Gość: mj IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 14:34 Chciałabym kupić ciśnieniomierz (mam nadciśnienie) i proszę o porady dotyczące tego jaki kupić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.99-201-80.adsl.skynet.be 28.11.02, 21:13 Niepobitym zlotym standardem jest cisnieniomierz rteciowy, jesli wiesz, jak go uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.usask.ca 28.11.02, 22:33 Gość portalu: Doki napisał(a): > Niepobitym zlotym standardem jest cisnieniomierz rteciowy, jesli wiesz, jak go > uzywac. To prawda, jest to najdokladniejszy cisnieniomierz, ale kupilbym elektroniczny. Rtec jest bowiem bardzo szkodliwa nawet w malych ilosciach. Drobny wyciek moze sie przydarzyc a gdyby doszlo wylania rteci w mieszkaniu np na skutek upadku to by byla prawdziwa katastrofa ekologiczna w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 10:36 czytałam że rtęciowy jest dokładniejszy ale za to elektroniczny jest wygodniejszy w użyciu może wiecie jaki elektroniczny ma dobrą dokładność i rekomendacje Instytutu Kardologii. I ile kosztuje rtęciowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: 195.13.26.* 29.11.02, 13:39 Nowy pewnie kazdy bedzie dobry, ale zwykle zapomina sie, ze wszystkie cisnieniomierze, i te elektroniczne, i te mechaniczne, trzeba od czasu do czasu kalibrowac. Do kalibracji uzywa sie zreszta cisnieniomierza rteciowego, bo ten daje zawsze prawidlowy odczyt. My kalibrujemy sprzet co 1-2 lata. Tak wiec jaki cisnieniomierz bys nie kupil, i tak po kilku latach uzywania nie mozesz byc pewny wynikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.acn.waw.pl 29.11.02, 20:56 Doki,gdzie można tak sprawdzić elektroniczny? Kupiłam w zeszłym roku męzowi(ma nadciśnienie) i byłam bardzo zadowolona,bo na tym elektronicznym miał prawie dobre ciśnienie,a u lekarza i na rtęciowym zawsze dużo wyższe. A terza zorientowałam się ze ten elektroniczny oszukuje,moim zdaniem zaniża pomiar. Gdzie mogę to sprawdzić? Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.11.02, 21:06 W serwisie. I tu chyba jest odpowiedz na pytanie jaki warto kupic: taki, ktory ma sprawnie dzialajaca siec serwisowa. Ale, ale, cisnienie wyzsze u lekarza niz w domu to normalna sprawa. Poszukaj w internecie o "white coat syndrome". W skrocie: na ogol sam widok lekarskiego fartucha w znamienny sposob podnosi pacjentom cisnienie. Zbadano to, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.acn.waw.pl 29.11.02, 23:14 ale w domu też jest duża różnica między ciśnieniomierzami, rtęciowy wskazuje zawsze sporo wyższe ciśnienie niż elektroniczny- w przypadku mojedo męża,ja mam niskie ciśnienie i u mnie prawie nie ma różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 30.11.02, 10:14 A czy oba pomiary sa w tym samym miejscu, bo bywaja elektroniczne, ktore zaklada sie na nadgarstek. Cisnienie w tetnicach nadgarstka jest wyzsze niz ramienia, poza tym sprawdz, czy nie ma roznicy miedzy lewym i prawym ramieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.acn.waw.pl 30.11.02, 13:11 Doki dzięki za cierplowość.Ta różnica jest duża140 i 170 ale mam ten na nadgarstek( czy prawa czy lewa nie ma różnicy)- może mam jakiś felerny egzemplarz,ale już drugiego nie kupię,pozostanę przy rtęciowym. wanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: CIŚNIENIOMIERZ IP: *.1-200-80.adsl.skynet.be 30.11.02, 16:54 Niekoniecznie musisz miec felerny egzemplarz, taka roznica miedzy ramieniem i nadgarstkiem jest mozliwa przy sztywnych naczyniach. No i metoda pomiaru w obu przypadkach jest rozna. Jesli umiesz dobrze zmierzyc rteciowym, zgodnie z definicja jestes najblizsza prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś