Dodaj do ulubionych

Kręgosłup szyjny - problemy

11.05.06, 02:25
Witam ,
Od dłuższego czasu miałem problemy z bólem karku , delikatnymi zawrotami ,
traciłem także czucie w nogach lub rękach. Po zrobieniu kompletu badań (
rezonans głowy i kręgosłupa , oraz wiele drobniejszych)okazało się , że
problemem jest zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego. Niestety lekarz powiedział
mi , że on też to ma , ze jest to choroba dokuczliwa ale trzeba nauczyc sie z
tym zyc. Polecił mi basen.
Moze Wy macie jakies doświadczenia , co Wam pomogło , czy rzeczywiście
trzeba po prostu nauczyć się z tym zyc , czasami jest naprawde cięzko.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 11.05.06, 10:42
      Pozostaje się tylko cieszyć, że lekarz też to ma i jego niekompetencja
      spowoduje, że sam niepotrzebnie pocierpi. Ty nie musisz się ograniczać. Udaj
      się do fizjoterapeuty zajmującego się terapią manualną, który pomoże ci wyjść z
      tego. Zmiany zwyrodnieniowe nie są w większości przypadków żadnym
      wytłumaczeniem dolegliwości na które cierpisz. Problem może tkwić w
      strukturach, których nie widać na wymienionych przez Ciebie badaniach a lekarza
      nie uczono ich oceniać.
      R
    • abek2 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 11.05.06, 10:51
      zalecając Ci basen miał na myśli porażenie zwieraczy czy basen kąpielowy?Nie
      rozumiem związku basenu kąpielowego z poprawą funkcji kręgosłupa
      szyjnego.Uzasadnił to jakoś?W jakim jesteś wieku?
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 11.05.06, 13:39
        Być może chodzi o francusku film pod tym tytułem. Nie można wykluczyć, że jego
        oglądanie spowoduje rozluźnienie, a co za tym idzie zmniejszenie dolegliwości.
        Jednakże trudno sobie wyobrazić, aby wielokrotne oglądanie tego samego filmu
        mogło rozluźniać. Znacznie bardziej trwały efekt mogłoby spowodować przykładowo
        pozbycie się gderającej żony.
        R
    • kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 11.05.06, 15:08
      Pomojając dowcipne wątki w niektórych tu odpowiedziach trzeba niestety poważnie
      się zastanowić, bo problem z szyją to niestety PROBLEM. Mam to samo, tyle, że
      teraz jest lepiej niż było. A co to spowodowało? Otóż byłam na seri masaży, choć
      neurolog odradzał masaż szyji... masażysta bardzo delikatnie, ale rozmasowywał
      mi oprócz pleców także i szyję, poza tym miałam zapisany laser (naświetlanie
      laserem szyji) i ponadto zaczęłam więcej ćwiczyć, rozruszałam się cała, a przy
      tym także i moja szyja jest lepiej chyba rozgrzana, bo nieczęsto się buntuje.
      Basen owszem pomaga, wbrew temu co twierdzą niektórzy ;-) Jest to wiadome od
      dawiem dawna, że przy problemach z kręgosłupem pływanie jest bardzo wskazane,
      powoduje rozluźnienie mięśni a co jeszcze nie wiem, ale pomaga trochę :-)
      Oczywiście ważne aby mieć wygodny fotel do komputera, dobry materac do spania,
      poduszkę podtrzymującą szyję (są takie specjalne poduszki anatomiczne, ale także
      odpowiednie uformowanie jaśka, aby podtrzymywał szyję i jej nie wyginał ani w
      dół, a ni w górę podczas snu).
      Cóż więcej, ja polecam dobrego masażystę, ja na takiego trafiłam i dzięki niemu
      mam też pełniejszą świadomość swoich zwyrodnieniowych problemów, a [rzede
      wszystkim jestem zadziwiona jak dużo blokad kręgosłupowych (nie wiem jak to
      inaczej określić) usunął mi podczas zwykłego masażu - kręgosłup strzelał, toś
      tam przeskakiwało, ale 3 m-ce po masażach czuję że jest dobrze i sama teraz o
      wiele częściej się ruszam :-)
      • leo30 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 11.05.06, 23:42
        Witam ,

Kasia a jakiego miasta był ten masażysta - fizjoterapeuta, ja pochodzę z
        okolic Wrocławia , może ktoś zna dobrego ?
        • kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 12.05.06, 11:34
          Niestety ja jestem z Krakowa, więc tu nie pomogę, ale radzę dobrze poszukać, bo
          naprawdę masażysta masażyście nierówny (wiem z doświadczenia).
          Życzę zdrowia
          • jolka11111 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 12.05.06, 20:00
            Kasiu, jestem z Krakowa i właśnie szukam dobrego masażysty. mogłabyś mi dać
            namiary ?
            • pia.ed Re: Kręgosłup szyjny - problemy 13.05.06, 00:04
              Mialam masaz kregoslupa, ale niec nie strzelalo ...
              Zgadzam sie jednak z twoimi radami, Kasiu. Po masazach i zabiegach wraca sie
              do normalnego stanu.
              Jednak z uplywem lat, jak w moim przypadku, wracanie do normalnosci idzie
              coraz ciezej.
              Masazysta powiedzial mi, ze jesli sama nie bede codziennie robila gimnastyki
              szyi i karku, to niedlugo bede zupelnie sztywna.
              I mial niestety racje.
              • abek2 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 14.05.06, 00:14
                to straszne...!!!
            • kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 15.05.06, 18:44
              Witaj, pan masażysta nazywa się Jacek Majeran i przyjmuje w ośrodku zdrowia na
              ul. Olszańskiej (dawna przychodnia kolejowa). Zapodziałam gdzieś telefon do tego
              pana, ale osobiście można się wybrać i umówić na termin. Dodam, że prywatnie ma
              długie terminy, a to o czymś świadczy. Ja dostałam się do niego jeszcze przez
              fundusz zdrowia, ale teraz być może można iść do niego tylko prywatnie (nie wiem
              na 100%). W każdym razie bardzo polecam tego pana, jest wykształconym masażystą,
              po AWF-ie i naprawdę wie co robi, a masował już prawie całą moją rodzinkę :-)
              Pozdrowienia
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 21:13
      dlaczego nie zaczniecie się leczyć u prawdziwych terapeutów?
      • kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 21:26
        Prawdziwych???? Czyli kogo masz na myśli????
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:05
      niestety masaż to nie jest cudowny środek leczniczy,sam znam sporo osób które
      po wiztcie u masażystów poczuły się dużo gorzej,bo niestety masażyści nie
      badają,nie stawiają diagnozy-oni po prostu masują!
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:12
        Cyriax, człowiek z ulicy na terapeutę manualnego mówi często masażysta.
        R
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:21
      widzisz masażysta po prostu rozmasowuje miejsca bólu on niestety nie bada
      pacjenta,nie stawia diagnozy-on ma jeden cel-rozmasować.Nie są to moje wymysły
      bo znam wiele "ofiar" takich zabiegów!Są terapeuci,którzy zajmują się
      kręgosłupem-są to fizjoterapeuci po odpowiednich kursach doszkalających<którzy
      niejednokrotnie są lepszymi specjalistami niż lekarze>
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:23
      dlatego trzeba to zmienić!!!!!!!!!!!!!!!!TERAPEUTA MANUALNY TO NIE MASAŻYSTA!
      • abek2 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:31
        James,Ty żyjesz?A może zmartwychwstałeś,żeby ludzi oświecić?A masz może GG?
      • abek2 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:32
        bo ja mam 2303167
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 16.05.06, 22:33
      super że jest więcej oświeconych!
      • kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 09:33
        Napisałam już gdzieś tam wcześniej, że na masażystów trzeba uważać, są różni i
        niejeden może zaszkodzić. Ja mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że
        lekarz-neurolog pomógł mi tyle co kot napłakał.... masażysta natomiast oglądnął
        sobie dokładnie moje zdjęcie RTG kręgosłupa, opowiedział mi co tam się dzieje i
        dopiero po tym zaczął masować.
        Proszę więc o informację, gdzie w takim razie mamy się leczyć i kto to jest
        prawdziwy fachowiec??????
        • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 09:50
          Kasiu, to co opisujesz wygląda OK. Myślę, że możesz być spokojna.
          Nieporozumienie wynika z różnej interpretacji słowa masażysta.
          Laik, a jest w nim 99% procent pacjentów nie jest w stanie odróżnić fachowca od
          osoby niekompetentnej.
          R

• kasia1410 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 11:01
            No jasne, że pod pojęciem "masażysta" można umieścić wielu takich
            pseudofachowców. Ja na początku zaznaczyłam, że trzeba uważać komu powierza się
            swój kręgosłup. Ja trafiłam, zupełnie przez przypadek do prawdziwego fachowca z
            wykształceniem, dokształcającego się cały czas, a także z doświadczeniem, wielką
            życzliwością i sercem dla pacjemtów. Daltego go polecam i tyle :-)
            • leo30 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 15:41
              Ok , dzięki za dyskusję. Dostałem następujący adres: www.bmk.com.pl , jak
              dowiem się coś więcej to dam znać , ale zapowiada się dobrze.
              • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 16:06
                to dobry kierunek!Powodzenia
    • lunae0 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 17:24
      A kto może pomóc Katowice.okolice? Od wielu lat mam problemy ze stawami skroniowo-żuchwowymi,od niedawna z kręgosłupem szyjnym a obecnie z barkiem.Abek podpowiedz dobrego fizjoterapeutę -rejon Katowic,okolice.Ja sama niestety nie znalazłam.
      • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 17.05.06, 21:06
        w samych Katowicach możesz poszukać na AWF,a okolice to np.szpital w Chrzanowie-
        oddział rehabilitacji
    • lunae0 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 18.05.06, 21:57
      Cyriax dziękuję za odpowiedz . Poszukiwanie na katowickim AWF-ie mam już za sobą.Nieskuteczne ale być może nie trafiłam na właściwych ludzi i ciągle szukam kogoś kto zechce połączyć stawy skroniowo-żuchwowe z kręgosłupem a mnie potraktuje jako całość.Na dodatek zaczęły się bóle barku ponoć zapalenie stawu-lekkie.Tak powiedział ortopeda po badaniu-dotykowo-wzrokowym.Każda podpowiedz jest cenna dzięki.
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 18.05.06, 22:11
        > goś kto zechce połączyć stawy skroniowo-żuchwowe z kręgosłupem a mnie
        potraktuj
        > e jako całość.Na dodatek zaczęły się bóle barku ponoć zapalenie stawu-
        lekkie.Ta
        > k powiedział ortopeda po badaniu-dotykowo-wzrokowym.Każda podpowiedz jest
        cenna
        Dobrze zadane pytanie, jako całość czyli holistycznie. Na ortopedów w takim
        przypadku szkoda czasu. Niestety nie znam nikogo z Katowic, może abek2 zna?
    • lunae0 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 18.05.06, 23:06
      Myślę,że Abek zna i może coś podpowie a może jutro albo przy kolejnym poście o kręgosłupie napiszę o swoich spostrzeżeniach,relacjach pacjent, lekarz,fizjoterapeuta.Twoje posty repair czytam z zaciekawieniem bo niewielu jest pacjentów łączących duszę i ciało.Też wiele czytałam,szukałam i na całe szczęście znam język niemiecki.Trudno więc " wcisnąć mi kit" chociaż początkowo grzecznie milczałam gdy słyszałam że kłopoty ze stawami skroniowo-żuchwowymi da się wyleczyć bez pomocy fizjoterapeuty.A są duże napięcia mięśni,przykurcze,napięcia w obrębie obręczy barkowej.Sama pomogłam sobie bardzo dużo ale nie wszystko można samemu bo fachowcem nie jestem.Pozdrawiam.
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 18.05.06, 23:24
        Odezwij się do mnie na GG32942, to pogadamy. Te stawy to "klasyka".
        R
    • 80dominika Re: Kręgosłup szyjny - problemy 19.05.06, 08:42
      Ja równiez mam zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym i szukam. Może ktoś zna
      jakąś książke lub strony internetowe z ćwiczeniami zalecanymi przy przy takim
      problemie.
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 19.05.06, 08:45
        > Ja równiez mam zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym
        To tak jak połowa ludzi na świecie.

• mmagda12 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 19.05.06, 10:20
          www.rokwisz.pl/dr_hab.htm
          www.rokwisz.pl/index.htm
          Znalazlam kilka artykulow ,jestem w trakcie czytania
          Co sadzisz repair ,a moze inni,duzo ciekawych spostrzezen itp
          Aha ,zby nie bylo nikogo nie reklamuje
          • spector1 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 19.05.06, 14:49
            Pan docent pisze:

>>Leczenie

Leczenie zespołu bólowego szyjno-ramiennego można rozpocząć po ustaleniu
            przyczyny dolegliwości i przeprowadzeniu diagnostyki różnicowej. Ponieważ
            najczęstszą przyczyną bólów szyjno-ramiennych są zmiany zwyrodnieniowe w
            tylnych strukturach stawowych, stąd dużą wartość diagnostyczną mają blokady
            stawów międzywyrostkowych. Randomizowane badania kontrolowane wskazują, że
            jeżeli blokada diagnostyczno-prognostyczna była w sposób powtarzalny skuteczna,
            to termolezja nerwów unerwiających te stawy może przynieść bardzo dobre wyniki.
            Stosowane były ponadto wymienione poniżej metody leczenia, jakkolwiek nie ma
            dostatecznych dowodów pochodzących z randomizowanych badań kontrolowanych
            wskazujących na ich skuteczność<<

Dla pana docenta ustaleniem przyczyny bólu szyjno-ramiennego jest stwierdzenie:
            zmiany zwyrodnieniowe.Co jednak doprowadzilo do zwyrodnienia pana docenta nie
            interesuje.
            Nie potrafi pan docent napisac co moze byc przyczyna takich zmian.
            O skutecznym leczeniu decyduje prawidlowa diagnoza.

Link ma charakter informacyjny.Dla chorego jest on malo przydatny.
            Zalecane cwiczenia sa fragmentaryczne ,pomijaja one najistotniejsze
            cwiczenia, ktore zawsze zalecaja dobre amerykanskie osrodki rehabilitacujne.
            Poza tym pan docent myli fizjoterapie z fizykoterapia.
            Widac nie interesuje go fizjoterapia.
            Nikomu nie polecalbym takiego specjalisty w przypadku chronicznego bolu.

Spector

• repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 19.05.06, 15:01
              Czytałem Twój post z pewnym przerażeniem, gdyż myślałem, że jesteś autorem jak
              się okazało cytowanego fragmentu. Blokady wziąłem za blokady nieco inne,
              dopiero przy termolezji coś mnie tknęło. Także magda, zostaw to w spokoju :-)
              • mmagda12 Re: Repair ,spektor 19.05.06, 17:17
                Podajac te linki ,zupelnie co innego mialam na mysli.Chcialam podac pod
                dyskusje ,co myslicie ,czy we wszystkich "problemach z kregoslupem" ,mozna
                przeprowadzac zabiegi manualne itp.Co z ludzmi ,u ktorych doszlo do zaburzen
                neurologicznych?.Przeciez sa przeciwskazania.Czlowiek uczy sie na bledach i jak
                mamy odroznic pseldoterapetow od tych ,ktorzy znaja sie "na rzeczy".I duzo
                innych pytan ,ale daje spokoj ,tak jak radzisz repair i pozdro
                • mmagda12 Re:Spector ,sorry ,ze zmienilam Tobie nicka 19.05.06, 17:19
                  • pia.ed Ciesze sie ze znalazlam ten topik 22.05.06, 23:09
                    Choc widze, ze nawet sie na nim kiedys wpisalam ...
                    Znam dobre cwiczenie na rozruszanie sztywnego karku, ale niestety z powodu
                    silnego bolu nie moge go wykonywac.
                    Ale dyskusja bardzo mnie zmobilizowala, bo zobaczylam odbicie moich
                    problemow, tak jakbym sie sobie przygladala w lustrze!
            • abek2 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 08:10
              Spector,Ty masz jakieś GG?Jak masz to się odezwij 2303167
        • opierzona Re: Kręgosłup szyjny - problemy 22.05.06, 23:38
          repair napisał:

> > Ja równiez mam zwyrodnienie kręgosłupa w odcinku szyjnym
          > To tak jak połowa ludzi na świecie.
          >

Ktora polowa?
          I mniejsza czy wieksza???(Wg Kopalińkiego to nie błąd)
          • leo30 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 11:36
            Witam ponownie ,

jedną wizytę mam już za sobą ( adres podałem kilka dni wcześniej). Podobno
            bardzo dobra fizjoterapeutka , zostałem odpowiednio rozmasowany , dostałem
            zestaw ćwiczeń do domu. Po masażu czułem się źle , ale uprzedzała mnie , że tak
            będzie przez 3 dni.
            Pozdrawiam
          • pia.ed Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 11:37
            Zwyrodnienie kregosupa zaczyna sie juz po 20-tym roku zycia, chyba tego
            nie wiedzieliecie?
            • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 12:28
              > Zwyrodnienie kregosupa zaczyna sie juz po 20-tym roku zycia, chyba tego
              > nie wiedzieliecie?
              Mamy prawo. Opierzon się dopiero uczy a ja jestem wogóle bez szkół we
              wspomnianym temacie :-)
              R
              • pia.ed Re: Kręgosłup szyjny - problemy repair 23.05.06, 20:55
                Repair, przeciez to nie bylo skierowane do Ciebie, bo napisalabym "Ty" ...
                A z drugiej strony nie znam przeciez Twojej profesji.

> Zwyrodnienie kregosupa zaczyna sie juz po 20-tym roku zycia, chyba tego
                > > nie wiedzieliecie?
                > Mamy prawo. Opierzon się dopiero uczy a ja jestem wogóle bez szkół we
                > wspomnianym temacie :-)
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 18:01
      Piękna dyskusja a "szyja jak bolała tak boli bardziej" :)
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 19:11
        Widzisz cyriax, bo nie o ból tu chodzi. Chodzi o to, aby ktoś wsparł. Wyraził
        współczucie, powiedział, ze ma to samo i że jemu pomógł np laser. To nic, że
        ten ma niestabilność a ten inny guza. :-)
        R
        • mmagda12 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 20:53
          repair napisał:

> Widzisz cyriax, bo nie o ból tu chodzi. Chodzi o to, aby ktoś wsparł. Wyraził
          > współczucie, powiedział, ze ma to samo i że jemu pomógł np laser. To nic, że
          > ten ma niestabilność a ten inny guza. :-)
          > R
          Bardzo smieszne, ale dla Ciebie repair.A powiedz mi jak terapeuta
          moze "rozpoznac" np guza ,bez badan ,wiesz jaki mam na mysli?Przeciez rentena
          nie ma w oczach.
          • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 21:02
            > Bardzo smieszne, ale dla Ciebie repair.A powiedz mi jak terapeuta
            > moze "rozpoznac" np guza ,bez badan ,wiesz jaki mam na mysli?Przeciez rentena
            > nie ma w oczach.
            Ma w rękach. Jesli przy próbie mobilizacji (odpowiednich, prostych ruchów) ból
            się wzmaga, to jest podejrzenie zmian rozrostowych i pora na fotografa.
            R
    • promoartes [...] 23.05.06, 19:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • cyriax Re: Kręgosłup szyjny - problemy 23.05.06, 20:13
      psychologia -repair- rozumiem
    • kacper47 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 26.05.06, 11:47
      witam :)

Jeśli chciałoby ci się pofatygować do Warszawy to mógłbym ci coś ciekawego
      polecić
      pozdro
      Kacper
      • karol.walc Re: Kręgosłup szyjny - problemy 26.05.06, 12:24
        kacper47 napisał:

> witam :)
        >
        > Jeśli chciałoby ci się pofatygować do Warszawy to mógłbym ci coś ciekawego
        > polecić

Ja mam podobne problemy i jestem z Warszawy. Bardzo jestem ciekaw co możesz mi
        polecić. Napisz, proszę.
        • kacper47 [...] 26.05.06, 12:48
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kacper47 Re: Kręgosłup szyjny - problemy 29.05.06, 08:34
          napisz na priva kacper47@gazeta.pl
      • repair Re: Kręgosłup szyjny - problemy 29.05.06, 10:21
        > Jeśli chciałoby ci się pofatygować do Warszawy to mógłbym ci coś ciekawego
        > polecić
        Cytat z podanej strony:
        "Cechą charakterystyczną tej metody jest wykorzystanie zmodyfikowanych prądów
        Bernarda."
        Niewykluczone, że doraźnie te prady pomogą Tyle, że na jakiś czas. Jeśli ktoś
        uważa, że swoje wieloletnie zadniebania wobec własne układu ruchu nadrobi
        podłączając się do elektrod to niech od razu szuka dobrego neurochirurga.
        R

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka