ivi21 22.06.06, 16:43 Czy badanie krwi wykryje każdego raka? Tzn czy jeśli ktoś zrobi takie badanie to będzie wiedział, czy ejst w pełni zdrowy? Chodzi mi o to, czy nowotwór zawsze psuje badanie krwi? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwietniowe_cappuccino Re: RAK- czy da się wykryć badaniem krwi???? 22.06.06, 16:52 musisz zrobić markery nowotworowe Odpowiedz Link Zgłoś
qmid Re: RAK- czy da się wykryć badaniem krwi???? 22.06.06, 17:57 a co to sa markery nowotworowe i ile kosztuja? Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: RAK- czy da się wykryć badaniem krwi???? 22.06.06, 23:54 za pomoca markerów nowotworowych raka się nie wykrywa- może co najwyżej w grupach ryzyka. Raka potwierdza TYLKO badanie histopatologiczne. Markerów jest sporo i słuza raczej do monitorowania leczenia i obserwowania cy nie nastąpiła wznowa. Przykładowe markery mowotworowe: PSA - rak stercza CEA 19- rak jelita grubego, ale tez wątroby, żołądka itd. U palaczy też wzrasta CA 19-9- rak trzustki CA 125- rak jajnika CA 15-3 rak sutka AFP- rak wątroby, guży zarodkowe HCG -nabłoniak kosmówkowy, potworniak, nasieniak Kalcytonina- rak rdzeniasty tarczycy Podkreślam, ze markery są w wiekszosci bardzo niespeycficzne dla narządu, są tylko dodatkiem do diadnostyki raka- stąd też badanie krwi na pewno go nie wykryje ani nie potwierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Nie, nie da się. ____nt 22.06.06, 17:01 ivi21 napisała: > Czy badanie krwi wykryje każdego raka? Tzn czy jeśli ktoś zrobi takie badanie > to będzie wiedział, czy ejst w pełni zdrowy? Chodzi mi o to, czy nowotwór > zawsze psuje badanie krwi? > > Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
dasw1271 wysokie OB 23.06.06, 00:40 A ja słyszałem, że rak daje wysokie (trzycyfrowe OB). Nie wiem, czy to nie bajka, więc ewentualnie proszę o weryfikację. D. Odpowiedz Link Zgłoś
ivi21 Re: wysokie OB 23.06.06, 09:53 No więc w jaki sposón sparwdzić czy jest się w pełni zdrowym???? I czy wszystko ok? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: wysokie OB 23.06.06, 10:37 Nie ma takiego sposobu. Diagnostykę prowadzi się pod kątem konkretnego schorzenia. Nowotwory są tak różnorodne, że nie da się ich wrzucić do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wysokie OB 23.06.06, 10:39 ivi21 napisała: > No więc w jaki sposón sparwdzić czy jest się w pełni zdrowym???? > I czy wszystko ok? Nie da się. Praktycznie. Teoretycznie możesz robić tysiące badań eliminując po kolei tysiące chorób, ale wszak nie masz gwarancji, że w międzyczasie na coś, co już sprawdzałeś, nie zachorujesz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: wysokie OB 11.06.15, 22:21 Trzycyfrowe OB może pojawiać się w dziesiątkach innych chorób, nienowotworowych. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia253 [...] 11.06.15, 14:18 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
margolcia_63 Re: RAK- czy da się wykryć badaniem krwi???? 11.06.15, 16:10 No to gratuluję dochodów! Albo Przychodów. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: RAK- czy da się wykryć badaniem krwi???? 11.06.15, 21:02 Nadmiar wapnia we krwi zwiastuje raka. www.huffingtonpost.co.uk/2014/09/26/cancer-diagnosis-blood-test-calcium_n_5886762.html Odpowiedz Link Zgłoś