kola45 05.06.06, 10:00 Potrzebuję informacji na temat małopłytkowości, jak rozpoznać objawy, jakie sa skutki nie leczenie tej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agoga Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 05.06.06, 10:54 Mało jest informacji na ten temat w internecie, ale trochę znajdziesz na forum mediweb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 05.06.06, 11:18 Podaję kilka informacji (zaznaczam, sa one wzięte z książki) Generalnie o małopłytkowości mówi się gdy liczba płytek nie przekracza 100 tys/ul Są małopłytkowości wrodzone (b. rzadkie) i nabyte, o których napisze poniżej: Podzial małopłytkowości: 1. Małopłytkowości wywołane zaburzeniem czynności płytkotwóreczej: - aplazja szpiku - działanie substancji toksycznych (leki, środki chemiczne) - promieniowanie jonizujące - niektóre zakażenie wirusowe i bakteryjne - wyparcie prawidłowego utkania szpiku przez komórki patologiczne(białaczki, przerzuty nowotworowe, gruźlica) - małopłytkowości z zaburzeniem dojrzewania megakariocytów (niedobór kwasu foliowego lub wit.B12, nocna napadowa hemoglobinuria,) 2. Małopłytkowości wywołana zwiększonym wewnątrznaczyniowym niszczeniem lub zuzyciem płytek : - immunotrombocytopenie (np. polekowe, choroby autoimmunologiczne, chłonniaki, po przetoczeniu krwi) - małopłytkowości mechaniczne (sztuczne zastawki serca, krążenie pozaustrojowe) - DIC - zespół hemolityczno- mocznicowy - mikroangiopatie 3. Zespół duzej śledziony (hipersplenizm) 4. Małopłytkowości o złozonych przyczynach np. w chorobach przewlekłych np. wątroby To tak ogólnie, podręcznikowo, napisz lepiej coś od siebie, jakie wyniki masz, objawy kliniczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kola45 Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 09:12 Wynik płytek w granicach 80 tys/ul, przy tym powiększona jest wielkość płytek. W zasadzie innych objawów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agoga Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 10:44 Moja choroba zaczęła się od 26 tys., tez nie miałam żadnych objawów, tylko płytki skakały w górę i w dół. Miałam szereg badań: usg brzucha, biopsje szpiku, badania krwi (HIV, wirusowe zapalenie wątroby, przeciwciała i inne), wszystko wyszło ok. Hematolog postawił diagnozę, że to małopłytkowość samoistna, tzn. nie wiadomo, od czego. Może być od leków, konserwantów itp. Teraz jestem leczona sterydami i po trzech tygodniach płytki skoczyły, tak wiec jestem pełna nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 06.06.06, 16:42 kola45 napisała: > Wynik płytek w granicach 80 tys/ul, przy tym powiększona jest wielkość płytek. > W zasadzie innych objawów nie ma. Nie czekaj ,az objawy wystapia,tylko zglos sie z tym wynikiem do hematologa.Trzeba zrobic dodatkowe badania,no i jak najszybciej zaczac leczenie.Leczenie jest dlugotrwale,ale w dzisiejszych czasach bardzo skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ulaaala Re: Małopłytkowość - potrzebuje informacji 24.10.06, 20:27 ja choruje od ponad 10 lat i nie mam juz tak optymistycznego podejscia co do skutecznoscileczenia....co do objawow u kazdego inne u wiekszosci jednak wystepuje ogolne oslabienie organizmu, bardzo latwo dochodzi do wylewow podskrnych -siniakow ....u mnie choc wykryta jka u wiekszosci pacjentow przypadkiem od kiedy pamietam objawial sie podkrazonymi oczami zawsze mnostwem siniakow ktore nie wiadomo skad sie wziely oslabieniem ciagla sennoscia meczeniem sie nawet po przebiegnieciu kilku metrow zawrotami glowy krwotokami z nosa b obfitymi miesiaczkami bardzo dlugim czasem krzepniecie krwi przy jakis urazach....itd...co do leczenia...jestem leczona po raz 4 sterydami...kazda z terapi trwala ponad pol roku i w skotkach....byla tragiczna....nie tylko chodzi o te uboczne ale i o te zwiazane z wynikami...sterydy maja to do siebie ze pomagaja plytka krwi szybko wzrosnac ale rownie szybko spasc gdy tylko je odstawisz...dlatego tak wazne jest aby brac je tak dlugo nie wiele zmniejszajac dawke.....mimo tego w moim przypadku terapia taka starczala na okolo pol roku po czym plytki spadaly z powrotem do swojego poziomu ( u mnie nie zmiennie ponizej 40 tys..najmniej mialam w kwietniu tego roku 3 tys ) zrobiono mi caly komplet badan lacznie z przeciwcialami jadrowymi usg mnostwo wirusow....i ponownie jka to w wiekszosci wypadkow stwierdzono iz jest samoistna....co oznacza nie wiemy jka ja leczyc...przykro mi ze malo tu pocieszajacych slow ale takie jest moje pojecie o tej chorobie o ktorej niestety zdarzylam sie juz sporo dowiedziec na podstawie wlasnego doswiadczenia gdybym mogla komus pomoc cokolwiek wyjasnic podpowiedziec....piszcie ulaaala@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś