ania_05 Re: czy lody tuczą??? 02.07.06, 19:49 no jasne! dlaczego miałyby nie tuczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: czy lody tuczą??? 03.07.06, 14:19 Kazde jedzenie tuczy, przeciez nie odchudza. Ale lody takie zwykle , np.smietankowe, bez czekolady i bakalii moga miec kalorii tyle co jogurt owocowy, albo czasami nawet mniej. A wiec ich wlasnosci tuczace sa jakby to powiedziec w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: czy lody tuczą??? 03.07.06, 14:33 Zadne jedzenie nie tuczy... Grubnie sie z powodu dodatniego bilansu energetycznego... a nie od jedzenia!!! A nawet przeciwnie: Pokarm powoduje swoista reakcje organizmu podnaszaca teperature ciala i wiekszy metabolizm. Na samo trawienie i tenze proces organizm wydaje codziennie 15% calej przetwarzanej energii. (to 15% to oczywiscie srednia) Wniosek: Mozna sie odchudzac jedzac piach!:) Albo trawe (niektorzy nawet preferuja) Opierzon Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: czy lody tuczą??? 03.07.06, 18:37 Jak zwal tak zwal. Jak masz z tym problem to co to znaczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: czy lody tuczą??? 03.07.06, 18:37 ...wybieram jednak jogurt - taki schłodzony z truskawkami...mniam, mniam:)) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czy lody tuczą??? 03.07.06, 21:05 Pol 0.25L kubka lodow zawiera ok 140 kalorii, zjesz dwa kubki i zjesz 560 kalorii dodatkowo do obiadku, sniadanka, kolacji, i innych przegryzek pomiedzy posilkami. 100gramow chudego steka robionego na grillu ma ok 170 kalorii. Tylez tlustego smazonego - ok 250. Do tego ziemniaczek z wody, 100g ok 80 kalorii, 100g gotowanego kalafiorka bez niczego tez ok 80 kalorii. razem od 430 kalorii do 510. Zwykle je sie o wiele wiecej i tlusciej. no i juz wiadomo jak stac sie grubasem. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: czy lody tuczą??? 04.07.06, 15:12 jaki wariat je dwa kubasy lodow, czyli pol litra dziennie? Lody na patyku maja okolo 130 ml-150 ml. I maja mniej kalorii niz maly batonik.Jogurt owocowy ma podobna ilosc kalorii. Nie popadajmy w przesade.Mowimy o normalnych ludziach, ktorzy jedza normalne porcje a nie jak Amerykanie mmusza miec wszystkiego porcje XXL. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czy lody tuczą??? 04.07.06, 21:17 nie trzeba przeciez zjesc tego naraz, a poza tym spokojna glowa nie tylko Amerykanie potrafia tak zrec- Polacy tez- co widzialam na wlasne oczka. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: czy lody tuczą??? 04.07.06, 21:35 Dlaczego zaraz wariat? Ja jem lody codziennie, przynajmniej pół litra, a zazwyczaj więcej. Pół litra mogę pochłonąć za jednym zamachem, litr dzielę na kilka części. Uprzedzając złośliwe komentarze: nie mam z tego powodu żadnych dolegliwości jelitowych. Mój organizm jest przyzwyczajony do dużej ilości przetworów mlecznych. Tylko że ja te lody jem ZAMIAST (np. śniadania, obiadu) a nie OPRÓCZ. Do tego dużo roślinek i ruchu. I nie tyję. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czy lody tuczą??? 05.07.06, 02:58 jak jesz 'zamiast', to prawdopodobnie jestes w stanie spalic te kalorie i nie utyjesz ale to marna dieta- nie dostarczasz organizmowi nic odzywczego. Roslinki + przetwory mleczne to za male urozmaicenie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
niespodzianka62 Re: czy lody tuczą??? 05.07.06, 08:08 a ile kalorii moze miec takie magnum, mniam, mniam..??? Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: czy lody tuczą??? 05.07.06, 10:28 zobacz na opakowaniu i podziel się z nami tą informacją:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: czy lody tuczą??? 05.07.06, 11:59 ZAnim uznasz, ze lody to nabial przeczytaj sklad i sie zastanow ile procent stanowi cos co ma cokolwiek wspolnego z mlekiem. Lodow obecnie nie robi sie z mleka i smietanki, ale roznych syntetycznych skladnikow, odtluszczonej serwatki (ta faktycznie kiedys cos z mlekiem miala wspolnego), cukru, wody, zageszczaczy itp, itd. Zostaw na talerzyku troche lodow do rozpuszczenia i potem ocen konsystencje i kolor, to ci sie oczy otworza. Jak sama sobie zrobisz lody wedlug przepisu babci, to bedziesz mogla je nazywac nabial. Teraz to jest to "cos" blizej nieokreslonego, dlatego tez jest mniej kaloryczne niz dawne lody , tlusciutkie, smietankowe, na jajkach. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: czy lody tuczą??? 05.07.06, 12:06 ja nie robie w domu , ale jako nastolatka robilam. Nie powiem ci dokladnie,a le jak poszukasz w starych pzrepisach, albo w necie to cos znajdziesz. Jako nastolatka robilam kilka razy takie, ze robilo sie kogel mogel, bita smietanke i dodawalo np. kakao, zeby byly czekoladowe. Ale nie wiem czy cos mi nie umknelo. Powiem, ci ze ostatnio wyprobowal lody Grycan i maja calkiem pozadny sklad (tyle, ze sa ciezkie, konkretne w smaku)ale sa 2 razy drozsze niz np. te litrowe pudelka Algidy (bez smaku i polotu). A wiec co kto lubi. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_a Re: mój przepis na lody 05.07.06, 13:21 Lody jogurtowo-truskawkowe: - 0.5 kg mrożonych truskawek,lub innych owoców - duże opakowanie (400g) jogurtu naturalnego (Bakoma lub bałkański - Maluta) - ewentualnie cukier waniliowy Truskawki jeszcze zamrożone rozgnieść lub zmielić (dowolnym sposobem, ja uzywam blendera) na papkę, dodać do nich jogurt, dosłodzić do smaku. Takie bardziej "tradycyjne" (i znacznie bardziej kaloryczne) z jajek i śmietany, też kiedys robiłam sama, tylko, kto teraz odważy się jeść surowe jajka? A lody Grycana są chyba najlepsze z tych dostępnych na rynku. Nawet lekarze polecają jedzenie lodów w upały, przecież obniżają temperaturę ciała i choćby dlatego tuczą mniej niż czekoladowe batoniki, oczywiście - jedzone, jak wszystko, z umiarem. Odpowiedz Link Zgłoś