sickman 10.10.06, 12:08 witam, czy ktos sie orientuje co to ozanacza? z badania krwi wyszlo mi 438 amylazy, a norma jest podobno do 60. co to moze znaczyc? czy mam to leczyc? czyto bardzo niebezpieczne? pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boginipiekna Re: amylaza 438 10.10.06, 12:18 Z tego co sie orientuję to amylaza jest enzymem wystepujacym m.in w slinie, albo w soku trzustkowym i bierze udział w trawieniu cukrów. Jej nadmiar moze swiadczyc m.in. o stanach zapalnych trzustki lub slinianek.Najlepiej poprosic lekarza by skomentował wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: amylaza 438 10.10.06, 12:28 sickman napisała: > witam, > czy ktos sie orientuje co to ozanacza? z badania krwi wyszlo mi 438 amylazy, > a norma jest podobno do 60. co to moze znaczyc? czy mam to leczyc? czyto > bardzo niebezpieczne? > pozdrawiam i dziekuje. amylaza we krwi norma - 60-160 IU coś nie tak - podwyższenie poziomu co to znaczy - uszkodzenie komórek trzustki lub ślinianek, stany zapalne trzustki, guzy trzustki samozdrowie.interia.pl/kobiece/badania/news?inf=489882 S. Odpowiedz Link Zgłoś