rojew84 14.03.06, 22:53 czy można "na własną reke" zazywac potas w tabletkach?Aspargin?W celu zapobiegania niedoborowi tego pierwiastka?(np.przy ubogiej diecie?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldemar.pawlowski Re: potas 15.03.06, 13:07 Preparaty potasu są też lekami, więc powinny być zlecane i przyjmowane pod kontrolą lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
rojew84 Re: potas 15.03.06, 22:24 a jak objawia sie niedobór potasu i kto jest na to narazony? Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.pawlowski Re: potas 16.03.06, 00:27 Dominują objawy zaburzenia rytmu serca.Do hipopotasemi dochodzi najczęściej w przypadku stosowania niektórych leków moczopędnych, bądź np.w przypadku obfitych wymiotów(zwężenie odźwiernika),czy biegunki. Odpowiedz Link Zgłoś
rojew84 Re: potas 16.03.06, 14:10 dziękuje bardzo. rozumiem,że "nie tak łatwo":) dorobić się niedoborów.Moja dieta wyglądała ostatnio dość ubogo,byłam słaba i ktoś zalecił mi zazywanie potasu.Ale być może nie jest to jednak konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.pawlowski Re: potas 16.03.06, 19:41 Dodatkowa podaż jakiegoś składnika musi wynikać z obiektywnego stwierdzenia jego niedoboru!! Tu podstawą jest oznaczenie stężenia potasu w krwi obwodowej, t.zw. jonogram. Odpowiedz Link Zgłoś