Dodaj do ulubionych

oczyszczanie roganizmu - cytryny

28.02.06, 10:00
Witam,
czytałam o oczyszczaniu organizmu za pomocą soku z cytryn (1.szy dzień - 1
cytryna, 2.gi - 2 cytryny ..... 5.ty - 5 cytryn, 6.ty - 5 cytryn, 7.my - 4
cytryny... 10.ty - 1 cytryna)
1. czy to jest faktycznie korzystne dla organizmu?
2. czy podany "przepis" nie jest przekręcony?
3. czy ten sok pije się na czczo?
Obserwuj wątek
    • moniak7 Re: oczyszczanie roganizmu - cytryny 02.03.06, 11:58
      Niestety probowalam z glupoty. Pije sie na czczo. Pilam pewnie z 7-8 dni. Po
      kazdym kolejnym dniu zoladek bolal mnie coraz bardziej. Taka dawka kwasu na
      pusty zoladek to naprawde glupota. Przerwalam "kuracje" i dosc dlugo wracalam
      do rownowagi, bole mialam jak przy wrzodach. bardzo odradzam. Monia
      • mon.dan Re: oczyszczanie roganizmu - cytryny 02.03.06, 12:26
        Dziękuję za informację. Co prawda zaczęłam już kurację (nic mi nie dolega, nigdy
        zresztą nie miałam problemów) i zdecydowałam się ją skończyć.
      • akronomon Re: oczyszczanie roganizmu - cytryny 02.03.06, 17:07
        Taka dawka kwasu na
        > pusty zoladek to naprawde glupota.

akurat cytryny są zasadowe, odkwaszają organizm, jeśli cie bolało to być może z
        innych względow.
        • moniak7 cytryny-zasadowe?? 03.03.06, 12:13
          A to ciekawe!!!!To najdziwniejsza rzecz jaka ostatnio slyszalam! Czy ekspert
          moze sie wlaczyc?
          Mam sporo watpliwosci, bo z jakich innych wzgledow moglo mnie bolec?
          Nie bolalo przed kuracja i po jakims czasie od odstawienia, jak w koncu
          organizm doszedl do siebie to juz nigdy pozniej nie bolalo w ten sposob! Jakos
          mnie nie przekonales/las.
          • margonik Re: cytryny-zasadowe?? 03.03.06, 16:38
            Wg mnie cytyny są kwaśne (ale truizm! ;-) ). Ich zasadowe działanie polega na
            tym, że trawiąc je produkujemy niewiele kwasów żołądkowych (bo same w sobie
            mają mnóstwo kwasu) i stąd działają na organizm zasadowo. I przeciwnie - rzeczy
            zasadowe, przez to, że wymagają produkcji kwasów, zakwaszaja organizm.
            Ale może się mylę...
            • euforyk Re: cytryny-zasadowe?? 03.03.06, 17:18
              www.kobieta.wp.pl/kat,1691,wid,5877100,wiadomosc.html?ticaid=112ea
              tam jest też zdanie o cytrynce, nie chce mis ie szukac bardziej profesjonalnej
              strony.
              • margonik Re: cytryny-zasadowe?? 04.03.06, 10:12
                Spójrz tutaj:
                kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_kwas.html
                Jak widać równowaga kwasowo-zasadowo organizmu ma niewiele wspólnego z
                kawasami, które pochłaniasz w żywności. Cytryny posiadają kwas cytrynowy i
                askorbionowy, więc zasadowe z pewnością nie są. Działają jednak alkalizująco na
                organizm (a nie zakwszająco) - podobnie jak czarne porzeczki, wiśnie, agrest i
                jabłka, które jakby nie patrzeć także sa kwaśne. Tymczasem mięsko czy
                ziemniaki - ni jak nie kwaśne - zakwaszają organizm.

Chodzi jednak o kwsy, które powstają w nas i krążą we krwi, a nie te, które
                zjemy, a które są drobnostką wobec kwasu solnego, obecnego w żołądku.
    • artur.kalinski Re: oczyszczanie roganizmu - cytryny 06.03.06, 09:36
      Rzeczywiście cytryny mimo swojego kwaśnego smaku wykazują w organizmie działanie
      zasadotwórcze i właśnie ten fakt może mieć największe znaczenie w trakcie
      stosowania opisanej kuracji. W żołądku panuje środowisko kwaśne i takie też jest
      konieczne, aby mógł w nim prawidłowo zachodzić proces trawienia. Tak duże ilości
      soku z cytryny na czczo mogą zmieniać pH żołądka i tym samym prowadzić do
      zaburzeń w trawieniu i bólów.
      Pomysłowość ludzka nie zna granic, ta kuracja nie dość nie bezsensowna to
      jeszcze i niebezpieczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka