stronie. Zdarza mi się niestrawność. Moja mama, która
chorowała na pęcherzyk żółciowy twierdzi ze to mogą być objawy choroby
właśnie pęcherzyka. Jeśli tak, to może ktoś z Was wie, jakie badania należy
zrobić? No i jakie są metody leczenia? Czy tylko wycięcie pęcherzyka? czy
może jakoś się to leczy "niechirurgicznie"?
Dziękuję za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.52-136-217.adsl.skynet.be 09.11.02, 22:37
      Ostre zapalenie pecherzyka zolciowego jest nie do przeoczenia: bol, wymioty, klasyczne objawy na usg.
      Grupa ryzyka to "3 razy F": fat, forty, female.
      Ostre zapalenie leczy sie zachowawczo (antybiotykami), chyba ze sie wikla, na kamienie jest wlasciwie jeden sposob: usunac pecherzyk zolciowy. Ten zabieg to najlepsze wskazanie do laparoskopii poza ginekologia i w rekach wprawnego chirurga zabieg prawie nieobciazajacy.
      PS: wcale nie jest oczywiste, ze Twoje dolegliwosci maja zrodlo w kamicy zolciowej, choc jest to mozliwe.
      • Gość: anma Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.02, 23:15
        Dzięki, Doki, jak zwykle :-))
        Czy wobec tego powinnam zrobić USG? Czy jakieś badania krwi mogą coś wykazać?
        Pytam, bo naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać. A jeśli chodzi o rodzinę,
        to i mama i babcia miały usuwane pęcherzyki :-(( Czy aby pęcherzyk mógł być
        usuniety podczas laparoskopii trzeba mieć figurę modelki czy przy nadwadze też
        to jest możliwe?
        • Gość: Doki Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.165-136-217.adsl.skynet.be 10.11.02, 09:48
          Gość portalu: anma napisał(a):

> Dzięki, Doki, jak zwykle :-))
          > Czy wobec tego powinnam zrobić USG?

Uwazam, ze tak. USG moze wykazac (jesli, oczywiscie, sa): stan zapalny pecherzyka, poszerzenie drog zolciowych, kamienie w pecherzyku, czasem w przewodach.

Czy jakieś badania krwi mogą coś wykazać?

W ostrym stanie zapalnym podwyzszenie bilirubiny i niektorych wskaznikow enzymatycznych, ale to malo swoiste.

> Pytam, bo naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać. A jeśli chodzi o rodzinę,
          > to i mama i babcia miały usuwane pęcherzyki :-((

No to Twoje szanse na kamice sa spore.

Czy aby pęcherzyk mógł być
          > usuniety podczas laparoskopii trzeba mieć figurę modelki czy przy nadwadze też
          > to jest możliwe?

Laparoskopia jest mozliwa przy kazdej wadze ciala, od kilkuletniego dziecka do nawet 300 kg. Laparoskopowo robi sie nawet chirurgie bariatryczna, ale to nie dla poczatkujacych.
          • Gość: anma Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.02, 10:48
            No to jeszcze raz dziękuję. Domyslałam się ze mam szansę na "pęcherzyk" dzięki
            genom i dlatego moze wzmozona czujność :-)
            pozdrawiam
            • Gość: Marta Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 10:59
              dwa dni temu na podstawie badania usg jamy brzusznej wykryto u mnie kamień w
              pęcherzyku żółciowym.Na podstawie badania usg można łatwo wykryc czy jest coś
              nie tak.Należy się dokładnie przygotować do badania:przyjąć Espumisan,przed
              badaniem nic nie pic,nie jeść inależy mieć wypełniony pęcherz moczowy
              • Gość: maria Re: pęcherzyk żółciowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.11.02, 17:13
                Witam
                Marto jak wypełnisz pęcherz moczowy nic nie pijąc?
                Z pozdr. - Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka