Dodaj do ulubionych

marfan!! straszna przypadłośc

28.04.06, 11:51
mam 14 letniego syna u ktorego wykryto ten zespol, wszędzie jednak jest
podejrzenie napisane, tzn na wypisach szpitalnych bo podobno w Posce nie moża
zrobic badan potwierdzających ta chorobęmozna je zrobic za granicą tak
powiedziala pani doktor w W-wie, ale niestety sa tak drogie, ze nawet nie
powie mi kwoty. Powiedziala, ze synowi i tak te badania w niczym nie pomoga,
no tak, ale może dzieki temu miałby szanse na jakąś rentę, skoro to choroba
genetyczna i w pewnym stopniu warunkująca o jego niepełnosprawności?
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: marfan!! straszna przypadłośc 30.04.06, 08:32
      nie rozumiem, znam kilka osób które mają zespół marfana a nie jego podejrzenie.
      I diagnozowane były w Polsce.
      • jula42 Re: marfan!! straszna przypadłośc 04.05.06, 07:47
        napisałaś,że znasz kilka takich osób. Czy mozesz mnie z nimi skontaktować? ja
        nie znam nikogo z tą chorobą i czuje sie z tym bardzo osamotniona mimo,że
        wiem,że ludzie na to chorują. Z góry dziekuję
        • anatemka Re: marfan!! straszna przypadłośc 04.05.06, 14:28
          zobacz tutaj
          www.marfan.pl/
          jeśli będe miała kontakt z ta rodziną/chory jest ojciec i dwie córki/ to
          poproszę ich o namiary.
    • waldemar.pawlowski Re: marfan!! straszna przypadłośc 02.05.06, 09:52
      Zespół Marfana rozpoznaje się z reguły u noworodków na podstawie badania
      klinicznego w tym układu kostnego, naczyniowego i badania narządu wzroku, gdzie
      stwierdza się dość typowe objawy. Nie sądzę, że w Polsce jest to choroba
      nierozpoznawalna. W sprawach finansowych proszę skontaktować się z lekarzem
      POZ, czy wchodzi w grę tzw dodatek pielęgnacyjny.
      • jula42 Re: marfan!! straszna przypadłośc 04.05.06, 07:45
        to choroba rozpoznawalna, ale raczej nie dająca się udokumentować , moj syn
        mimo bardzo mocnych objawów ciagle ma tylko "obserwację w kierunku marfana" a
        na takie podejrzenie wpadli gdy syn miał ok.7, 8 lat. Teraz ma prawie 15 lat,
        203cm wzrostu i to juz po hamowaniu testosteronem, garb łopatkowy bardzo mocną
        skoliozę i bardzo zniekształconą klatkę piersiową, "lejkowatą" mimo oczywiście
        ciągłej rehabilitacji ruchowej.Stan ten mimo tych ćwiczeń się pogarsza.On sam
        nie czuje się jak na razieżle,żyje mniej wiecej jak jego rówieśnicy tzn stara
        się życ, ale widzę ,że jest coraz gorzej. No i ciągła kontrola kardiologiczna z
        powodu poszerzonej opuszki aorty.
      • marfanka Re: marfan!! straszna przypadłośc 20.06.06, 12:30
        Z reguły to marfana rozpoznaje sie u starszych dzieciaków, u noworodków to
        raczej bardzo żadko. U nas w Stowarzyszeniu jest ogrom ludzi u których marfan
        został rozpoznany w wieku 5 czy 6 lat lub starszym. W Polesce z rozpoznawaniem
        marfana są duuuuże problemy, wielu lekarzy nawet nie wie że taka choroba
        istnieje.
        • marfanka Re: marfan!! straszna przypadłośc 20.06.06, 12:33
          A jeśli ktoś szuka kontaktu to zapiszcie się do Stowarzyszenia Marfan Polska w
          Gdyni. Co roku spotykamy sie na zjazdach, jeździmy razem na wakacje. To
          naprawde pomaga w życiu, jeśli ma sie kontakt z takimi ludźmi jak my sami.
          • jula42 Re: marfan!! straszna przypadłośc 21.06.06, 07:59
            tak, tylko jak przekonac syna do tego?! nie chce o tym slyszeć, niestety
            • marfanka Re: marfan!! straszna przypadłośc 21.06.06, 14:54
              Nie wierze normalnie. Ja jak pierwszy raz usłyszałam o Stowarzyszeniu to już
              nie mogłam sie doczekać kiedy poznam tych ludzi, a teraz nie wyobrażam sobie
              życia bez nich. Może pani syn sie boi czegoś, że go ktoś może nie zaakceptować
              czy coś w tym stylu, ale nie powinien niczego sie bać, u nas wszyscy sie ze
              sobą świetnie dogadują, w końcu nikt tak dobrze nie zrozumie marfana jak ktoś
              kto jest taki sam jak on. Każdy rok bez współpracy ze stowarzyszeniem to strata
              czasu, przez ten czas mógłby poznać bardzo dużo kolegów, mógłby spędzać wakacje
              jakichnigdy z nikim innym by nie spędził. Ja już nie mogę się doczekać lipca bo
              wtedy jedziemy nad morze z marfanami, wszyscy czekają na to jak na zbawienie.
              Nie wiem jak go pani może przekonać ale jakoś trzeba bo to naprawde pomaga w
              życiu i to dużo. Niech mu pani powie że mamy super chłopaków w Stowarzyszeniu
              mniej więcej w jego wieku i napewno zdobyłby u nas prawdziwych przyjaciół.
              • jula42 Re: marfan!! straszna przypadłośc 21.06.06, 15:04
                dziekuje za odpowiedz, może tym listem przekonam go do tego aby zaiteresował
                się tym stowarzyszeniem.Tez mi się wydaje,że wspolne problemy łaczą i pomagaja
                przetrwać.Fakt,że się nie jest samym z tym wszystkim powinien pomoc.
              • jula42 Re: marfan!! straszna przypadłośc 21.06.06, 15:05
                A czy te turnusy są bardzo drogie?
                • jula42 gg 21.06.06, 15:06
                  moj nr gg3026123 gdyby kiedyś chciala pani zaklikać
                • jula42 gg 21.06.06, 15:07
                  lub ktokolwiek inny 3026123

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka