Dodaj do ulubionych

czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościach....

24.10.06, 21:16
żołądkowych??? podobno poleca się ją (w USA) na biegunkę, wymioty... Ile w
tym jest prawdy???
Obserwuj wątek
    • emi56 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:01
      Cola picie? Pomaga ale przeniesc sie do raju.
    • koza031 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:02
      Jeżeli pomaga odkręcić zardzewiałe elementy, to pewnie pomaga oczyścić
      gruntownie żołądek
      • venus22 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:07
        nie jest wcale az taka dobra na rdze sa lepsze preparaty do tego. a na zoladek
        cola to raczej nie slyszalam, tylko Ginger Ale i 7UP.

Ginger to imbir, ktory jest polecany jako skuteczny srodek przeciw mdlosciom i
        wymiotom wiec ma to sens.

Venus
        • koza031 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:22
          Spytaj hydraulika, to ci odpowie, ze na te najbardziej zardzewiałe rury można
          stosować colę, bo likwiduje tylko rdzę, oczywiście po niekiedy dłuższym moczeniu.
    • robertaa Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:29
      pomaga!
      jak byłam w ciązy i miałam paskudne mdłości to popijałam colę cały dzień, po
      dwa małe łyczki co dwie godziny, jak ręką odjął. Koleżanka miała tak samo,
      zresztą jest to metoda polecana na forum ciąża, tyle że tam mówią o odgazowanej
      coli.
      Kiedyś pediatra też mi zalecała podanie dziecku coli na dolegliwości żołądkowe
      ale tylko pod warunkiem że dziecko wcześniej już piło colę, moje nie piło i nie
      podałam, więc nie potrafie tego potwierdzic ale koleżanki to stosuja z
      powodzeniem :-)
    • novembre Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:36
      Mojej siostrze pediatra polecila odgazowac cole i lekko podgrzac - pomoglo na
      sensacje zoladkowe u kilkuletniego dziecka.
      nov.
      • edytka_73 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 24.10.06, 22:39
        Zgodnie z zaleceniem pediatry:
        w przypadku wymiotów i/lub biegunki - odgazowana cola. Łyżeczką, jak lekarstwo.
        To w przypadku dziecka.
        • venus22 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 25.10.06, 00:47
          >>>Spytaj hydraulika, to ci odpowie, ze na te najbardziej zardzewiałe rury można
          stosować colę<<<

nie musze pytac bo widzialam experyment cola/rdza. cos tam czysci ale nie jest
          najlepsza.

Venus
    • nowabiala1 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 25.10.06, 11:03
      Wyleczylam mdlosci i biegunke pijac trzy szklanki koli co godzine jedna. Byla
      to jakas grypa zoladkowa.
      • mika9949 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 27.10.06, 19:33
        Córka miała zakażenie dróg moczowych już wysyłno ją do szpitala(miała wtedy 2
        latka)ale lekarka kazała najpierw spróbować podawać odgazowaną colę po łyżeczce-
        1butelka przez 2 dni(szklana).Przeszło jak ręką odjął.Natomiast syn w ubiegłym
        roku przechodził grypę żołądkową i również cola pomogła(odgazowana zalecona
        przez lekarza).Coś w tym jest,sama się przekonałam.
    • jutrzenka1978 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 25.10.06, 12:03
      Schłodzoną butelkę coli wypić duszkiem do dna - po paru "beknięciach" przechodzą
      dolegliwości żołądkowe. Sprawdzone
      • venus22 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 25.10.06, 12:08
        a jaka, dwulitrowa?

Venus
    • emi56 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 26.10.06, 04:25
      Kompania coca-coli byla brana w tym roku do sadu za to ze przestala pisac na
      butelkach ze produkt zawiera benzene, pod nazwa sodium benzoate,albo potasium
      benzoate. Benzene to srodek rakotworczy.Moze tymczasowo pomaga na zoladek,
      ale na dluzsza mete jednak pomaga isc do raju.
    • borowik1 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 26.10.06, 16:20
      to że cola pomaga na rdze nie żadna sensacja, po prostu tak działą kwas
      ortofosforowy, który nie jest dla ludzi szkodliwy.
      Czy kola jest rakotórcza? nie sądze, inaczej całe USA chorowałoby na raka, a u
      nich statystyki są znacznie lepsze niż u nas
      Kiedyś słyszałem że jakieś 100 lat temy cola była sprzedawana w aptekach i
      używana w szpitalach w USA jako środek przeciwwymiotny
    • emi56 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 26.10.06, 19:20
      Do Borowik 1. Miedzy ta cola co byla sprzedawana w aptekach a piciem jest
      roznica.W aptekach wyciagi z coli nie zawieraly benzene. Picie natomiast jest
      konserwowane. Orzeszki drzewa cola zawieraja cofeine i stymuluja zoladek do
      wytwarzania kwasu,i tym poleprzaja trawienie. I przez to ze stymuluje
      wytwarzanie kwasow nie jest wskazana jak sa wrzody zoladka.Natomiast picie Cola
      z benzenem nie jest to samo zdrowie . A co do chorujacych na raka to tez nie
      jest tak jak myslisz , wystarczy isc do szpitali . Cola to bilionowe
      gospodarstwo i moga o swoich produktach pisac co chca. Moga tez innym zamknac
      buzie. Nie wiem jak w polsce ale tu gdzie mieszkam w szpitalach podaje sie
      chorym n.p. kolorowe galaretki
      • borowik1 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 26.10.06, 21:51
        czy benzene to te popularne konserwanty? bo zawsze patrze na etykiete i ani na
        coca coli ani na pepsi nie ma w spisie konserwatnów. Dlatego właśnie je
        wybieram (jak musze).
        A może oni kłamią?? Jeśli tak to dlaczego tylko oni? Przecież inni też by
        kłamali! A wszystki inne tansze cole mają na etykietkach konserwanty.
        • unhappy Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 28.10.06, 15:25
          Benzene z wypowiedzi to najprawdopodobniej benzen i jest rakotworczy. Za
          wikipedia: pl.wikipedia.org/wiki/Benzen

"Benzen jest jednym z najważniejszych surowców w syntezie organicznej, służy m.
          in. do produkcji tworzyw sztucznych, włókien syntetycznych, barwników, leków,
          detergentów, pestycydów, a także do otrzymywania aniliny, fenolu i acetonu
          (metoda kumenowa) oraz bezwodnika maleinowego.

Sam benzen jest ze względu na swoje właściwości toksyczne i raktwórcze rzadko
          używany. Był niegdyś masowo stosowany jako rozpuszczalnik dla wielu reakcji
          prowadzonych w skali przemysłowej - obecnie jednak zastępuje się go innymi
          rozpuszczalnikami, o ile tylko istnieje taka możliwość."
    • mamalgosia Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 26.10.06, 21:22
      pomaga. Szczególnie na odruch wymiotny
      • borowik1 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 27.10.06, 12:22
        ponawiam pytanie o to benzene?
        • conveyor Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 29.10.06, 20:04
          Benzen moze powstac z benzoesanu sodu w reakcji z kwasem askorbinowym (przez gmin zwanym witamina C), jednak faktyczne ilosci benzenu w napojach sa pomijalnie male. Wiecej benzenu wdychamy dziennie niz wypijamy razem z napojami (jesli je ktos oczywiscie pije).
    • avatka1 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 27.10.06, 13:43
      Ja mialam sammnonele wzielam 26 zastrzykow i nic niepomogly wtedy lekarka
      kazala mi pic pepsi i naprawde mi przeszlo teraz zawsze gdy mam klopoty z
      zoladkiem pije pepsi i przechodi w niej sa jakies silne substancje co niszcza
      tego typu dolegliwosci .....
    • wadera3 Re: czy to prawda że cola pomaga w dolegliwościac 28.10.06, 15:29
      borowik1 napisał:

> żołądkowych??? podobno poleca się ją (w USA) na biegunkę, wymioty... Ile w
      > tym jest prawdy???
      >
      >

dużo, pomijając info od pacjentów i własne obserwacje,
      sama, mając extra zatrucie, wymioty i silną biegunkę ratowałam sie colą ze
      znakomitym skutkiem:)
      • bekasia1 Re: Pomaga też na coś innego 29.10.06, 19:47
        Kiedyś miałam kilkunastodniową biegunkę. Kiedy w końcu wydawało mi się, że już
        choroba ustąpiła, napiłam się Coli i dolegliwości powróciły. Miałam pewnie
        bardzo "zmęczone" chorobą jelita.
        1. Coca-colę zawsze pijemy w mojej rodzinie (nawet kilkuletnie dzieci) podczas
        świąt i imprez, na których jemy dużo rodzajów potraw naraz. Świetnie pomaga na
        trawienie.
        2. Coca-cola - kilka łyków -likwiduje tzw zgagę.
        3. Coca-cola sprawdza się także podczas migreny- trzeba wtedy wypić ok. dwóch
        szklanek.
        Jeśli mam do wyboru jakieś tabletki i coca-colę, wybieram coca-colę!
        Wiem, że ten post wygląda jak reklama coli, ale w moim przypadku naprawdę
        działa.Zawsze można sprawdzić na sobie!
        • venus22 Re: Pomaga też na coś innego 29.10.06, 21:27
          >>> Coca-cola sprawdza się także podczas migreny- trzeba wtedy wypić ok. dwóch
          szklanek.
          Jeśli mam do wyboru jakieś tabletki i coca-colę, wybieram coca-colę!<<<

ze Coca troche pomaga w migrenie to slyszalam ale nie przesadzajmy z tym
          dzialaniem lepszym od "jakis tabletek".
          moze nie masz dokladnie migreny tylko po prostu bole glowy, a moze masz
          wyjatkowe szczescie ze ci tak skutecznie pomaga.

Rowniez jesli chodzi o zaburzenia zoladkowe- jednemu pomaga drugiemu nie.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka