aqar 24.08.06, 00:51 Witam ponownie, Pytanie pewnie dosc nietypowe - czy zgrzytanie podczas snu jest objawa jakiejs choroby? Warto sie tym zainteresowac i udac sie do lekarza? Jezeli tak to jakiej specjalnosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reaiista Re: Zgrzytanie zebami 24.08.06, 03:29 aqar napisał: > Pytanie pewnie dosc nietypowe - czy zgrzytanie podczas snu jest objawa jakiejs > choroby? Warto sie tym zainteresowac i udac sie do lekarza? Jezeli tak to > jakiej specjalnosci? Nie trzeba chodzić do lekarza, wystarczy nie myśleć przed snem o teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
marzma2 Re: Zgrzytanie zebami 24.08.06, 09:59 Kiedyś pewna lekarka powiedziała, że to prawie w 100% objaw posiadania pasożytów. Odpowiedz Link Zgłoś
artemika Re: Zgrzytanie zebami 28.08.06, 22:32 mam to..taka przypadłosc nazywa sie bruksizmem..siostra mowi,ze w nocy strasznie zgrzytam ,czesto rano boli mnie szczeka .pozaty scieraja sie zęby..lekarz poradził mi , abym wyposarzyła sie w szyny..zakłąda sie je chyba na noic, nie wie m dokładnie, bo nie dowiadywałam sie..gdyz taka przyjemnosc duzo kosztuje:(ale podobno niweluje skutki bruksizmu Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 Re: Zgrzytanie zebami 29.08.06, 00:54 artemika napisała: >..lekarz poradził mi , abym wyposarzyła sie w szyny..zakłąda sie je chyba na noic, nie wie m dokładnie, bo nie dowiadywałam sie..gdyz taka przyjemnosc duzo > kosztuje:(ale podobno niweluje skutki bruksizmu To nie "przyjemnosc" duzo kosztuje,ale mozliwosc wyleczenia pewnej patologii.Nie dowiadywalas sie czym grozi zaniedbywanie bruksizmu? Bo "duzo kosztuje"? I tak pewnie mniej (bo to profilaktyka) niz leczenie zwyrodnien stawu skroniowo-zuchwowego,parodotozy,pekniec Odpowiedz Link Zgłoś
konti7 c.d. 29.08.06, 00:59 ...pionowych zebow z rozszczepem calkowitym,itd. W moim odczuciu bagatelizujesz problem-twoje zeby,twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
amident_krakow Re: Zgrzytanie zebami 06.06.16, 15:22 Bruksizm - czyli zgrzytanie zębami - często jest skutkiem nadmiernego stresu w życiu codziennym. Ale nie tylko. Może być dziedziczony, być skutkiem wad zgryzu czy nieprawidłowego dostosowania kształtu mostów, koron i protez, a także źle wyprofilowanych uzupełnień ubytków w zębach. Jego skutkiem jest regularne ścieranie się zębów. Wynika z nasilonej aktywności mięśni żwaczy, które odpowiadają za pracę żuchwy. Stąd może pojawić się ból stawu skroniowo ? żuchwowego, a nawet zmiany w zgryzie. Prowadzi do nawracających bólów głowy, najczęściej w okolicach skroni, czoła i tyłu głowy. Ból odczuwać można także m.in. w okolicach karku, pleców i obręczy barkowej. Może prowadzić do pękania zębów, koron i szkliwa. Jak sobie z nim poradzić? Jest kilka sposobów: - nakładki na zęby, tzw. szyny utrzymujące staw skroniowo ? żuchwowy w prawidłowej pozycji i uniemożliwiające zaciskanie zębów - toksyna botulinowa ? botoks ? wstrzykiwana w mięśnie żwacze, by je rozluźnić i osłabić - wizyty u psychoterapeuty lub psychologa, dzięki którym można nauczyć się technik radzenia sobie ze stresem - aparat ortodontyczny, który pomoże w przypadku nieprawidłowego zgryzu Warto skonsultować swoje dolegliwości i obawy z zaufanym stomatologiem, który odpowie na wszystkie wątpliwości i dobierze najlepszą metodę leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sw.stefan Re: Zgrzytanie zebami 09.06.16, 08:30 Może masz zablokowany aparat zgryzu, zorientuj się czy dentysta ogarnia temat(mój był na jakimś szkoleniu), też zgrzytałem,popiłował mi te zęby i przestałem zgrzytać,nawet jakbym chciał to nie da rady. Chodzi o jakieś prowadzenie kłowe czy jakoś tak, nie pamiętam już,kosztowało to chyba 60 zł i trwało z 15-20 min, bezbolesne. Odpowiedz Link Zgłoś