ad1974 01.03.06, 14:32 Aneta Cześć.Mam 9 letnią córeczkę.Z badań morfologii krwi wynika że ma 1700 ASO.Jestem załamana,co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 14:46 czy córka przebyła zakażenie paciorkowacami? Odpowiedz Link Zgłoś
ad1974 Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 14:59 W grudniu 2005 r. chorowała na szkarlatynę i od tej pory ciągle choruje(dodam że wcześniej nie chorowała raczej,zwykłe przeziębienia).Ale ta szkarlatyna była dobrze leczona (lekarz zalecił augumentin przez 10 dni).Ogólnie wyniki morfologii krwi są dobre, ale przeraża mnie to ASO.Kazał powtórzyć badanie za 2 tygodnie.Czy można tak długo czekać?Ps.dzięki za zainteresowanie.Jestem wdzięczna za każdą informację,znalazłam Was przypadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 15:13 szkarlatynę wywołują paciorkowce z grupy A toteż tłumaczy przebyte zakażenie podwyzszony poziom ASO, cieżko powiedzieć czy przyrzuciło się to na nerki czy stawy, to raczej zadanie lekarza by przeprowadzić ewentualne badania diagnostyczne Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 15:14 wszystko zależy od, miana ASO W kolejnym badaniU Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Podwyższone ASO 01.03.06, 16:33 U mojego syna po szkarlatynie ASO skakalo, ale bylo b. wysokie przez kilka miesiecy.Szkarlatyne tez miala leczona prawidlowo. Po drugim wyniku w okolicach 1000-1200, bez oznak opadania, dostalismy skierowanie do poradni reumatologicznej i tam bylismy leczeni. ASO spada b. powoli, a wiec na razie nie panikuj tylko powtorz badanie. Synek przez kilka miesiecy dostawal neiwielkie dawki penicylinopochodnego antybiotyku (chyba augmentin ale nie mama pewnosci). ASO powolutku spadalo i po wlaczeniu do leczenia dodatkowo Lymphomyosot (chyba tak, to taki homeopatyczno- roslinny, czy jakis taki, lek uodparniajacy-do ktorego zupelnie nie mialam zaufania, ale o dziwo pomogl) ASO spadlo do 400 i wtedy dostal szczepionke uodparniajaca (taka podawana w domu doustnie). Reumatolog uznala, ze 400 w przypadku dziecka ociera sie o norme i jest dopuszczalne, choc trzeba kontrolowac.I po tym spadlo do 200 i teraz jest juz w normie, choc co kilka miesiecy kontrolujemy. Koniecznie popros o skierowanie do poradni reumatologicznej, tylko pediatra reumatolog wie jak wlasciwie leczyc, aby ASO spadlo. Nasza lekarz rodzinna powiedziala mi, ze ona za malo sie na tym zna i mamy nie eksperymentowac tylko w te pedy do reumatologa. Nam pomoglo. To nei zadna tragedia, da sie wyleczyc, choc leczenie trwa dlugo i byla to dluga terapia antybiotykowa.Pozdrawiam i zycze zdrowia. MOn Odpowiedz Link Zgłoś
tark pytanie 01.03.06, 20:56 od kilku lat mam podwyzszone ASO, a od dluzszego czasu boli mnie staw w lewym nadgarstku. poza tym wyskakuja mi na reku od strony zewnetrznej takie kulki twarde i czasami dosc bolace. do jakiego lekarza mam sie udac?do reumatologoa.,?? Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: pytanie 01.03.06, 21:13 i to koniecznie ,chyba masz reumatoidalne zapalenie stawów[rzs]niezbedne badanie latex,Odczyn waalery rose,prześwietlenie rąk wraz z nadgarstkami,nóg [stopy] Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: pytanie 02.03.06, 16:00 Mylisz dwie różne jednostki chorobowe. Reumatoidalne zapalenie stawów nie ma nic wspólnego z paciorkowcami i podwyższonym mianem ASO. Związek taki występuje przy gorączce reumatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ad1974 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 09:22 Dzięki wszystkim, troszkę mnie uspokoiłaś moniak7.Chodzi o to że na początku miała 1400 po tygodniu 1700.Ogólnie wyniki krwi i moczu są dobre.OB z 53 spadło do 34.Ja się zdenerwowałam tym wzrostem.Lekarz mnie uspokaja że to czasem działa z opóźnieniem,tym bardziej że 17 lutego wzięła ostatni zinat.Wymaz z gardła wykazał że nie ma paciorkowca.Ale czy można czekać tak bez żadnych leków? I czy można co tydzień pobierać krew?A w ogóle to czy może dziecko chodzić do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
liina Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 14:57 Jezeli wymaz z gardla byl robiony w czasie antybiotykoterapii lub w trzy tygodnie po jej zakonczeniu, to wymaz wyjdzie jalowy. Trzeba odczekac 3 tygodnie najmniej po zjedzeniu osotniej dawki antybiotyku i dopiero potem robic wymaz. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:00 Moj syn oprocz ASO , miala badane OB i bialko CRP(oba sa wazna , bo wskazuja na inny przebieg zapalenia). Wymaz z gardla moze nie byc wiarygodny. Nam lekarze odradzili jako niecelowe i nie robilismy. Powiem szczerze, jezeli kolejny wynik wykaze wzrost, albo nieiwelki tylko spadek ja na twoim miejscu poprosilabym o skierowanie do poradni reumatologicznej. Tam naprawde wiedza najlepiej jak traktowac takie przypadki. Nasza reumatolog po dokladnej analizie wynikow z kolejnych kilku badan , w ktorych byly skoki ASO powiedziala, ze wskazuje to raczej na wrazliwosc na paciorkowce i ciagle sie nimi zarazanie. Terapia antybiotykowa miala na celu pomoc organizmowi i nie dopuscic przez dlugi czas do zakazen. Zreszta tak naprawde to trudno powiedziec i nie jest az tak bardzo istotne czy mial stan zapalny czy tez szereg zakazen, poradnia reumatologiczna nam naprawde pomogla. Dzieki temu, ze mamy madra pediatre (babka ma II stopien specjalizacji, jest tez pulmonologiem, ale przede wszystkim WIE , ze nie zna sie na wszystkim i w specyficznych przypadkach sa od niej madrzejsi), ktora bez proszenia daje skierowania do specjalistow. Wydaje mi sie, ze dziecko moze chodzic do szkoly, jezeli nie ma objawow choroby. Z ta krwia to niestety jest najgorzej, znajdz laboratorium w ktorym biora z palca. Mysmy w Krakowie takie sobie znalezli, bo jak w przychodni raz naszemu rocznemu dziecku brali krew z zyly, to postanowilismy z mezem ,ze na taki horror juz nigdy nie pozwolimy. Pamietaj, najwazniejsze, ze wykryliscie wysokie ASO i kontrolujecie to, bo to jest gwarancja ze uchronicie dziecko przed bardzo powaznymi konsekwencjami.jezeli przez kilka tygodni bedzie miec wysoki poziom to nie szkodzi. Ludzie latami zyja w nieswiadomosci i dowiaduja sie dopiero jak zaczynaja sie problemy z sercem i stawami.Bedzie dobrze na pewno, choc kosztuje to sporo stresu i klopotow. Monia Odpowiedz Link Zgłoś
ad1974 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:22 Boję się zadać tego pytania ale skąd się biorą sepsy,czy to nie chodzi o to że te bakterie są w organiźmie? Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Podwyższone ASO 02.03.06, 15:32 W organizmie sa rozne bakterie, ale o ile wiem, to ASO nie ma nic wspolnego z sepsa. Naprawde uspokoj sie, bo sie zadreczysz. Poszukaj porady u reumatologa. Monia Odpowiedz Link Zgłoś