kwiatuszekxx 13.10.06, 13:49 troszke poczytałam o wirusie brodawczaka ludzkiego HPV, który wywołuje np. raka szyjki macicy. Na ciele ( na twarzy, rekach) mam kilka brodawek. Czy to ten sam wirus ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mzeta Re: brodawki a wirus HPV 13.10.06, 23:03 Z pewnością jest za to odpowiedzialny wirus brodawczaka ludzkiego HPV, ale który typ to tylko badanie może określić-są różne typy jak np. 6 i 11 które nie są zaliczane do onkogennych (odpowiedzialne za np. kłykciny kończyste)oraz cała reszta zaczynająca się od 16 wzwyż-czyli te zaliczane do grupy onkogennych. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatuszekxx Re: brodawki a wirus HPV 18.10.06, 14:40 aha... czyli powinnam zbadać to? Dziwie się czemu dermatolog u którego byłam nawet nie wspomniał mi o tym?! Nie miałam pojęcia, że to może byc takie groźne i żyłam sobie nieswiadoma. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: brodawki a wirus HPV 18.10.06, 15:01 Generalnie brodawki skóry są wywoływane przez inne typy wirusa (HPV 1,2,3,4,7) niż brodawki błon śluzowych czy kłykciny (HPV 6,11) i onkogenne wirusy związane z nowotworami narządów płciowych (HPV 16,18,33). Odpowiedz Link Zgłoś