Gość: Kira IP: *.kv.net.pl 26.01.03, 17:48 Czy ktoś wie co leczy balsam peruwiański? Ja dostałam go na hemoroidy ale chyba ma równiez inne zastosowanie. Bedę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
svetomir Re: Balsam peruwiański 26.01.03, 18:51 Balsamum peruvianum Balsam peruwiański Działanie. Balsam zawiera nie mniej niż 50% cynameiny (mieszanina ok. 40% płynnego benzoesanu benzylu i ok. 20% cynamonianu benzylu) i inne estry kwasu cynamonowego, wolny kwas cynamonowy i benzoesowy, seskwiterpen farnezol oraz wanilinę. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie oraz pobudza ziarninowanie. Wskazania. Balsam peruwiański jest stosowany zewnętrznie w postaci maści i roztworów etanol. w chorobach skóry, ranach, odmrożeniach oraz przeciw pasożytom skóry. Preparaty proste •Balsamum peruvianum (wg FP IV, ): skład wg Farmakopei Polskiej IV - balsam wyciekający po mechanicznym i termicznym uszkodzeniu kory pnia drzewa Myroxylon balsamum L. Harms var. pereirae, zawierający nie mniej niż 50% cynameiny. •Balsolan® (Gemi, PL): tuby 30 g i 50 g - maść zawierająca 10% balsamu peruwiańskiego. W. Trudno gojące się rany, odleżyny, oparzenia, odmrożenia, owrzodzenia podudzi oraz skóry wywołane zakażeniem paciorkowcami lub gronkowcami. Powyższe informacje pochodza z książki "Leki współczesnej terapii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kira Re: Balsam peruwiański IP: *.kv.net.pl 26.01.03, 22:36 Bardzo dziękuję. O to mi chodziło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Balsam peruwiański IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.03, 13:39 Na hemoroidy to najlepiej skorzystaj z zabiego krioterapii.Jest to zabieg bezbolesny i bardzo skuteczny.Nie korzystaj z masci,czopkow itp.bo na to szkoda pieniedzy i tak ciagle sie to odnawia.Mialam tez taki problem ale sie go pozbylam w taki wlasnie sposob i kazdemu bym to polecala.Zabieg ten robil mi lekarz w przychodni prywatnej,nie w szpitalu i od razu po zabiegu moglam isc do domu.Kosztowalo mnie to 15o zl.,ale na prawde radze bo to przezylam i wiem ile to klopotu z tymi homoroidami i ilu ludzi na to cierpi a nie wie,ze sa tak skuteczne bezoperacyjne metody. Odpowiedz Link Zgłoś