ania2261 09.04.06, 02:00 Mój tata trafił do szpitala z bardzo wysokim ob 111.Czy to tylko stan zapalny czy coś powazniejszego.Dostaje w kroplówce dożylnie biseptol a wczoraj z plwociny wykryto jakąś bakterię.Mogę być spokojna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedruch Re: wysokie ob 111 09.04.06, 11:08 OB to bardzo niespecyficzny test, podwyższenie może świadczyć o wielu różnych schorzeniach. Najczęściej jest to efekt infekcji, stanu zapalnego, ale może być również podwyższony w nowotworach. Jeśli tato trafił do szpitala nagle, z gorączką, to chyba to raczej zapalenie, ale w twoim poście jest za mało danych. Trzym się. Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: wysokie ob 111 09.04.06, 14:07 raczej na pewno podwyższenie OB jest spowodowane infekcją bakteryjną A jaka to bakteria była tak z ciekaowosci pytam Odpowiedz Link Zgłoś
ania2261 Re: wysokie ob 111 10.04.06, 17:37 Nie wiem jaka bakteria ale juz rozpoczęto jej leczenie a dziś po trzech dniach zrobiono powtórnie RTG klatki piersiowej.Podają jakieś tabletki i najprawdopodobniej w czwartek do domu.W wypisie wszystko przeczytam i jesli jesteście zainteresowani a znacie się na tym to opiszę wynik. W każdym badż razie dziękuję za odpowiedz i słowa pocieszenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2261 Re: wysokie ob 111 12.04.06, 21:40 Mam przed sobą wynik: -posiew plwociny-streptococcus pneumoniae/wra.clindamycin, vancomycin/ -zmiany zwłóknieniowe i wzmozony rysunek przyoskrzelowy w dolnych płucach -umiarkowane zaburzenia wentylacji o typie obturacji -zaostrzenie POChP spowodowane zakażeniem streptecoccus p. Jest jeszcze cała strona wyników z morfologii, badania moczu, glukoza, sód i potas,mocznik. Wszystko to dla mnie czarna magia.Czy ktos moze mi pomóc to rozszyfrowac i przetłumaczyć z polskiego na nasze? Bedę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
soulshine1 Re: wysokie ob 111 12.04.06, 23:05 To jest bakteria, która powoduje zakażenie górnych i dolnych dróg oddechowych, prowadzą do zapalenia płuc, posocznicy lub zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Występuję najczęściej u dzieci do 2 r.ż i u osób starszych po 65 r.ż. Twój tata, tak mi się wydaje ma zagrożenie POchP czyli Przewlekłą chorobą Obturacyjną Płuc, jest to choroba bardzo niebezpieczna i przez tą bakterię istnieje duże ryzyko na jej początek.Powoduje zwężenie dróg oddechowych i utrudnia przepływ powietrza w płucach.Pierwszym objawem choroby jest poranny kaszel. W zaawansowanej postaci POChP odczuwa się duszność nawet przy najmniejszym wysiłku.A czy Twój tata pali ? Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia dla taty. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2261 Re: wysokie ob 111 13.04.06, 21:28 Kiedys palił, nie pali od jakiegos czasu, może z 5 lat.zastanawia mnie czy to co mu sie przyplątało to już wyleczyli podczas pobytu w szpitalu czy to się będzie ciągnęło przez nie wiadomo ile czasu.Czy może nastapic pogorszenie zdrowia bo tata czuje się dobrze i jest pewien ze był w szpitalu tylko na badaniach a tę bakterię którą wykryto to wyleczono i zdrowy wyszedł do domu.Po za tym martwi mnie czy moze zarazić domowników,bo jeśli tak by było to chyba by go nie wypuścili do domu.Kolejne pytanie to czy moze zachorować na zapalenie płuc za jakiś czas czy byłby juz chory.A moze taty tata 82-letni dzidek też ma pneumokoki bo cierpi na duszności od paru ładnych lat i nic mu nie pomaga? Co teraz trzeba robic aby się ustrzec przed wymienionymi przez ciebie chorobami? Odpowiedz Link Zgłoś