Dodaj do ulubionych

Chce schudnać!!!!

05.02.06, 18:12
Chciałabym schudnąć przynajmniej 15 kologramów.Tylko nie wiem jak to zrobić...
Mam 16 lat i chodzę do I klasy LO.Mój organizm przyzwyczajił sie do jedzenia
co 45 min.Jem zawsze wtedy 1 kanpke chleba, no więc jeśli przerw mam w szkole
przynajmniej z 6, to wychodzi 6 kanapek.Wiem że to jest duzo, ale ja nie
umiem powstrzymac głodu, i jeśli nie zjem jednej kanapki na przerwie, to
pózniej burczy mi w brzuchu i wogóle nie moge o niczym innym mysleć.Jak mam
schudnac?
P.S.Mam 1,79 wzrostu i ważę 55 kg.(wiem że to duzo:()
Obserwuj wątek
    • kropon Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 18:18
      to nie jest dział anoreksja tylko zdrowe odżywianie.
      • monia9617 Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 18:32
        Ej o co ci chodzi???Czy ja che zostac anorektyczką?Chcę schudnac.Dieta nie
        oznacza zaraz anoreksji.
        A jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to lepiej sie nie odzywaj!!!!
        • kropon Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 18:42
          Masz niedowage i nie masz z czego chudnąć. Więcej jeść powinnaś, widocznie
          szybko rośniesz. Za dwa lata jak będziesz wolna, umówisz sie ze mną na randke?
          Lubie wysokie dziewczyny :-)
          • monia9617 Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 20:47
            kropon napisał:
            Za dwa lata jak będziesz wolna, umówisz sie ze mną na randke?
            > Lubie wysokie dziewczyny :-)
            Hehe:D.Ja jestem wolna cały czas:).
            A tak na poważnie, to zapewniam Was że nie mam anoreksji, i niedowagi.Po prostu
            chcę się lepiej czuć i lepiej wyglądać.
            I prosiłabym nie pisac takich postów.Ja raczej oczekuję jakis opini, porad, pod
            względem diet, jak je stosowac itp.,itd.
    • gruba16 Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 18:37
      DZIECKO!
      Jak to chcesz zchudnąć! Twoja waga jest prawidłowa, co ja mówie masz niedowage.
      gratuluje tak dobrej przemiany materii. Wiesz co?? pomyśl jakbyś wygladała
      jakbys ważyła te 40 kilo? zastanów sie może masz poczatki anoreksji. pozdrawiam
    • poziomka35 Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 19:24
      Najpierw odwiedź psychiatre albo przynajmniej psychologa na początek.
      • owszem Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 22:34
        A tak przy okazji...tak się nazywa POMOC dziewczynie...?
        Gratuluję...
    • smutna_i_coz Re: Chce schudnać!!!! 05.02.06, 23:12
      Schudnij lepiej tak może z 25 i porozglądaj sie za wczasu za jakąś ładną i
      wygodną trumienką.
    • mariuszk8 Re: Chce schudnać!!!! 06.02.06, 11:16
      Na pewno masz 179 cm? To nie pomyłka?
      • monia9617 Re: Chce schudnać!!!! 06.02.06, 13:46
        No własnie tak teraz czytam i doszłam do wniosku że sie pomyliłam.Mam 170 cm.
        wzrostu.
        • kropon Re: Chce schudnać!!!! 06.02.06, 15:24
          jeśli z wagą, sie nie pomyliłaś, to nadal nie masz z czego schudnąć, twoja waga
          jest w sam raz, jak schudniesz bedziesz za mało ważyć. Jeśli chcesz poprawić
          sylwetke, to gimnastykuj sie, a nie zrzucaj kilogramy, jak wzmocnisz miesnie,
          poprawisz sylwetke. a jesc trzeba tyle, zeby nie czuc glodu, wiec nie ograniczaj
          jedzenia ,nawet jedz wiecej zdrowych rzeczy, jesli ciagle glodna jestes,
          widocznie potrzebujesz wiecej kalorii.
          • kkaren Re: Chce schudnać!!!! 06.02.06, 23:26
            179 czy 170 to nic nie zmienia. Masz idealną wagę. Idź za radą kropon, jedz na
            każdej przerwie niekoniecznie kanapki, np. owoce, wafle ryżowe, jogurt itp.
            Niejedna kobitka mogłaby Ci pozazdrościć wymiarów:-))
            • nataliae Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 09:29
              Swietnych wymiarow? no.. tego moge pozazdroscic ja. Mam 180 cm wzrostu i waza
              ok 68-71 kg. Moze mi pomozecie jakos schudnac? tylko nie mowcie ze to waga
              odpowiednia... w zadne ciuchy sie nie mieszcze.. poza tym taka mam sylwetke ze
              kosci drobne, raczki szczuple.. zatem z sadelkiem w boczkach i brzuszku mi nie
              do twarzy. A ciebie droga autorko tematu rozumiem.. choc zgadzam sie z
              poprzednikami - waga dobra. Mi wszyscy mowia ze dobrze wygladam, tymczasem ja
              od czasu gdy przytylam (z 63 kg) nie moge pogodzic sie z ta nieduza w sumie
              warstwa izolacyjna. :)

• poziomka35 Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 10:59
      Takie chude osoby, co pisza tak jak autorka wątku maja jakies psychiczne
      problemy i zaburzenia. Tak naprawdę nie pytaja o poradę jak się odzywiać tylko
      oczekuja odpowiedzi w stylu :"jestes szczupła", "masz idealna wage", "każda Ci
      moze pozazdrościc" i w ten sposób lecza chyba jakieś swoje kompleksy bo takie
      osoby nie sa z reguły lubiane przez otoczenie, odbirane sa jako zadufane w
      sobie. Jedyna rada dla nich to leczenie psychiki a nie "nadwagi".
      • monia9617 Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 12:25
        teraz to juz przesadziłaś!!!Nic o mnie nie wiesz i nie masz prawa tak pisać.
        Nie potzreabuję żdnych komplementów, ani nic z tych rzeczy...
        • poziomka35 Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 12:53
          stwierdzenie: mam 1,70 wzrostu, waze 55kg, wiem ze to duzo, - mówi bardzo duzo
          o Tobie. Tak trudno znaleść odpowiednią strone w internecie i obliczyć swoja
          prawidłowa wagę. Zresztą na tym forum tez o tym było. twój wątek uważam za
          niepoważny, i tyle.
          • nataliae Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 17:14
            wiesz co mowi to stwiedzenie? jestes beznadzijna poziomka.. ludzie nie wchodza
            tu po to zeby sie podlamac, slyszac atak w stylu: przychodzisz tu tylko po to
            zeby uslyszec komplement. Nawte jesli tak jest wyszlabys na tym o wiele madrzej
            gdybys o tym nie napisała. Ja nie watpie w szczerosc i rzetelnosc obaw i prosb
            autorki tematu. Uwazam ze z racjonalnego puntktu widzenia sa bezpodstawne.. Na
            pewno jest szczupla dziewczyna, i to bardzo. Ale chodzi o to jak ona sie czuje
            ze sobą... wlasnie to co napisała o tym swiadvzy. A nie napisała tego zeby
            poczuc sie jezcze gorzej... tylko zeby zostac naprowadzona na dobra droge.. w
            przekonywujacy i odpowiedni sposob oczywiscie. Juz wiecej nie napisze.. ale nie
            znosze takich zagrywek jak twoja poziomko.

Zaatakowalas wiec tez sie mozesz poczuc z mojej strony zaatakowana.. ja tylko
            broni racji szesnatski. Tez kiedys bylam na jej miejscu... i takie postepowanie
            jak twoje b źle na mnie wplyneło.
          • owszem Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 19:09
            Matematyka matematyką, psychika psychiką. I NIEROZRÓŻNIANIE tych 2 dziedzin
            jest, droga poziomko, właśnie lekkim traktowaniem tematu, by nie rzec
            NIEPOWAŻNYM.
            Ja schudłam 40 kg i uwierz mi, ze doprowadzenie się do tych 40 kg jest dla mnie
            wielce traumatycznym przeżyciem..do tego stopnia, że kiedy teraz ktoś do mnie
            mówi "zaokrągliłaś się na buzi" dostaję szału, mimo że od kilkunastu miesięcy
            trzymam prawidłową wagę. I właśnie przez wzgląd na własne ( a przecież nie
            tylko moje) doświadczenie, mimo tego, że mam(y) świadomość nierównowagi
            psychicznej w sferze odżywiania..właśnie dlatego.. uważam Twoją wypowiedź za
            niepoważną. I tyle.
            • poziomka35 Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 22:20
              Nie czuje sie absolutnie zaatakowana. Wyraziłam swoje zdanie i mam do tego
              pełne prawo. Wy również. I jeżeli myslicie że pomogłyście dziewczynie
              utwierdzając ja w przekonaniu ze ma nadwagę to gratuluje!
              • owszem Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 22:29
                Ależ..! Moja wypowiedź to protest przeciw stereotypowemu mysleniu. Od pomagania
                w takich kwestiach są psycholodzy. Gratulacje zostaw więc na lepszą okazję ;)
                • poziomka35 Re: Chce schudnać!!!! 08.02.06, 09:14
                  Jeżeli problem dotyczy psychiki a nie diety to autorka najwyraźniej pomyliła
                  forum.
    • cioccolato_bianco Re: Chce schudnać!!!! 07.02.06, 22:42
      zjedz marchewke zamiast kanapki.
    • mmagi ale podpucha:>idz sie leczyc na głowe:> 08.02.06, 11:05

• artur.kalinski Re: Chce schudnać!!!! 08.02.06, 14:31
      Wiek 16-tu lat u dziewczyny to okres najbardziej intensywnych przemian
      metabolicznych, hormonalnych, ale również psychicznych. Doskonale rozumiem Twoje
      pytanie monia9617, bo nie jesteś pierwsza na tym forum. NIE uważam jednak, żeby
      było niepoważne. Tak jak pisałem, Twoje ciało ulega w tym czasie bardzo
      intensywnym przemianom, szybko rośniesz, zmieniają Ci się kształty itp. Dla
      normalnego człowieka (szczególnie kobiety, która na punkcie swojego ciała jest
      bardziej wrażliwa niż chłopak) tak szybkie i intensywne zmiany proporcji
      organizmu mogą być szokujące (do tej pory przecież tego nie było) i faktycznie
      mogą nasuwać dziwne myśli.

Chcę Cię zatem zapewnić, że z Twoim ciałem jest wszystko w porządku. Wskaźnik
      BMI (na który większość osób analizujących Twoją sytuację w tym wątku sie
      powoływało) nieznacznie przekracza 19, podczas gdy optimum to 19-24. Znajdujesz
      się zatem w dolnych granicach normy i to jest OK.

Jeżeli jednak wydaje Ci się, że masz np. zbyt grube uda, albo nieproporcjonalny
      brzuch, radzę najzwyczajniej w świecie zadbać o regularne ćwiczenia
      ukierunkowane na modelowanie poszczególnych partii ciała a NIE spalanie tkanki
      tłuszczowej!!! Jeżeli już teraz tak do tego podejdziesz + dodatkowo zadbasz o
      urozmaiconą i racjonalną (~1800-2000kcal) dietę - tylko pozazdrościć :)
    • margonik Re: Chce schudnać!!!! 08.02.06, 17:30
      Masz po prostu świetną przemiane materii! I tylko się cieszyć, niech będzie
      taka jak najdłużej.

Twoja waga jest normalna - jesteś w końcu wysoką dziewczyną.

Kanapek nie unikaj, ale zamiast robić sobie kanapki z białego pieczywa,
      wybieraj chleb pełnoziarnisty (np. "Fitness Pełen Ziaren" - jest bardzo smaczny
      i łatwo dostępny, albo jeszcze lepiej - pełnoziarnisty Mastermacher). Do
      kanapki włóż jakies warzywko - teraz zimą np. ogórka kiszonego, do tego zabierz
      do szkoły kilka obranych marchewek.
      Nie ograniczaj sie w jedzeniu, jeśli czujesz się głodna, bo to bez sensu. Tylko
      staraj się odżywiać jak najlepiej. Wybieraj te produkty, które są zdrowsze i
      bardziej pełnowartościowe. Od nich naprawdę mniej się tyje, a do tego po takich
      pełnowartościwych posiłkach dłużej czujemy sie syci.
      • slimaczek1 Re: Chce schudnać!!!! 08.02.06, 19:08
        "Fitness Pełen Ziaren" - jest bardzo smaczny
        i łatwo dostępny, albo jeszcze lepiej - pełnoziarnisty Mastermacher"

Czy przypadkiem te chleby nie zawierają zbyt dużej ilości konserwantów, żeby je
        jeść w takiej ilości? Poza tym oprócz tego że są zdrowe bo z ziarnami, to są
        też ciężko strawne. Nie kazdy może je jeść stale.
        • margonik Re: Chce schudnać!!!! 09.02.06, 12:27
          Te chleby nie mają żadnych konserwantów.
          Tu masz skład:
          www.benus.pl/produkty.php?produkty=1&zdj=30&tekst=100
          Znajdź choc jeden konserwant.

Najlepsze są te, które nie zaweirają słodu ani karmelu. "Fitness Pełen Ziaren"
          niestety ma ekstrakt słodowy - ale i tak jest lepszy od zwykłych "razowców" z
          marketu.
          Sama kupuję najchętniej "Pełnoziarnisty Hruby", ale ten chlebek nie jest łatwo
          dostepny (jest w Organicu i w sklepach typu eko).
          Natomiast wszelkie popularne razowce to zwykłe chleby ze zwykłej mąki, z małą
          domieszką razowej, kolorowane karmelem.
        • margonik Re: Chce schudnać!!!! 09.02.06, 12:34
          >Poza tym oprócz tego że są zdrowe bo z ziarnami, to są
          też ciężko strawne. Nie kazdy może je jeść stale.

Pomyśl, że dawniej ludzie nie jedli białej mąki w ogóle. Nie mieli takich
          dylematów.

Poza szczególnymi przypadkami, gdy ktoś ma rzeczywiste kłopoty z trawieniem,
          chyba nikomu produkty pełnoziarniste nie zaszodzą. Ponadto w chlebach które
          wymieniłam (dodam jeszcze pełnoziarniste Wazy) nie ma chemii. Kupując zwykły
          biały chleb nie masz pojęcia co w nim się znajduje (wszelkie polepszacze itd).
          • slimaczek1 Re: Chce schudnać!!!! 09.02.06, 13:25
            Zastanawiam się tylko co powoduje ich tak długi okres trwałości (przydatności
            do spozycia), skoro nie mają konserwantów.
            • margonik Re: Chce schudnać!!!! 09.02.06, 15:07
              One nie mają aż takiego długiego okresu do spożycia.
              Fitness ma dosyć długi (może ze dwa tygodnie), ale dlatego, że jest
              pasteryzowany.
              A zwykłe chleby pełnoziarniste same w sobie mają okres przydatności do spożycia
              dużo dłuższy niż chleby białe. Mój ulubiony Pełnoziarnisty Hruby (mielone żyto,
              drożdże lub zaczyn <nie pamiętam>, woda - nic poza tym) jest smaczny przez
              tydzień. I autentycznie jesz go po tygodniu nie czując, że jest stary. Białego
              pieczywa już byś nie przełknął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka