suzza1 04.08.06, 16:41 Czy ktos moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami na ten temat. Jak zadzialac na ten okropny ból piet? Prosze o wszelkie rady. Czy ktos mial operacje i pozbyl sie tych zwyrodznien, co tak naprawde pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agata1123 Re: Bol piety_ostrogi 04.08.06, 16:59 ja mam ten sam problem wybralam juz 10 zabiegow ultradzwiekow a teraz lekarz przepisal mi magnetronik,jonoforeze z lekiem i laser mowi ze to powinno chociaz na jakis czas pomoc.A co do operacji to sie dowiadywalam i mowia ze lepiej nie operowac bo gojenie trwa bardzo dlugo a ostrogi i tak odrastaja w przeciagu 2-3 lat wiec radze sprobuj zabiegami Odpowiedz Link Zgłoś
filut Re: Bol piety_ostrogi 04.08.06, 19:58 suzza1 napisała: > ... Czy ktos mial operacje i pozbyl sie tych zwyrodznien, co tak naprawde pomaga? Ostrogi miałem [przed laty], operacji nie:) Po ok. 10 zabiegach ultradźwiękowych poczułem lekką ulgę. Chodziłem w butach z miękką i grubą podeszwą [adidasy]. Pojechałem zimą w góry i wybrałem się na trasę Kiry - schronisko Ornak. Jedyne buty, które tu się nadały to ciężkie traktory z Krosna, z twardą podeszwą i bez wkładki amortyzującej [ważne]. Po drodze wyłem [dosłownie] z bólu, ale doszedłem i pieszo wróciłem. Pod koniec wędrówki ból zelżał, a w następnych dniach stawał się coraz mniejszy. Po powrocie chodziłem tylko w twardych butach i po 2 miesiącach ból zniknął:) Takie były fakty, których ja nie jestem w stanie wytłumaczyć. Może te cholerne ostrogi [widoczne na zdjęiu rtg] poodsuwały mięśnie pięt i tak zostało ... Do dzisiaj nie odczuwam dolegliwości ostrogowych, a minęło już ok. 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: Bol piety_ostrogi 04.08.06, 20:47 Nie warto operować ostrogi! Lepiej znajdż terapeute,który zrobi mobilizacje pięty i zabieg zakończy tapingiem,takie 3 może 4 zabiegi i po bólu! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek-59 Re: Bol piety_ostrogi 04.08.06, 23:28 Niekiedy ostatecznym rozwiązaniem dolegliwości może być podanie miejscowo diprophosu Odpowiedz Link Zgłoś
agata1123 Re: Bol piety_ostrogi 05.08.06, 14:33 z tym diprofosem to fakt ale trzeba uwazac bo to steryd a za ok miesiac ból pojawił sie znowu.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka63-63 Re: Bol piety_ostrogi 06.08.06, 11:53 cyriax napisał: > Nie warto operować ostrogi! > Lepiej znajdż terapeute,który zrobi mobilizacje pięty i zabieg zakończy > tapingiem,takie 3 może 4 zabiegi i po bólu! co to jest mobilizacja pięty i taping ? Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: Bol piety_ostrogi 06.08.06, 12:10 Mobilizacja to specjalnie wykonany ruch bierny. Taping to metoda terapii specjalnymi plastrami. Takimi metodami zajmują się najczęściej fizjoterapeuci,czasami lekarze którzy odbyli specjalne kursy z tych właśnie metod,czyli nie karzdy fizjoterapeuta,a już na pewno lekarz ze specjalizacją rehabilitacji medycznej będzie wiedział jak to wykonać,a może nawet nie wiedzieć co to jest-niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
blackhorse-bh Re: Bol piety_ostrogi 07.08.06, 15:16 Zapisz się na jogę gdzieś gdzie mieszkasz. Wiele pozycji szybko likwiduje ostrogi. Wykwalifikowany trener podpowie Ci odpowiednie ćwiczenia. Wiem, po moich dwóch ćwiczących, że w ciągu 6-8 miesięcy zredukowały się ostrogi i hallixy. Spróbuj. To na pewno nie zaszkodzi, a jest skuteczne i bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek1948 Re: Bol piety_ostrogi 20.08.06, 22:46 suzza1 napisała: > Czy ktos moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami na ten temat. Jak > zadzialac na ten okropny ból piet? Prosze o wszelkie rady. Czy ktos mial > operacje i pozbyl sie tych zwyrodznien, co tak naprawd miałem ostroge w lewej piecie zaczolem moczyc nogi wcieplej widzie z sola kychenna lepiej gruga 10 min wieczorem codziennie ostrogi nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: Bol piety_ostrogi 20.08.06, 23:32 > miałem ostroge w lewej piecie zaczolem moczyc nogi wcieplej widzie z sola > kychenna lepiej gruga 10 min wieczorem codziennie ostrogi nie ma Internet zszedł pod strzechy. R Odpowiedz Link Zgłoś
jedna.taka Re: Bol piety_ostrogi 20.08.06, 23:48 Ja mam ten problem,teraz jestem w "remisji", jesli chcesz moge ci na priv. opisac moje zmagania. Odpowiedz Link Zgłoś
przemas255 Re: Bol piety_ostrogi 21.08.06, 11:38 a moze ktos wie czy np takie zabiegi operacyjne robi sie gdzies na slasku? Odpowiedz Link Zgłoś