ivo21 21.09.06, 21:45 pilnie potrzebuję info czym sie różżnią. Slyszalam ostatnio, ze bardzo. Ja biore omeprazol i wpadlam w panikę, ze jest najgorszy z ww. Sądzilam ,ze roznią sie tylko nazwa. bedę wdzieczna za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.anita Re: Omeprazol, Lozec, Controloc jaka różnica????? 21.09.06, 21:54 i to jest prawda,ze roznia sie tylko nazwa i firma,ktora je produkuje vo21 napisała: > pilnie potrzebuję info czym sie różżnią. Slyszalam ostatnio, ze bardzo. Ja > biore omeprazol i wpadlam w panikę, ze jest najgorszy z ww. Sądzilam ,ze > roznią sie tylko nazwa. > > bedę wdzieczna za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
k_linka Re: Omeprazol, Lozec, Controloc jaka różnica????? 22.09.06, 01:19 Omeprazol i Losec to to samo (czyli omeprazol), Losec jest lekiem oryginalnym. Controloc to jego pochodna - pantoprazol. Te leki maja to samo dzialanie, te same wskazania, niewielkie roznice parametrow farmakokinetycznych. Pantoprazol prawdopodobnie ma mniej interakcji z innymi lekami. Odpowiedz Link Zgłoś
metamorphosis4 Re: Omeprazol, Lozec, Controloc jaka różnica????? 24.09.06, 14:36 Losec jest omeprazolem, a Controloc pantoprazolem. Pantoprazol jest preparatem nowszej generacji i pewnie dlatego jest również droższy. Lekarze przeważnie zaczynają leczenie od omeprazolu, bo jest skuteczny i przy tym tańszy. Dopiero, kiedy pacjent skarzy się na jego nieskuteczność zmieniają na pantoprazol. Jeżeli na omeprazolu Twoje objawy ustępują, to nie widzę potrzeby zmieniania substancji (po co przepłacać ;). Jeśli natomiast nie czujesz się dobrze, to spróbuj przerzucić się na Controloc. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga1234 Jest różnica. 24.09.06, 20:41 Losec na chorobę wrzodową typu owrzodzenie żołądka lub/i dwunastnicy.Controloc na reflux.Sprawdziłam i wiem co mówię czyli piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
metamorphosis4 Re: Jest różnica. 24.09.06, 20:56 Oba leki mają zarejestrowane te same wskazania. Omeprazol jest również stosowany przy refluksie. Odpowiedz Link Zgłoś
k_linka Re: Jest różnica. 25.09.06, 00:58 Controloc 20 mg - refluks, dawka 40 mg - choroba wrzodowa zoladka i dwunastnicy Odpowiedz Link Zgłoś