Dodaj do ulubionych

Helicobacter - zaraźliwy?

IP: *.introl.pl 05.03.03, 10:14
U naszego dziadka w trakcie panendoskopii wykryto wrzody dwunastnicy,
badanie na obecność bakterii Helicobacter pylori wyszło dodatnio. Proszę o
informację czy istnieje ryzyko, że mogliśmy się od niego zarazić używając
np. wspólnych naczyć etc. Słyszałam o testach, które można kupić w aptece
bez recepty i wykonać badanie samemu. W jaki sposób to badanie się robi i na
ile jest wiarygodne? Proszę o odpowiedź. Najbardziej martwię się o moją małą
niespełna 3-letnią córeczkę.
Obserwuj wątek
    • easy123 Re: Helicobacter - zaraźliwy? 05.03.03, 17:06
      Ryzyko wsrod wspolmalzonkow jest raczej wysokie, ale miedzy np doroslymi a
      dziecmi juz bardzo male. Czyli malzonkow lepiej zdiagnozowac a dzieci chyba
      tylko wtedy jezeli maja jakies chroniczne objawy.
      Drogi zakazenia sa nieznane wiec to o tych naczyniach kuchennych jest raczej
      wyssane z palca.
    • Gość: & Re: Helicobacter - zaraźliwy? IP: *.idzik.pl / 192.168.120.* 05.03.03, 20:55
      Od lat jestem "posiadaczem" Helicobacter i doprawdy w żadnych dostępnych mi a
      przeczytanych publikacjach nie zauważyłem najmniejszej wzmianki o tym że można
      tym zarazić drugą osobę. Osobiście uważam że byłoby to jakieś kuriozum gdyż o
      ile wiem te bakterie w stanie uśpionym nosi w sobie prawie połowa populacji a
      uaktywniają się tylko u niektórych.Mam rodzinę kilkuosobową i nikt oprócz mnie
      nie ma wrzodów ani jakichkolwiek dolegliwości z tym związanych, gdyby
      helicobacter choć w minimalnym stopniu był zaraźliwy, ktoś z członków mojej
      rodziny musiałby już chorować na 100%.
      Jak nadmieniłem rodzina jest wieloosobowa i nikt nie choruje, więc ?....
    • Gość: Kinga Re: Helicobacter - zaraźliwy? IP: *.introl.pl 06.03.03, 08:59
      Trochę się uspokoiłam. Dziękuję za odpowiedzi. Proszę o informację na ile
      wiarygodne są testy z apteki? Chciałabym je zrobić przynajmniej sobie, mężowi
      i naszej mamie (córce dziadka). Jeśli wymagają kłucia (nie wiem jak się je
      robi) pewnie mojej córeczce oszczędzę tego.
      • Gość: mouchi Re: Helicobacter - zaraźliwy? IP: 195.136.95.* 06.03.03, 10:34
        testy z apteki są całkowicie wiarygodne, trzeba się ukłuć i dalej postąpić
        według załączonej instrukcji, wynik jest po kilku minutach.

Gość portalu: Kinga napisał(a):

> Trochę się uspokoiłam. Dziękuję za odpowiedzi. Proszę o informację na ile
        > wiarygodne są testy z apteki? Chciałabym je zrobić przynajmniej sobie, mężowi
        > i naszej mamie (córce dziadka). Jeśli wymagają kłucia (nie wiem jak się je
        > robi) pewnie mojej córeczce oszczędzę tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka