Dodaj do ulubionych

Podwyższone ASO

01.03.06, 14:32
Aneta
Cześć.Mam 9 letnią córeczkę.Z badań morfologii krwi wynika że ma 1700
ASO.Jestem
załamana,co to oznacza?
Obserwuj wątek
    • dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 14:46
      czy córka przebyła zakażenie paciorkowacami?
      • ad1974 Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 14:59
        W grudniu 2005 r. chorowała na szkarlatynę i od tej pory ciągle choruje(dodam
        że wcześniej nie chorowała raczej,zwykłe przeziębienia).Ale ta szkarlatyna była
        dobrze leczona (lekarz zalecił augumentin przez 10 dni).Ogólnie wyniki
        morfologii krwi są dobre, ale przeraża mnie to ASO.Kazał powtórzyć badanie za 2
        tygodnie.Czy można tak długo czekać?Ps.dzięki za zainteresowanie.Jestem
        wdzięczna za każdą informację,znalazłam Was przypadkiem
    • dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 15:13
      szkarlatynę wywołują paciorkowce z grupy A toteż tłumaczy przebyte zakażenie
      podwyzszony poziom ASO, cieżko powiedzieć czy przyrzuciło się to na nerki czy
      stawy, to raczej zadanie lekarza by przeprowadzić ewentualne badania diagnostyczne
      • dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 15:14
        wszystko zależy od, miana ASO W kolejnym badaniU
        • moniak7 Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 16:33
          U mojego syna po szkarlatynie ASO skakalo, ale bylo b. wysokie przez kilka
          miesiecy.Szkarlatyne tez miala leczona prawidlowo. Po drugim wyniku w okolicach
          1000-1200, bez oznak opadania, dostalismy skierowanie do poradni
          reumatologicznej i tam bylismy leczeni.
          ASO spada b. powoli, a wiec na razie nie panikuj tylko powtorz badanie.
          Synek przez kilka miesiecy dostawal neiwielkie dawki penicylinopochodnego
          antybiotyku (chyba augmentin ale nie mama pewnosci). ASO powolutku spadalo i po
          wlaczeniu do leczenia dodatkowo Lymphomyosot (chyba tak, to taki homeopatyczno-
          roslinny, czy jakis taki, lek uodparniajacy-do ktorego zupelnie nie mialam
          zaufania, ale o dziwo pomogl) ASO spadlo do 400 i wtedy dostal szczepionke
          uodparniajaca (taka podawana w domu doustnie). Reumatolog uznala, ze 400 w
          przypadku dziecka ociera sie o norme i jest dopuszczalne, choc trzeba
          kontrolowac.I po tym spadlo do 200 i teraz jest juz w normie, choc co kilka
          miesiecy kontrolujemy.
          Koniecznie popros o skierowanie do poradni reumatologicznej, tylko pediatra
          reumatolog wie jak wlasciwie leczyc, aby ASO spadlo. Nasza lekarz rodzinna
          powiedziala mi, ze ona za malo sie na tym zna i mamy nie eksperymentowac tylko
          w te pedy do reumatologa. Nam pomoglo. To nei zadna tragedia, da sie wyleczyc,
          choc leczenie trwa dlugo i byla to dluga terapia antybiotykowa.Pozdrawiam i
          zycze zdrowia. MOn
          • tark pytanie 01.03.06, 20:56
            od kilku lat mam podwyzszone ASO, a od dluzszego czasu boli mnie staw w lewym
            nadgarstku. poza tym wyskakuja mi na reku od strony zewnetrznej takie kulki
            twarde i czasami dosc bolace. do jakiego lekarza mam sie udac?do
            reumatologoa.,??
            • katerina24 Re: pytanie 01.03.06, 21:13
              i to koniecznie ,chyba masz reumatoidalne zapalenie stawów[rzs]niezbedne
              badanie latex,Odczyn waalery rose,prześwietlenie rąk wraz z nadgarstkami,nóg
              [stopy]
              • franc_tireur Re: pytanie 02.03.06, 16:00
                Mylisz dwie różne jednostki chorobowe. Reumatoidalne zapalenie stawów nie ma nic
                wspólnego z paciorkowcami i podwyższonym mianem ASO. Związek taki występuje przy
                gorączce reumatycznej.
    • ad1974 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 09:22
      Dzięki wszystkim, troszkę mnie uspokoiłaś moniak7.Chodzi o to że na początku
      miała 1400 po tygodniu 1700.Ogólnie wyniki krwi i moczu są dobre.OB z 53 spadło
      do 34.Ja się zdenerwowałam tym wzrostem.Lekarz mnie uspokaja że to czasem
      działa z opóźnieniem,tym bardziej że 17 lutego wzięła ostatni zinat.Wymaz z
      gardła wykazał że nie ma paciorkowca.Ale czy można czekać tak bez żadnych leków?
      I czy można co tydzień pobierać krew?A w ogóle to czy może dziecko chodzić do
      szkoły?
      • liina Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 14:57
        Jezeli wymaz z gardla byl robiony w czasie antybiotykoterapii lub w trzy
        tygodnie po jej zakonczeniu, to wymaz wyjdzie jalowy. Trzeba odczekac 3 tygodnie
        najmniej po zjedzeniu osotniej dawki antybiotyku i dopiero potem robic wymaz.
      • moniak7 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:00
        Moj syn oprocz ASO , miala badane OB i bialko CRP(oba sa wazna , bo wskazuja na
        inny przebieg zapalenia). Wymaz z gardla moze nie byc wiarygodny. Nam lekarze
        odradzili jako niecelowe i nie robilismy. Powiem szczerze, jezeli kolejny wynik
        wykaze wzrost, albo nieiwelki tylko spadek ja na twoim miejscu poprosilabym o
        skierowanie do poradni reumatologicznej. Tam naprawde wiedza najlepiej jak
        traktowac takie przypadki. Nasza reumatolog po dokladnej analizie wynikow z
        kolejnych kilku badan , w ktorych byly skoki ASO powiedziala, ze wskazuje to
        raczej na wrazliwosc na paciorkowce i ciagle sie nimi zarazanie. Terapia
        antybiotykowa miala na celu pomoc organizmowi i nie dopuscic przez dlugi czas
        do zakazen. Zreszta tak naprawde to trudno powiedziec i nie jest az tak bardzo
        istotne czy mial stan zapalny czy tez szereg zakazen, poradnia reumatologiczna
        nam naprawde pomogla. Dzieki temu, ze mamy madra pediatre (babka ma II stopien
        specjalizacji, jest tez pulmonologiem, ale przede wszystkim WIE , ze nie zna
        sie na wszystkim i w specyficznych przypadkach sa od niej madrzejsi), ktora bez
        proszenia daje skierowania do specjalistow.
        Wydaje mi sie, ze dziecko moze chodzic do szkoly, jezeli nie ma objawow
        choroby. Z ta krwia to niestety jest najgorzej, znajdz laboratorium w ktorym
        biora z palca. Mysmy w Krakowie takie sobie znalezli, bo jak w przychodni raz
        naszemu rocznemu dziecku brali krew z zyly, to postanowilismy z mezem ,ze na
        taki horror juz nigdy nie pozwolimy.
        Pamietaj, najwazniejsze, ze wykryliscie wysokie ASO i kontrolujecie to, bo to
        jest gwarancja ze uchronicie dziecko przed bardzo powaznymi
        konsekwencjami.jezeli przez kilka tygodni bedzie miec wysoki poziom to nie
        szkodzi. Ludzie latami zyja w nieswiadomosci i dowiaduja sie dopiero jak
        zaczynaja sie problemy z sercem i stawami.Bedzie dobrze na pewno, choc kosztuje
        to sporo stresu i klopotow. Monia
    • ad1974 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:22
      Boję się zadać tego pytania ale skąd się biorą sepsy,czy to nie chodzi o to że
      te bakterie są w organiźmie?
      • moniak7 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:32
        W organizmie sa rozne bakterie, ale o ile wiem, to ASO nie ma nic wspolnego z
        sepsa. Naprawde uspokoj sie, bo sie zadreczysz. Poszukaj porady u reumatologa.
        Monia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka