Dodaj do ulubionych

Ból skóry

20.06.06, 10:12
Od jakiegoś czasu boli mnie skóra na udach. Przeważnie ból chwyta popołudniu i utrzymuje się przez noc, rano przechodzi. Jest to dziwne uczucie jakby kłucia połączonego z oparzeniem słonecznym (mimo iż nie opalałam się od zeszłego roku) - boli gdy dotknie się skórę, bez dotykania nie boli.
Nie jest to raczej uczulenie, nie dostrzegam zmian na skórze - żadnych zaczerwień, wyprysków.

Ból powtarza się co jakiś czas, nawet noszenie spodni jest wtedy uciążliwe (ocieranie o skórę), nie mówiąc o prysznicu ciepłą wodą.

Czy ktoś ma pojęcie, co to może być? Proszę o rady i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • opierzona Re: Ból skóry 20.06.06, 15:03
      Ten bol wystepuje na bocznej stronie uda?

Czy przy chodzeniu boli cie przednia strona podudzia w tej samej nodze?
      Masz problemy z bolem plecow miedzy lopatkami?
      albo czeste bole glowy nad brwiami albo na skroniach?

Opierzon
      • kajeczekkk Re: Ból skóry 20.06.06, 16:13
        > Ten bol wystepuje na bocznej stronie uda?

Występuje z przodu, raczej w centralnej części uda... może nieco do boku (do wewnątrz).

> Czy przy chodzeniu boli cie przednia strona podudzia w tej samej nodze?

Nie.

> Masz problemy z bolem plecow miedzy lopatkami?

Raczej nie.

> albo czeste bole glowy nad brwiami albo na skroniach?

Bóle głowy raczej na skroniach, ale domyślam się, że czesto powodowane jest to moimi problemami z zatokami.

Pozdrawiam,
        Kaja
        • opierzona Re: Ból skóry 20.06.06, 16:24
          To ja nie wiem co to:)

Chyba ze jakies podraznienie ok strony kregoslupa ledzwwiowego
          albo wiezadel miednicy...

Powodzenia

Opierzon
          • kajeczekkk Re: Ból skóry 20.06.06, 16:36
            No właśnie moja lekarka (która do najlepszych nie należy, niestety) też nie wie.
            Nie zwracałabym na to uwagi, bo ból nie jest jakiś bardzo duzy, ale to robi się uciążliwe - powtarza się dość często.

No trudno, mimo wszystko dzięki - może to jakaś nowa choroba ;)
            • artemika Re: Ból skóry 23.06.06, 09:46
              hej kajaczek!!!ja mam ten sam problem,,, ale ui mnie dochodza jeszcze bole
              stawow i miesni..wrtedy zawsze boli mnie tez skora na ciele..tez mam takie
              wrazenie jakby była podrazniona słoncemm..lekarz rtez mi nie pomogł.i tez nuie
              wiem co to moze byc..
              • opierzona Re: Ból skóry 23.06.06, 09:57
                Cos mi sie przypomnialo...

Artemika: (po nicku mniemam ze jestes kobieta, choc tu wszystko jest mozliwe
                bo moim nickiem sie nalezy nie sugerowac:P)
                Jakie stawy cie bola? Kolana? A skóra na udach? (jesli tak to na ktorej czesci)

A do Kajjaczka:
                Jestes kobieta czy mezczyzna?

Nic nie powiem dopoki nie dostane odpowiedzi...:)
                • artemika do opierzonej 24.06.06, 18:10
                  jestem kobieta..stawy bola mnie wszystkie mozliwe,ale najbardziej
                  kolanowe,miesnie i kosci, a nawet zyły tez mnie bola..to sa takie naloty
                  bolowe,nie bola mnie codzinnie,ale najczesciej na zmiane pogody,wtedy to nawet
                  po pare dni, i bol jest nie do zniesienia..przy takich atakach boli mnie tez
                  skora, tak jakbym miała oparzona,,szczegolnie na noogach,ale trudno mi
                  sprecyzowac po ktorej stronie dokłądnie, chyba bardziej po wewnetrznej.
    • astro_glide Re: Ból skóry 24.06.06, 23:48
      Podejzewalbym ze twoje cierpienia sa na tle nerwowym .Niestety wszystkie te
      dolegliwosci na tle nerwowym sa bardzo zle diagnozowane przez lekarzy .Sa
      szacunki ze 85% wszyskich chorob jest powododowanych przez depresje .Zmien
      diete na zdrowsza ,unikaj weglowodanow i bedzie lepiej .
    • kajeczekkk Re: Ból skóry 25.06.06, 19:37
      Do 'opierzona': Odpowiadam na pytanie - jestem kobietą :)

Nie mam problemów ze stawami i prócz bólów głowy spowodowanych chorobą zatok, to "pieczenie" skóry jest chyba jedynym nawracającym bólem. Dosyć denerwującym.

Nie jestem pewna, czy dedenrwuję się aż tak często/bardzo, by to miało podłoże nerwowe. Choć oczywiście nie jest to wykluczone i w takim razie po urlopie powinno być lepiej :)
      • opierzona Re: Ból skóry 26.06.06, 13:49
        A kiedy ginekolog robil ci ostatnio jakies badania jajnikow?
        Przepraszam ze tak wprost ale to moze miec zwiazek.
        Mialas jakies problemy natury kobiecej w ostatnim czasie?

Pozdrawiam
        • kajeczekkk Re: Ból skóry 26.06.06, 17:04
          opierzona napisał:

> A kiedy ginekolog robil ci ostatnio jakies badania jajnikow?
          > Przepraszam ze tak wprost ale to moze miec zwiazek.
          > Mialas jakies problemy natury kobiecej w ostatnim czasie?

Byłam na badaniach całkiem niedawno, bo owszem - miałam lekkie problemy ostatnio, związane z drobnym zapaleniem/przeziębieniem. Ale badania nic nie wykryły, więc po zaaplikowaniu połowy pudełka tabletek (nie pamiętam nazwy) i ponownej wizycie, wszystko było ok.
          Jaki jajniki mogą mieć związek z bólem skóry na udach??
          • opierzona Re: Ból skóry 26.06.06, 18:37
            Kajjaczek napisala:
            > Jaki jajniki mogą mieć związek z bólem skóry na udach??

Tak moga miec cos wspolnego.
            Obok nich przebiega nerw zaslonowy przebieg zwykle (anatomi uwielbiaja to okreslenie)
            tuz obok nich. Co powodowac moze podraznienie tego nerwu i bole w okolicach przez nie
            unerwianych. Moglo to miec wplyw. Przy czym nie wiem czy to ten obszar skory...
            Troche nad kolanem przysrodkowo (bardziej do srodka - miedzy kolanami, troche wyzej)
            Zaopatrzenie jest jednak zmienne osobniczo (druga ulubiona fraza anatomow) wiec moze wychodzic
            na przednia strone uda.

Opierzon
    • a_belka Re: Ból skóry 26.06.06, 17:13
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
      • kajeczekkk Re: Ból skóry 26.06.06, 17:54
        a_belka napisała:

>forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26140
        Borelioza? W moim przypadku to chyba wykluczone... Objawy chyba nie takie, jak trzeba i NIGDY nie ugryzł mnie kleszcz... :)
        • a_belka Re: Ból skóry 26.06.06, 18:01
          Objawy jak najbardziej pasuja; chyba, ze nie czytalas na forum o objawach.

A wedlug relacji to wiekszosc chorych na borelioze nie byla ugryziona przez kleszcza. Zreszta ugryzie cie gdzies tam z tylu to akurat zauwazysz.
          • kajeczekkk Re: Ból skóry 27.06.06, 00:10
            a_belka napisała:

> Objawy jak najbardziej pasuja; chyba, ze nie czytalas na forum o objawach.

Czytalam na tym forum o objawach (kilka wątkow) bo sie przestraszyłam. Ale z tego co widzę, to tylko to pieczenie ud wskazuje u mnie na boreliozę... dodatkowo, występuje to nieregularnie i z czasem dosyć duzymi odstępami.
            Jak to najłatwiej zbadać, dla świętego spokoju?

> A wedlug relacji to wiekszosc chorych na borelioze nie byla ugryziona przez kl
            > eszcza. Zreszta ugryzie cie gdzies tam z tylu to akurat zauwazysz.

Z pewnośią nie miałam kleszcza dłużej, niż do wieczornej kąpieli - bo bym zauwazyła. A jesli mógł sam wcześniej odpaść, to rzeczywiście - mogłam nie zauwazyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka