Dodaj do ulubionych

trądzik czy grzybica

24.03.06, 12:24
Mam dylemat, dermatolog na uporczywy trądzik zalecił tetracyklinę doustnie
przez co najmniej 3 miesiące. Po 3 tygodniach efekty i owszem są (może nie
ogromne ale zawsze)ale za to mam mega grzybicę pochwy. Ginekolog dał
lekarstwa na grzybcę ale zalecił odstawienie antybiotyku, bo grzybica powróci
i takie leczenie nie ma sensu(straszył mnie jeszcze grzybicą układu
pokarmowego i płuc).Zalecił na trądzi Diane. Co ja mam robić? Poradżcie
Obserwuj wątek
    • m_marta_m Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 12:56
      a w trakcie brania antybiotyku łykałaś jakieś tabletki osłonowe? jadłaś kefiry,
      jogurty naturalne itd.? to by w pewnien sposób chroniło przed grzybicą.
      co do diane-to hmm efekt może być różny. w trakcie brania-owszem cera się
      poprawia, ale po odstawieniu często cera powraca do stanu sprzed kuracji.
    • no1teresa Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 13:36
      to, co opisalas to typowa droga donikad, zaklete kolo
      ziolami i modyfikacja diety mozna zdzialac wiele i przede wszystkim naprawde
      leczyc, a nie zaleczac objawy i powodowac nowe problemy
      przytocze dwa niezalezne cytaty, ktore pokaza ci sprawe z innej, niz antybiotyki
      i hormony strony:
      "Od niedawna wiadomo, ze przyczyną trądziku w 80% przypadków jest gluten i zbyt
      wysoki poziom insuliny we krwi.
      Gluten w organizmach osob obciążonych genetycznie jest mylony z tzw. "wolną
      insuliną" i prowadzi do wzmożonej produkcji hormonów androgenowych, czyli tych
      odpowiedzialnych min. za prace gruczolów łojowych. Gluten powoduje również u
      tych osób zanik kosmków jelitowych i niewystarczajace wchłanianie minerałów i
      witamin. To powoduje z kolei niedobory witamin z grupy B i wit. PP, cynku. To
      wszystko razem składa się na trądzik. Z tego wynika że rozwiązaniem problemu
      jest przejscie na dietę bezglutenową i ograniczenie cukru."

"Tradzik moze byc tez wynikiem nadmiernego jadania skrobi. Skrobia zaśluzowuje
      przewód pokarmowy i daje dobre warunki do rozwoju grzybów. Taka dieta z przewagą
      skrobi pozwala panoszyć się grzybicy.
      Leczenie hormonalne, czy antybiotykami niewiele mogą pomóc w tym przypadku.
      Najlepszą i jedyną zresztą metodą wyleczenia grzybicy i zarazem trądziku jest
      odpowiednia dieta. Po pierwsze należy całkowicie wyeliminować skrobię. Jadać
      duże ilości surowych warzyw i owoców. Oczyścić jelita za pomocą płukania,
      lewatyw lub odpowiednich preparatow ziolowych. Później można także zastosować
      głodówkę leczniczą. Uwaga- Przy zmianie diety objawy mogą się nasilić. Będzie to
      świadczyć o odpowiedniej reakcji na dietę, lepszym oczyszczaniu się organizmu z
      toksyn. Nie trądzik jest tu do leczenia, ale to co dzieje się w jelitach.
      Tłumienie trądziku za pomocą leków może doprowadzić w konsekwencji do ciężkich
      stanów chorobowych. Organizm nie będzie mógł wyrzucić tą drogą toksyn i będą one
      lokować się, na przykład, w nerkach lub w stawach. Należy się wręcz cieszyć z
      tego, że organizm znalazł sobie taką drogę oczyszczania się z toksyn i
      wykorzystuje ją, gdy jest mu to potrzebne."
      • ulaa4 Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 13:59
        ja mam ten sam problem... mi dematolog powiedział ze antybiotykami trzeba zabic
        jakąś bakterie która sie mannaża zanadto... i teraz wiem ze ta bakterie
        dokarmiamy cukrem.... i zabiajamy dobre bakterie tetracyklina - która działa
        kompleksowo...
        • kret24 Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 15:00
          Jeżeli masz trądzik tylko na twarzy można spróbować antybiotyków miejscowo w
          postaci płynum lub żeli np. Dalacin T, Davercin, Zineryt, Neomycinum,
          Metronidazol. U wielu osób wystarcza miejscowa antybiotykoterapia. A główną
          przyczyną trądzika jest łojotok, za który odpowiadają hormony i cechy
          osobnicze.
      • m_marta_m Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 15:05
        wiesz, że chyba rzeczywiście coś w tym jest :)
        mi na cerę bardzo pomogło zażywanie witaminy B i cynku.

teraz, jeśli coś się pojawi-to traktuję to pastą cynkową i znika :)
      • jtfk Re: trądzik czy grzybica 24.03.06, 20:32
        Łomatko! A kto Ci kobieto takich głupot naopowiadał?
        Czyżby to były kolejne, rewelacyjne wyniki "badań naukowych", które wyczytałaś w
        Pani Domu?
        • no1teresa of course! jakzeby inaczej? n/t 24.03.06, 21:10
          • ona-25 Re: of course! jakzeby inaczej? n/t 17.05.06, 22:50
            Masz racje. O polaczeniu zmian skornych i wysokiego poziomu insuliny mowila mi
            moja endokrynolog.Wlasnie robilam badania i mam podwyzszona insuline.
    • bebis Re: trądzik czy grzybica 25.03.06, 17:05
      też brałam tetracyklinę-prawie 2 lata na trądzik. co prawda grzybicy sie nie
      dorobiłam, ale i wynik nie był tak spektakularny-owszem poczatkowo organizm "się
      zdziwił" i pryszcze troche zmniejszyły liczebność, ale niedługo potem znow było
      ich dużo.
      a jak czytam te porady co do diety bezglutenowej, insuliny itd-wlos się jeży na
      głowie!nieudowodnione!a ze zdrowa dieta zawsze pomaga wie każdy.
      dziewczyny-radze wam iśc do ginekologa i prosić o receptę na Diane-35. to jest
      taki 2-składnikowy preparat antyandrogenowy (zawiera oprócz estradiolu także
      octan cyproteronu, który własnie działa wyciszająco na zmiany trądzikowe i (też)
      hirsutyzm, czyli nadmierne owłosienie wynikające z zaburzeń hormonalnych).
      i naprawdę działa! efekty po 3-4 m-cach zażywania.
      dodatkowo ma dzialanie antykoncepcyjne :)
      polecam
      • m_marta_m Re: trądzik czy grzybica 26.03.06, 14:03
        bebis? a brałaś diane? bo ja kilka lat temu brałam 2 razy po 1,5 roku. owszem-
        naprawdę działała, efety były super! cera śliczna! ale po odstawieniu...
        wszystko powróciło. i to chyba ze zdwojoną siłą. do tego organizm mi szalał,
        cykle dłuuugie itd. więc nie wiem, czy to taki cudowny lek :) z resztą-to nie
        tylko moje odczucia :)

uff na szczęście od dłuższego czasu (ze 2 lata) nie mam już problemów z
        trądzikiem.
        • bebis Re: trądzik czy grzybica 26.03.06, 14:53
          hej, brałam diane, tez dośc długi czas i tez robilam sobie przerwy. efekty
          podczas kuracji byly bardzo dobre.
          w tym sęk niestety,że po odstawieniu hormonów cała zabawa zaczynała sie od nowa.
          próbowałam rozmawiac o tym z ginekologiem, ale na moje skargi, że jak odstawiam
          to pryszcze wracają odpowiedział-to prosze nie odstawiać...
          ja nadal walczę niestety z trądzikiem, co zrobić-wole brać pigułki z nadzieją ,
          że za któryms razem krostki nie powrócą :)
          ale i tak uważam, że diane-35 jest godny polecenia.
    • neisselia Odstaw antybiotyk 31.03.06, 20:04
      Odstaw antybiotyk, bo lepiej leczyć trądzik niż ukladową grzybicę. Dermatolog
      niech przepisze Ci Tetracyklinę w maści. Super pomaga smarowanie Tetracykliną na
      noc i Metronidazolem na dzień. Twój dermatolog chciał wyleczyć Twój trądzik
      terapią antybiotykową sosując antybiotyk przez 3 - 6 miesięcy, ale skoro masz to
      przypłacić grzybicą to, albo zmień antybiotyk, albo metodę leczenia.
      Ginekolog ma świętą rację! Nie ryzykuj grzybicy układowej, bo do końca życia nie
      będziesz mogła zażywać antybiotyków. Nie mówiąc już o gwarantowanym leczeniu
      szpitalnym. Po pól roku zażywania Diane powinien zniknąć trądzik. Jak nie
      zniknie to może masz po prostu alergię na mleko, konserwanty lub inne substancje
      w pożywieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka