Dodaj do ulubionych

zapalenie odbytu

07.03.06, 13:59
Od miesiąca mam problemy z jelitami.Wcześniej brałem antybiotyk Dalacin C a
jakiś 2 tygodniach zaczęły mi sie biegunki.Brałem nifuroksazyd i wtedy było
lepiej,ale stolec zawierał dużo sluzo.Po leku śluz zrobił sie różowy i
zawierał widoczną krew.Byłem u proktologa i po badaniu perrectum
powiedział,żeby się nie denerwować i że to wygląda na zapalenie
odbytu.Dostałem Sulfasalazin i na razie tylko częściej biegam do toalety.Czy
badanie perrectum jest wiarygodne?
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: zapalenie odbytu 07.03.06, 23:00
      Pobiegnij do innego lekarza
    • artur737 Re: zapalenie odbytu 07.03.06, 23:00
      Zapalenie moze byc bakteryjne, grzybicze lub alergiczne.

Biorac pod uwage wczesniejszy antybiotyk byc moze jest to zapalenie grzybicze.
      • klemens13 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 09:39
        Artur a czy to co biorę może mi pomóc?Czy powinienem zrobić jakieś badania w
        tym kierunku?
        • artur737 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 15:50
          To co bierzesz to lek przeciwzapalny. Czyli lekarz stara ci sie troche ulzyc, ale liczy, ze wyzdrowiejesz o wlasnych silach. I tak sie moze stac, potrzebujesz tylko troche cierpliwosci.

Jak chcesz mozesz zajrzec na forum Candida i zastosowac pare metod tam podanych na wypadek gdyby twoim problemem okazaly sie grzyby. Leczenia, ktore bierzesz nie musisz przerywac.
          • eewwaa123 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 16:02
            Jak przeczytalam Twoj post to tak jakbym to ja napisala.Mialam takie same
            objawy,sluz z krwia i biegunki.lekarz tez po badaniu stwierdzil zapalenie
            sluzowki po antybiotyku.To bylo za pierwszym razem,2 lata temu.Przepisal
            Omar,Loperamid i Nit=furoksazyd plus czopki oraz diete.Na tym nie
            koniec,poprawilo sie a za 2 tygodnie byl nawrot.Dostalam Omar,czopki i
            Venotonin.Przeszlo po tym leczeniu,bylam zdrowa do kolejnego antybiotyku.Od
            kilku dni jest to samo tylko ze zmniejszona sila.Podczas antybiotykoterapii
            bralam duze ilosci probiotyku,i tak nie pomoglo.Biore caly czas oslone i chyba
            jest lepiej.W obecnej diecie nie jem cukru i slodyczy,tylko jedzenie gottowane.
            • klemens13 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 18:34
              Dzięki za podpowiedzi.Poczytam sobie o tych grzybach.
              • artur737 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:17
                Rzadko, Dalacin C moze spowodowac uszkodzenia blon sluzowych przewodu pokarmowego - takie to jest nie do konca zrozumiale. Jezeli jakims cudem to cie wlasnie spotkalo to obawiam sie, ze nie ma na to jakiegos specyficznego leczenia.

A z jakiej okazji spotkal cie przywilej leczenia Dalacinem C?
                To lek ciezkiego kalibru.
                • klemens13 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:28
                  Dalacin C przepisał mi mój stomatolog,bo zrobiła mi sie gula na dziąśle nad
                  zębem,który mi dośc długo leczyl i wciąż mnie zresztą pobolewał aż w koncu
                  wyskoczyła ta gula.
                  • artur737 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:29
                    A chociaz ta gule ci wyleczyl?
                  • eewwaa123 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:31
                    Pierwsza biegunke tez dostalam po Dalacinie i tez z przyczyny
                    stomatologicznej.Obecnie powiklania spowodowal Zinnat 500 z powodu leczenia
                    anginy.Mysle,ze juz teraz po kazdym antybiotyku bede miala powiklania i
                    problemy z jelitami.Moze sie myle....chcialabym...
                    • klemens13 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:47
                      Gula przeszła trochę później,a przepisał mi antybiotyk,bo mam wypadanie płatka
                      i arytmie i podobno muszę się bronic przed bakteriami.W każdym razie kiedyś już
                      brałem ten antybiotyk i nie miałem takich sensacji.A teraz dosłownie nagle
                      takie atrakcje.
                      • eewwaa123 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 19:56
                        Klemens,mam do Ciebie pytanie-czy masz przy tej biegunce bialy nalot na jezyku?
                        Tez zastanawiam sie nad tymi grzybkami.
                        • klemens13 Re: zapalenie odbytu 08.03.06, 20:09
                          Mam nalot ale nie zawsze on jest biały,no i nie zawsze mam w ogóle nalot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka