16.02.06, 22:09
Własnie dowiedziałam się że podejrzewają u mojego 8 letniego syna
epilepsjęNiby wynik eeg to wykazał.Ale ja u niego nie aobserwowałam żadnych
objawów ataków.Czy wynik tomografi komputerowej wykarze czy to jest
epilepsja,i jeśli tak okaze się ze jest to epilepsja to co dalej?leki do
końca życia?Jakie są koszty takich leków.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gutek1231 Re: epilepsja 16.02.06, 22:53
      poczytaj sobie wszystko na neuronet pl. Dowiesz się wszystkiego
      dokładnie.Również na www. spokojnaglowa.idn.org.pl. I nie bądź taka przerażona
      ja z tą chorobą żyję już 9 lat, to nie jest jakiś wyrok choroba jakich wiele
      tyle że ograniczona przez zabobony i ciemnogród. Chorzy na epi to normalni,
      inteligentni, wrażliwi ludzie. Mogą się normalnie uczyć i naprawdę wiele w
      życiu osiągają. Jeżeli chcesz poczytać o nich i ich posty wejdź na forum
      prywatne /tutaj/ klikni "zdrowie" a następnie kliknji forum "epileptycy łączcie
      się"
      • venus22 Re: epilepsja 17.02.06, 09:13
        >>Własnie dowiedziałam się że podejrzewają u mojego 8 letniego syna
        epilepsjęNiby wynik eeg to wykazał.Ale ja u niego nie aobserwowałam żadnych
        objawów ataków<<

a jakie mial objawy ze wyslano go na EEG?

Venus
        • aneczka301 Re: epilepsja 17.02.06, 14:36
          w pażdzierniku tamtego roku miał zapalenie opon mózgowych.I potem skarżył sie
          czasami na bóle głowy.poszłam z nim do lekarza pierwszego kontaktu i Pani
          doktor skierowała go do neurolaga.
    • soltyska11 Re: epilepsja 17.02.06, 11:17
      Moja córka bierze leki od 4 lat (depakine) 1 op. kosztujr 1,13 tylko musi byc
      recepta. Po 5 latach jest badanie kontrolne które sprawdza czy sie poprawl stan
      i ewentualne odstawienie leku. Jej objawami byly drgawki przy wysokiej
      goraczce, Tez nie wierzylam ze to epilepsja. Dalej nie wierze. Mysle ze bedzie
      dobrze z twoim synkiem. Radze zebys poszla do prywatnego lekarza, opisala
      wszystkie objawy itp. Dla pewnosci. Pozdrawiam i nie martw sie. Z ta choroba
      zyje sie normalnie.
    • aneczka301 Re: epilepsja 17.02.06, 14:38
      Dzieki za słowa otuchy i rady gdzie mogę znaleść więcej informacji na temat
      epilepsji.Pozdrawiam
      • gutek1231 Re: epilepsja 17.02.06, 17:07
        Cieszę się, że choć odrobinkę pomogłam. Sama na to choruję od 9 lat. Bywało
        bardzo ciężko ale przy ogromnej pomocy bliskich / rodzina, przyjaciele, nawet
        sąsiedzi/ powoli wychodzę / psychicznie/ na prostą.A przynajmniej przestałam
        myśleć, że to kara!, że, za co to na mnie spadło! Pojełam iż można z tym żyć!
        • venus22 Re: epilepsja 17.02.06, 20:09
          >>w pażdzierniku tamtego roku miał zapalenie opon mózgowych.I potem skarżył sie
          czasami na bóle głowy.<<

o jezeli tak to zebys wiedziala ze w migrenie zapis fali EEG moze byc taki jak
          w padaczce. Niektorzy lekarze nawet zastanawiaja sie czy ze migrena moze byc
          forma padaczki
          jezeli nie ma drgawek tylko np zaburzenia widzenia i bole glowy to raczej bym
          sie sklaniala w kierunki migreny.
          Poza tym u epileptykow migrena wystepuje czesciej niz u nie- epiletpykow.

Migrene leczy sie lekami p/padaczkowymi, beta blokerami, blokerami wapnia i
          lekami p/depresyjnymi. Oprocz doraznych p/bolowych.

Venus
          • aneczka301 Re: epilepsja 17.02.06, 20:19
            venus22 napisała:

> o jezeli tak to zebys wiedziala ze w migrenie zapis fali EEG moze byc taki
            jak
            > w padaczce.

no własnie na zapisie eeg to ja sie nie znam wcale.Pani neurolag po
            przeczytaniu opisu powiedziała ze podejrzewa epilepsje,i dała mi skierowanie na
            tomografie komputerową.Pozdrawiam
            • emcia28 Re: epilepsja 17.02.06, 20:53
              Napisz jaka jest treść badania EEG. Mój syn miał 1 atak padaczki{ma 5 lat)tzw.
              duży, z utratą przytomności. Lekarz powiedział, że 1 atak to jeszcze nie
              choroba, o padaczce można mówić po kolejnym ataku( może być tylko 1 w
              życiu).Pozdrawiam.
              • aneczka301 Re: epilepsja 20.02.06, 10:31
                Na tle niezbyt regularnej czynnosci podstawowej w odprowadzeniach z lewej
                okolicy skroniowo-ciemieniowo-potylicznej rejestrują się napadowo i po kilka i
                grupami fale wolne o częst. 3,4-4Hz i napięciu do 200mKV oraz pojedyńcze fale
                ostre.Hv nasila występowanie w\w zmian.Fsbez wpływu na zapis.Zapis wykazuje
                zmiany napadowe w odprowadzeniach z tylnej czesci mózgu.
                To jest cały opis eeg.Pozdrawiam i dziekuje za wszystkie informacje
                • emcia28 Re: epilepsja 25.02.06, 22:54
                  U mojego synka tak w skrócie wyglądał opis EEG:
                  _w zapisie rejestruje się okresowo pojedyńcze wyładowania w postaci fal
                  ostrych, wolnych. HW i FS wzrost ilości fal wolnych. Zapis nieprawidłowy;
                  zmiany uogólnione napadowe. Po tym zapisie lekarz rozpoznał u mojego synka
                  atak epilepsji( 1,5 m-ca myśleliśmy, że to był wstrząs mózgu- syn upadł,
                  uderzył się w głowę i stracił przytomność). Trafiliśmy jednak do dobrego
                  neurologa, który wykonał EEG. Wiem o chorobie tyle, ile udało mi się przeczytać
                  w internecie. Mój syn miał atak tzw. duży(stąd utrata przytomności)i zmiany w
                  zapisie EEg "UOGÓLNIONE" czyli dotyczące całego mózgu. U Ciebie zaś w zapisie
                  są zmiany "z TYLNEJ CZĘŚCI MÓZGU" co może świadczyć o małych atakach typu
                  zamyślenie, którego możemy nawet nie zauważyć. Pamiętaj, że nie jestem
                  lekarzem, starałam się wymienić doświadczeniami, mam nadzieję, że chociaż
                  troszeczkę Ci pomogłam. Pozdrawiam.
                  • aneczka301 Re: epilepsja 26.02.06, 13:39
                    Pewno ,że pomogłaś wszyscy mi pomogliście.Już jestesmy po tomografii
                    komputerowej i czekamy na wynik.Dziekuje wszystkim za ciepłe słowa bardzo mi
                    sie przydały.Pozdrawiam
            • venus22 Re: epilepsja 17.02.06, 20:56
              Ja tez sie nie znam ale wiem to stad ze sama mam migreny i jest forum MIGRENA
              gdzie mozna sie wiele dowiedziec, m inn. wlasnie to ze zapis EEG w migrenie
              moze wygladac jak w epilepsji.
              Na twoim miejscu poszlabym jeszcze raz do tego neurologa dokladnie sie wypytac
              co i jak. Poza tym niegdy nie zaszkodzi zasiegnac drugiej opinii.

Moze tomografia cos wyjasni..

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka