Dodaj do ulubionych

Betaloc Zok 25 mg

10.04.06, 08:36
Czy ktoś z forumowiczów przyjmuje w/w lek.
Jeżeli tak, czy zauważył wyraźne zwiększenie masy ciała.
Od 2 lat przyjmuje ten lek i okazało się,że wszystkie spódnice robią się za
ciasne, mimo, że nie zwiększyłam ilości pożywienia.
Czy istnieje możliwość zamiany Betalocku Zok, na inny o podobnym działaniu.
Lek powyższy, został mi włączony do leczenia z powodu nocnego przyspieszonego
tętna.
Obserwuj wątek
    • florencja29 Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 12:28
      Ja biorę ten lek od ok.5 mies. Od miesiąca biorę pół tabletki dziennie,
      wcześniej brałam całą. Bardzo dobrze sie przy nim czuję. Ja też trochę ostnio
      przytyłam, no włanśnie - spodnie robia sie ciasne (a ja mam taka fobie, że jęśli
      zaczynam tyć ograniczam znacząco jedzenie - tylko ile tak mozna pociągnąć?).
      Wiesz zupełnie nie wiązałam tego faktu z tym lekiem, bo tak jak pisałam biorę go
      od ok. 5 mies. a mam wrażenie, że moje spodnie są ciśniejsze gdzies od miesiaca.
      Ja kojarzyłam ten fakt barzdiej z tym, ze przstałam właśnie prawie miesiąc temu
      brać tabletki anty, i tłumaczyłam sobie ten fakt zawirowaniemi hormonalnymi,
      majac nadzieję, że jak sie unormuje wszystko (tzn. jak dostanę okres, brałam
      cerazette, a przy nich mozna czekać na okres nawet do 3 mies.).
      Ale Twój post skłonił mnie do przemyśleń może to faktycznie od Betalocu (na
      ulotce jest o tym mowa)? Szkoda by było, bo ja się przy nim rewelacyjnie czuję.
      Jedna sprawa jest zastanawiająca, u mnie to przybieranie na wadze zaczęło się
      dopiero niedawno, a biorę go juz 5 mies, a u Ciebie jak było, od razu, czy jakoś
      stopniowo?
      Myślę, ze może tak być bo np. przy enarenalu, zaczełam mieć uporczywy kaszel
      gdzieś po 1,5 roku. Moze tutaj tez efekty uboczne pojawiają się po jakimś czasie.
      Nie pozostaje nic innego jak się obserwować. Jak bedzie sie to pogłębiać to
      poproszę lekarza o cos innego.
      Przy okazji, jak na Ciebie działa ten lek? Bo ja zaczynałam od enarenalu 2x10
      mg. Potem Betaloc 25 całą tabl. Przy cisnieniu max 110/70, częsiej jednak 108/65
      zmniejszyliśmy na 1/2 tabl. Cisnienie pozostało na tym samym poziomie. Po cichu
      myslę, ze może będę mogła odstawić... Jak zaczynałam brać leki (równo 2 lata
      temu) - wspominany enarenal cisnienie miałam w granicach 155/95 - 140/85.
      Pozdrowienia.
      • zofia_r Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 17:20
        florencja29 napisała:

> Ja biorę ten lek od ok.5 mies. Od miesiąca biorę pół tabletki dziennie,
        > wcześniej brałam całą. Bardzo dobrze sie przy nim czuję. Ja też trochę ostnio
        > przytyłam, no włanśnie - spodnie robia sie ciasne (a ja mam taka fobie, że
        jęśl
        > i
        > zaczynam tyć ograniczam znacząco jedzenie - tylko ile tak mozna pociągnąć?).

Biorę ten lek ponad rok czasu, wczesniej brałam przeciwzapalne na rwę barkową.
        Też zauważyłam, że zaczynam tyć, mimmo,że nie zwiekszyłam porcji jedzenia.
        > Wiesz zupełnie nie wiązałam tego faktu z tym lekiem, bo tak jak pisałam biorę
        g
        > o
        > od ok. 5 mies. a mam wrażenie, że moje spodnie są ciśniejsze gdzies od
        miesiaca

Ale Twój post skłonił mnie do przemyśleń może to faktycznie od Betalocu (na
        > ulotce jest o tym mowa)? Szkoda by było, bo ja się przy nim rewelacyjnie
        czuję.

Po nim czuję dobrze.
        Zwiekszenie masy ciała wymienione jest w ulotce o leku, jako mozliwe działanie
        niepożądane.

> Jedna sprawa jest zastanawiająca, u mnie to przybieranie na wadze zaczęło się
        > dopiero niedawno, a biorę go juz 5 mies, a u Ciebie jak było, od razu, czy
        jako
        > ś
        > stopniowo?
        Też przybierałam na wadze stopniowo.

Po cichu
        > myslę, ze może będę mogła odstawić.
        Porozmawiaj z lekarzem, bo tego leku nie można odstawić z dnia na dzień,bo
        będziesz się źle czuła.
        Poczytaj w ulotce,jak odstawia się ten lek.

Pozdrowienia.
    • snajper55 Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 15:17
      zofia_r napisała:

> Czy ktoś z forumowiczów przyjmuje w/w lek.
      > Jeżeli tak, czy zauważył wyraźne zwiększenie masy ciała.
      > Od 2 lat przyjmuje ten lek i okazało się,że wszystkie spódnice robią się za
      > ciasne, mimo, że nie zwiększyłam ilości pożywienia.
      > Czy istnieje możliwość zamiany Betalocku Zok, na inny o podobnym działaniu.
      > Lek powyższy, został mi włączony do leczenia z powodu nocnego przyspieszonego
      > tętna.

Brałem go kilka lat i nie zauważyłem jakiegokolwiek jego wpływu na moją wagę.
      Więc chyba to jednak co inego. A czy wzrost wagi jako efekt uboczny jest
      wymieniony na ulotce ?

S.
      • zofia_r Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 17:10
        Zwiększenie masy ciała wymienione jest w ulotce jako możliwe działanie
        niepożądane /nieczęsto/.
        • snajper55 Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 21:13
          zofia_r napisała:

> Zwiększenie masy ciała wymienione jest w ulotce jako możliwe działanie
          > niepożądane /nieczęsto/.

No to masz pecha. :( Zmień w uzgodnieniu z lekarzem Betaloc na coś innego.

S.
          • zofia_r Nie biorę Betalocku Zok 25 mg 17.06.06, 18:57
            Przestały boleć nogi,czułam, że dzieje się coś z żyłami.
            Na problemy żylne odczuwałam, gdy przyjmowałam lek hormonalny bodajże Divina.
            Po odstawieniu Diviny problemy same ustąpiły.
            Ustapiło uczucie męczącego gorąca na twarzy.Gorąco wystepowało na samą myśl, że
            może mnie nagle dopaść to przykre uczucie gorąca.
            Lekarze, te wybuchy gorąca składali na karb menopauzy.
            Poczekam ze dwa tygodnie i sprawdzę, czy zmniejsza się masa ciała.
            Wszystkie w/w problemy zgłaszałm lekarzowi pierwszego kontaktu, ale lekarz
            stwierdził, że substancja czynna tego leku, nie ma takich działań ubocznych.
            Czy ktoś zauważył u siebie podobne objawy?
    • florencja29 Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 19:08
      Wiem, ze nie moge go odstawić bez lekarza zwaszcza, ze biorę go na nadciśnienie.
      I jestem ciekawa, czy to Betaloc jest tak dobry, czy mi sie poprawił( bo 2 lata
      temu miałam wartości cisnienia jak napisałam powyżej, w wieku 30 lat) czy mi sie
      tak poprawiło. mam to 108/65 przeważnie, przy 1/2 tabletce dziennie i chodzę
      często senna.
      Muszę po prostu przejść sie do mojego lekarza.
    • loczek62 Re: Betaloc Zok 25 mg 10.04.06, 19:32
      Brałem ten lek ok 0,5 roku i jedyne co zauważyłem to to że powoduje impotencję. Na szczęście lekarka zmieniła mi zestaw leków i jest OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka