29.05.06, 14:13
mam pytanie odnośnie spożywania jaj, jajecznic itp. czy sa jakies skutki w
nadmiarze spozywania jaj?? mam 20 lat, do tego wyczynowo uprawiam sport,wiec
wysiłek fizyczny jest codziennie. czy nadmiar spozywania jajek może wpłynąć
niekorzystnie?? teraz jadam 2-3 jaja dziennie. z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 0lunia Re: jaja 29.05.06, 18:45
      No właśnie...Zdrowe są te jajka? w jakiej postaci je najlepiej jeść i jak
      często? Co jest lepsze, zdrowsze żółtko czy białko?
      • darciak5 Re: jaja 21.07.06, 09:40
        białko zdecydowanie zdrowsze, żółtko zawiera cholesterol dlatego przyjmuje sie
        ze powino sie jesc 2 jaja tygodniowo...sportowcy i kobity w ciąży moga wiecej:)
        • mona275 Re: jaja 21.07.06, 11:50
          > białko zdecydowanie zdrowsze, żółtko zawiera cholesterol dlatego przyjmuje
          sie
          > ze powino sie jesc 2 jaja tygodniowo...sportowcy i kobity w ciąży moga
          wiecej:)

Owszem, żółtko zawiera cholesterol, ale żadne badania nie potwierdzają, że ma
          on jkikolwiek wpływ na podniesiebie się poziomu cholesterolu u osób, które jaja
          spożywają. Poza tym jajko stanowi idealny wzorzec proporcji niezbędnych
          aminokwasów.
          P.S. Podobno WHO za górną granicę uznaje spożywanie 10 jaj dziennie...
          • maadzia10 Re: jaja 21.07.06, 14:27
            ja słyszałam, ze powinno sie jesc 1-2 jajka dziennie. nie wiecej.
          • jef_f Re: jaja 21.07.06, 16:04
            mona275 napisała:

> > białko zdecydowanie zdrowsze, żółtko zawiera cholesterol dlatego przyjmuj
            > e
            > sie
            > > ze powino sie jesc 2 jaja tygodniowo...sportowcy i kobity w ciąży moga
            > wiecej:)
            >
            > Owszem, żółtko zawiera cholesterol, ale żadne badania nie potwierdzają, że ma
            > on jkikolwiek wpływ na podniesiebie się poziomu cholesterolu u osób, które
            jaja spożywają.

Taak...???Widocznie czytalismy rozne publikacje na ten temat....Niestety z tym
            cholesterolem u jednych jest tak, .... a u innych moze byc zupelnie inacze....

> Poza tym jajko stanowi idealny wzorzec proporcji niezbędnych
            > aminokwasów.

Ale, CALE jajko....

> P.S. Podobno WHO za górną granicę uznaje spożywanie 10 jaj dziennie...

Ciekawe? A mozesz podac jakis link do tej informacji?

-----
            Jeff
          • mona275 Re: jaja 21.07.06, 19:38
            P.S. Podobno WHO za górną granicę uznaje spożywanie 10 jaj dziennie...

Chodziło mi oczywiście o 10 jaj tygodniowo. Przepraszam za zamieszanie
    • astro_glide Re: jaja 22.07.06, 02:35
      Jajka jak najbardziej.3-4 dziennie spokojnie mozesz jesc .Najlepiej przyswajane
      sa na surowo i lepsze sa zoltka niz bialka .Nie smaz jajecznicy na margarynie
      ani na oleju .Smacznego jajka .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka