Dodaj do ulubionych

Małopłytkowość - potrzebuje informacji

05.06.06, 10:00
Potrzebuję informacji na temat małopłytkowości, jak rozpoznać objawy,
jakie sa skutki nie leczenie tej choroby.
Obserwuj wątek
    • agoga Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 05.06.06, 10:54
      Mało jest informacji na ten temat w internecie, ale trochę znajdziesz na forum
      mediweb.pl
      • dr-divlo Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 05.06.06, 11:18
        Podaję kilka informacji (zaznaczam, sa one wzięte z książki)
        Generalnie o małopłytkowości mówi się gdy liczba płytek nie przekracza 100 tys/ul

Są małopłytkowości wrodzone (b. rzadkie) i nabyte, o których napisze poniżej:

Podzial małopłytkowości:
        1. Małopłytkowości wywołane zaburzeniem czynności płytkotwóreczej:
        - aplazja szpiku
        - działanie substancji toksycznych (leki, środki chemiczne)
        - promieniowanie jonizujące
        - niektóre zakażenie wirusowe i bakteryjne
        - wyparcie prawidłowego utkania szpiku przez komórki patologiczne(białaczki,
        przerzuty nowotworowe, gruźlica)
        - małopłytkowości z zaburzeniem dojrzewania megakariocytów (niedobór kwasu
        foliowego lub wit.B12, nocna napadowa hemoglobinuria,)

2. Małopłytkowości wywołana zwiększonym wewnątrznaczyniowym niszczeniem lub
        zuzyciem płytek :
        - immunotrombocytopenie (np. polekowe, choroby autoimmunologiczne, chłonniaki,
        po przetoczeniu krwi)
        - małopłytkowości mechaniczne (sztuczne zastawki serca, krążenie pozaustrojowe)
        - DIC
        - zespół hemolityczno- mocznicowy
        - mikroangiopatie

3. Zespół duzej śledziony (hipersplenizm)

4. Małopłytkowości o złozonych przyczynach np. w chorobach przewlekłych np. wątroby

To tak ogólnie, podręcznikowo, napisz lepiej coś od siebie, jakie wyniki masz,
        objawy kliniczne itp.
    • kola45 Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 09:12
      Wynik płytek w granicach 80 tys/ul, przy tym powiększona jest wielkość płytek.
      W zasadzie innych objawów nie ma.
      • agoga Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 10:44
        Moja choroba zaczęła się od 26 tys., tez nie miałam żadnych objawów, tylko
        płytki skakały w górę i w dół. Miałam szereg badań: usg brzucha, biopsje
        szpiku, badania krwi (HIV, wirusowe zapalenie wątroby, przeciwciała i inne),
        wszystko wyszło ok. Hematolog postawił diagnozę, że to małopłytkowość
        samoistna, tzn. nie wiadomo, od czego. Może być od leków, konserwantów itp.
        Teraz jestem leczona sterydami i po trzech tygodniach płytki skoczyły, tak wiec
        jestem pełna nadziei.
      • j2334 Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 16:42
        kola45 napisała:

> Wynik płytek w granicach 80 tys/ul, przy tym powiększona jest wielkość płytek.
        > W zasadzie innych objawów nie ma.

Nie czekaj ,az objawy wystapia,tylko zglos sie z tym wynikiem do
        hematologa.Trzeba zrobic dodatkowe badania,no i jak najszybciej zaczac
        leczenie.Leczenie jest dlugotrwale,ale w dzisiejszych czasach bardzo skuteczne.
        • ulaaala Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 24.10.06, 20:27
          ja choruje od ponad 10 lat i nie mam juz tak optymistycznego podejscia co do
          skutecznoscileczenia....co do objawow u kazdego inne u wiekszosci jednak
          wystepuje ogolne oslabienie organizmu, bardzo latwo dochodzi do wylewow
          podskrnych -siniakow ....u mnie choc wykryta jka u wiekszosci pacjentow
          przypadkiem od kiedy pamietam objawial sie podkrazonymi oczami zawsze mnostwem
          siniakow ktore nie wiadomo skad sie wziely oslabieniem ciagla sennoscia
          meczeniem sie nawet po przebiegnieciu kilku metrow zawrotami glowy krwotokami z
          nosa b obfitymi miesiaczkami bardzo dlugim czasem krzepniecie krwi przy jakis
          urazach....itd...co do leczenia...jestem leczona po raz 4 sterydami...kazda z
          terapi trwala ponad pol roku i w skotkach....byla tragiczna....nie tylko chodzi
          o te uboczne ale i o te zwiazane z wynikami...sterydy maja to do siebie ze
          pomagaja plytka krwi szybko wzrosnac ale rownie szybko spasc gdy tylko je
          odstawisz...dlatego tak wazne jest aby brac je tak dlugo nie wiele zmniejszajac
          dawke.....mimo tego w moim przypadku terapia taka starczala na okolo pol roku
          po czym plytki spadaly z powrotem do swojego poziomu ( u mnie nie zmiennie
          ponizej 40 tys..najmniej mialam w kwietniu tego roku 3 tys ) zrobiono mi caly
          komplet badan lacznie z przeciwcialami jadrowymi usg mnostwo wirusow....i
          ponownie jka to w wiekszosci wypadkow stwierdzono iz jest samoistna....co
          oznacza nie wiemy jka ja leczyc...przykro mi ze malo tu pocieszajacych slow
          ale takie jest moje pojecie o tej chorobie o ktorej niestety zdarzylam sie juz
          sporo dowiedziec na podstawie wlasnego doswiadczenia gdybym mogla komus pomoc
          cokolwiek wyjasnic podpowiedziec....piszcie ulaaala@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka