Gość: Majka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.03, 21:59 Moje dziecko ma zespół Prader - Williego Czy ktoś z Was się z tym spotkał i ma jakieś doświadczenia w tym zakresie Proszę o pomoc Pozdrawiam Majka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.03, 11:54 a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: proxy / *.statefarm.com 27.01.03, 15:43 Czesc Majka, Tak ja mam corke 11-letnia. Co chcialabys wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.03, 16:11 Gość portalu: kasia napisał(a): > Czesc Majka, > > Tak ja mam corke 11-letnia. Co chcialabys wiedziec? Moje dziecko ma odmiane mozajkową - 8% Na razie ma 5 miesięcy i jest słabe (mięśnie) poza tym nie ma żadnych objawów (przynajmniej tak mi się zdaje) Chodzimy na ćwiczenia 3 x w tygodniu - ostatnio podnosi główkę Nie wiem co jeszcze może się ujawnić Jakie zaawansowanie choroby ma twoje dziecko, jaką terapię stosujecie, u jakiego lekarza, czy i jakie są wyniki Z góry dziękuję za informacje-Pozdrawiam Majka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: proxy / *.statefarm.com 27.01.03, 16:32 Majka, Wiem co przezywasz..przeszlam przez to. Pamietaj wszystko przyjdzie pozniej. Moja corka zaczela trzymac glowke jak miala 9 miesiecy..chodzic jak miala trzy lata..jesli chodzi o mowe to nadal jest opozniona..ale juz mozna sie z nia porozumiec..ale pamietaj najwazniejsza sprawa to jest kontrola jedzenia..tak samo jak i ja nasze dzieci dostaly diagnose bardzo wczesnie..wiec wiemy czego sie spodziewac..nie mozesz rezepchac dziecka..lepiej aby mniej zjadlo..nic mu nie bedzie..pozniej te dzieci bardzo przyzwyczajaja sie do rutyny..do schematu..jak bedzie przyzwyczajone ze nie moze jesc duzo i slodkiego to nie bedziesz miala problemu. Z moja corka nie mam problemu z jedzeniem..ale nadal jej wydzielam.. czasami sie spotkasz z ludzmi, ktorzy nie rozumiejac tej choroby beda sie patrzyc jak na wyrodna matke, ale nie przejmuj sie. Wies tak jak pisalam...twoje dziecko bedzie silniejsze...zacznie chodzic i mowic ale troche pozniej...najwazniejsza jest kontrola jedzenia i duzo ruchu.. jezeli nie bedzie kontroli i waga bedzie ogromna (poniewaz dzieci nasze nie maja takiej samej przemiany materi i nie sa tak aktywne jak inne dzieci) to zaczna sie inne klopoty jak: cukrzyca, kosci nie wytrzymaja ciezare no i serca co doprowadzi do smierci. Przewaznie gdziec okolo 2-4-go roku zycia zobaczysz zmianne w laknieniu dziecka..nie przegap tego momentu..ja wiem ze to jest ciezko, gdzie teraz praktycznie trzeba wpychac jedzenie..ale wiem ze sobie poradzisz. Trzymaj sie i zycze powodzenia kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.03, 20:01 Dzięki serdeczne Ja dopiero oswajam sie z tym wszystkim , wiec to co piszesz jest dla mnie bardzo ważne Pozdrawiam raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc IP: proxy / *.statefarm.com 27.01.03, 20:36 Majka, Nie martw sie ..bedzie wszystko dobrze.. jak bedziesz chciala wiecej sie cos dowiedziec albo porozmawiac to napisz do mnie na moj e-mail: katarzyna.e.osinski.ixwi@statefarm.com Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ewaa76 Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc 29.01.03, 08:09 Kiedyś przypadkiem natknęłam się na prywatną stronę internetową kobiety która ma chorego synka. Nie mam kontaktu z tą chorobą, ale przeczytałam wszystko na stronie jednym tchem, bardzo ciekawie napisane i jest dość sporo informacji o samej chorobie i innych. Nie potrafię podać ci dokładnie co to było, ale była to polska strona, a osoba która ją stworzyła była zaangażowana w organizacji, czy też mniej formalnej grupie osób opiekujacych się dziećmi z tą chorobą. Mam nadzieję że uda ci się znalźć w wyszukiwarce. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaaa4445 Re: Zespół Prader-Willi proszę o pomoc 12.07.18, 15:06 witam wszystkim robiłam córce badanie na zespół pradera Willego metoda ms PCR badanie wzoru metylacji okazało się ze dziecko ma zespół pw i teraz moje pytanie jakim badaniem chodzi mi o nazwę rodzaj robiliscie stwierdzenie jaki to typ.zespołu np ta mozaika czy dwa pozostale Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Zespół Pradera - Williego 12.07.18, 16:45 Nie wiem, o jakiej mozaice piszesz. W chorobach genetycznych dość rzadko występuje postać mozaikowa (linie mozaikowe) - to oznacza, że w organizmie współistnieją co najmniej dwie linie komórkowe z różnym zestawem chromosomów. Zespół Pradera-Williego (PWS) jest spowodowany błędami genetycznymi. To może być 1. delecja (duża lub mniejsza) 2. disomia matczyna 3. mutacja centrum imprintingu Bada się więc odpowiednie geny i robi m.in. analizę delecji. Metoda MS-PCR (miałaś tak robioną) jest bardzo dobra. Tu masz opisane badania i jak to się robi: genesis.pl/oferta-badan-genetycznych/pokaz/386 testyprenatalne.pl/tematy/zespol-pradera-williego Odpowiedz Link Zgłoś
kamilmatysz [...] 15.07.18, 14:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka bsm 15.07.18, 15:23 kamilmatysz napisał: > Wszystkie choroby leczy bsm, również nieznane. Ludzie to idioci? Od ponad 40 lat istnieje cudowna metoda lecząca wszystko, a oni nadal chorują. Kamil, ogarnij się. Odpowiedz Link Zgłoś