Dodaj do ulubionych

jak często RTG - wiek kostny?

08.11.06, 07:48
Jak często badacie dzieciom wiek kostny? Czy lekarz sam pilnuje terminów tych
badań, czy same / sami się upominacie?
W CZD usłyszałam, że takie badanie powinno przeprowadzać się 2x w roku. Nasz
lekarz jest zdania, że skoro dziecko rośnie zgodnie z centylami, a wyniki 17
OHP są w normie, to nie ma potrzeby kontrolowania wieku kostnego. Ale
dostaliśmy skierowanie. JAk na razie robimy to RTG 1x w roku.

Jak rosną wasze dzieci? Trochę się obawiam wzrostu Hubiego. Jak długo będzie
rosnąć?
Jak na razie idzie zgodnie z centylami, nie wyróżnia sie wśród rówieśników
wzrostem (bo wagę ma chyba ciut większą). Ale dopiero skończy 6 lat. Ma 120
cm i waży 23 kg.
Obserwuj wątek
    • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 08.11.06, 11:34
      Witaj wiek kostny mojej óreczki jest obecnie-8 lat a rzeczywisty 5 lat, RTG
      dłoni ma robione prawie co pół roku ( nieraz tylko raz na rok ), waży 25 kg.i ma
      117 cm.Był okres tak do 1,5 roczku że z wagą jak i wzrostem mała była wiecznie
      na najniższym poziomie ( poniżej 25 centyla) bardzo mnie to martwiło, jednakże
      gdy dobiegała 2 latek wszystko uległo zmianie jak z wagą tak i ze wzrostem teraz
      jest obenie na poziomie 95 centyla ( waga ) i 70 centyl ( wzrost ), ( ma lekką
      nadwagę ), ale powiem szczerze iż martwi mnie to mniej niż ta wieczna niedowaga
      ( musiałam jej ubierac po 2-3 pary śpioszków , bo wstyd mi było że moje dziecko
      wygląda na wychudzone i zabiedzone ).Wyniki 17 OHP ma w normie, inne też dobre a
      pomimo tego wiek kostny jest ciągle przyspieszony i dalej przyspiesza ( 3 lata
      do przodu to jednak dużo ).Pozdrawiam ,życzę duuużo zdrówka dla Hubiego !!!

Iwona 158
      • dana9999 Re: jak często RTG - wiek kostny? 17.11.06, 18:32
        Iwonko skonsultuj się z lekarzem ale według mojej wiedzy przyśpieszony wiek
        kostny pociąga za sobą wcześniejsze zarastanie nasad kości długich, a tym samym
        niższy wzrost ostateczny. Nie chcę Cię straszyć, ale lepiej się upewnić teraz,
        kiedy jeszcze możesz wpłynąć na przyszły wiek swojego dziecka.Pozdrawiam bardzo
        serdecznie.
        • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 17.11.06, 21:18
          Witaj dano9999!!!, serdecznie dziękuję Ci za tą informację, jest bardzo cenna 23
          listopada właśnie jadę do kliniki i będę się domagała informacji na ten temat.
          Jak zauważyłaś ten wiek kostny przyspieszony w przypadku mojej córeczki jest
          duży więc chyba coś tu jest nie tak a oni robią jej co pół roku rezonans
          magnetyczny ( doszukują się guza w przysadce mózgowej bo to też może byc
          prawdopodobnie przyczyną ). Jeszcze raz serdecznie dziękuję za informację i
          gorąco Cię pozdrawiam, życzę zdrowia!!!
          Iwona
          • dana9999 Re: jak często RTG - wiek kostny? 18.11.06, 10:14
            Cześć Iwonko.
            Przeczytaj uważnie wypowiedź gosi771. U dzieciaczków z WPN wiek kostnt a tym
            samym ostateczny wzrost zależy głównie od dawki przyjmowanych leków.
            Najprawdopodobniej za dużej w przypadku Twojej córeczki. Dobrze, że niedługo
            masz wizytę u lekarza. Nie zmieniaj leczenia sama ale koniecznie go o to
            zapytaj. Powodzenia!
            Pozdrawiam.
            • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 18.11.06, 10:55
              Witaj dano9999!!! Idąc za Twoją poradą przeczytałam wypowidź gosi771(zresztą
              inne też zawsze czytam z wielką uwagą) i w przypadku mojej córeczki jest trochę
              inny problem, teraz ostatnio nawet pogorszyły się wyniki 17 OHP i kortyzolu
              (lekarka która ją prowadzi po konsultacji z panią profesor zastanawiają się nad
              powiększeniem dawek)ona dodatkowo jest jeszcze leczona na przedwczesne
              dojrzewanie płciowe (od 2 lat), a z tego co już zauważyłam (miała niższą dawkę
              leków )wyniki były jeszcze gorsze, a wsumie rzeczy to nie bierze aż tak dużych
              dawek (4,4,6mg), znam dzieci z WPN gdzie dzieci w jej wieku przyjmują o wiele
              większe dawki i wszystko jest ok (wyniki i wzrost kostny), nie wiem co się
              dzieje z moją córeczką, zresztą lekarze w klinice określają jej przypadek jako
              ciężką postac WPN-u.Jestem Ci wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź, bo powiem
              szczerze iż jestem już u kresu sił( raz wyniki dobre a po paru miesiącach znów
              złe).Pozdrawiam Cię gorąco i życzę zdrowia!!!!
              • gosia771 Re: jak często RTG - wiek kostny? 18.11.06, 13:19
                Iwonko, pamietaj, że najważniejsze u Twojej córeczki jest to ,żeby wiek kostny
                nie zamknął się za wcześnie. Tak naprawdę to myśmy nie mieli problemów, bo mój
                syn zawsze miał opózniony wiek kostny. Przez mniejszą dawkę cortefu,którą
                przyjmował ponad rok trochę zmniejszyła się ta różnica (teraz wiek kostny jest o
                rok opóżniony). Teraz bierze 10+5+5 mg na dobę.
                Trzymam kciuki za Twoją córcię. Pozdrawiam
              • dana9999 Re: jak często RTG - wiek kostny? 18.11.06, 21:57
                Witam. Tak się zastanawiałam nad Twoją córeczką i przyszła mi na myśl jeszcze
                jedna rzecz. Czy robiono jej może badanie takie jak profil steroidowy? Można to
                zrobić tylko w Centrum Zdrowia Dziecka, jest dokładniejsze niż same 17OHP? Może
                wykazać skuteczność leczenia. Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrówka.
                • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 19.11.06, 11:40
                  Witaj dano9999!!! Naszą córeczkę leczymy w Katowicach w Centrum Zdrowia Matki i
                  Dziecka. Czy miała miała robione takie badanie- profil steroidowy - nie umiem
                  odp. na to pytanie, przeglądałam wszystkie jej wypisy (28) z pobytów w tej
                  klinice i nic takiego tam nie pisze więc może i nie robili jej tego.Teraz gdy 23
                  będę w klinice o wszystko postaram się zapytac ( wiek kostny, i profil
                  steroidowy).Za wszystkie informacje serdecznie Ci dziękuję, po wizycie w klinice
                  napiszę co udało mi się załatwic i dowiedziec!!!Pozdrawiam serdecznie-do
                  usłyszenia-pa.
                  Iwona
                  • kacperewa Re: jak często RTG - wiek kostny? 19.11.06, 14:06
                    Witaj Iwonko.Moj synek mial tylko raz robione rtg dloni i bylo wszystko w porzadku.Obecnie rosnie zgodnie z centylami i nie powtarzalismy rtg.Jesli chodzi o profil steroidowy,to kiedy po urodzeniu znalazl sie w szpitalu w Tychach po wstepnych badaniach(jonogram+niektore hormony)zjonogramu lekarze postawili diagnozeWPN ale wyniki hormonow tej diagnozy nie potwierdzily,dlatego dla potwierdzenia 100% diagnozy robilismy profil.Polega on na dobowej zbiorce moczu,dodam,ze dziecko musi byc tydzien bez lekow.Przygotowany mocz maz zawozil do Warszawy do CZD bo tylko tam robia to badanie.Wyniki otrzymalismy po 4 dniach potwierdzajaca diagnoze cytuje(niedobor 21 hydroksylazy,znaczne wydalanie 17-OHP,21deoksykortykosteronu,znaczne androgenow.Tak postawiona diagnoza jest w 100% potwierdzeniem WPN.Dodam,ze byl to dla mnie szok i do dzisiaj nie rozumiem tych nazw.Pozdrawiam.Ewa.
                    • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 19.11.06, 17:12
                      Witaj Ewo!!! Moja córeczka rtg. dłoni ma robione przcietnie co pół roku i zawsze
                      było przyspieszone.Moja córeczka też miała robiony ten profil steroidowy w 2-gim
                      tygodniu życia i wyszło z niego rozpoznanie-wrodzony przerost nadnerczy
                      (niedobór 21Bhydroksylazy E25.0 ), ja moczu nie musiałam zawozic do warszawy
                      zrobiła i wysłała klinika gdzie leczymy Sabrinkę.Pozdrawiam serdecznie !!!
                      Iwona
                • iwona158 Re: jak często RTG - wiek kostny? 19.11.06, 17:02
                  Witam. Przewertowłam jeszcze raz wypisy z kliniki mojej córeczki i taki profil
                  steroidowy miała robiony tylko jeden raz w 2-gim tygodniu życia aby potwierdzic
                  lub wykluczyc WPN.To był tylko ten 1 raz !!!Pozdrawiam !!!
                  Iwona
    • gosia771 Re: jak często RTG - wiek kostny? 08.11.06, 14:24
      Witam.
      Wiek kostny robimy nie rzadziej niż 1 x w roku. Skierowania dostajemy bez
      problemu. Mój syn zawsze miał wiek kostny mniejszy od rzeczywistego o 1,5-2
      lata. Zawsze był trochę "przy sobie", zresztą niemały się urodził, bo ważył
      4300. W drugiej klasie szkoły podstawowej bardzo mało urósł i nadwaga była
      bardziej widoczna. Prawie dwa lata temu lekarka zdecydowała (po moich obawach co
      do wzrostu), aby zmniejszyć dawkę, żeby syn trochę bardziej urósł. W tej chwili
      chodzi do piątej klasy, waży 44 kg, a mierzy 149 cm, wygląda "normalnie" i
      widać,że sporo urósł. Nareszcie młodsza o 2 lata córka poczuła, że ma starszego
      brata,bo jest wyższy od niej,a dotychczas brano ich za blizniaków.
      Od dwóch tygodni syn bierze większą dawkę cortefu i obawiam się, że znów
      zatrzyma się w miejscu. W tej chwili wiek kostny jest o rok "do tyłu" niż
      rzeczywisty.
      Pozdrawiam.
    • dona72 Re: jak często RTG - wiek kostny? 09.11.06, 08:39
      My robimy wiek kostno średnio raz na rok. Zawsze synek ma wiek kostny o około
      1,5 roku mniejszy niż wiek rzeczywisty. Nasza lekarka stwierdziła, że to
      dobrze, bo proces wzrostu nie zatrzyma się za szybko. Synek ma 7,5 roku, wzrost
      120 cm, ale jest bardzo szczupły, waży 18 kg. Z jego szczupłością "walczymy" od
      urodzenia. Po sprawdzeniu wszystkich możliwosci lekarka stwierdziła, że
      widocznie ma taka delikatną budowę. Na tle rówieśników, nie wyglada tak źle,
      tym bardziej, że dzieci są skrajnie różne.
      pozdrawiam
      • ag_ar Re: hormon wzrostu 09.11.06, 10:31
        Witajcie!
        My w najbliższych dniach będziemy robić to RTG. Zobaczymy jaki u nas wiek.
        Napiszę, jak dostanę wynik.

A słyszałyście o podawaniu hormonu wzrostu u dzieci z WPN? Taką informację
        wyczytał mąż na angielskich portalach. Ale nie wiem, czy dopiero badają tą
        metodę, czy już wszystkim dzieciom podają - aby wyrównać ich szanse na wzrost
        podobny do rówieśników. Nie ukrywajmy, nasze dzieci będą niższe niż inni, kiedy
        będą dorośli.
        Czy jest to możliwe w Polsce? Czy jekieś dziecko w Polsce z WPN dostaje hormon
        wzrostu? Kiedy to można podawać? Kiedy kości jeszcze rosną? Czy NFZ
        zfinansowałby to? Nawet nie wiem, jakiemu lekarzowi zadać to pytanie. Nasza
        pani doktor nas zbyła: syn przecież rośnie zgodnie z centylami.

Agnieszka
        • joannad7 Re: hormon wzrostu 10.11.06, 08:10
          Mój też czytał i był rok temu na tej konferencji w USA. Statystycznie
          Amerykanom wyszło, że ludzie z WPN są średnio o 3-5 cm niżsi od zdrowych ludzi.
          Po takiej informacji plus wrażenia mojego męża z rozmów z dorosłymi (chorymi)
          przeszły mi na razie te obawy. Kobietom taka różnica raczej w ogóle nie będzie
          przeszkadzać, może u mężczyzn trochę gorzej, bo jednak facet 165 cm wzrostu to
          nie jest dużo.
          Nie wiem czy w Polsce podają na szerszą skalę, ale w ogóle to raczej tak (coś
          mi się obiło o uszy, ale nie jako terapia WPN). A pytać oczywiście należałoby
          endokrynologa (może innego?)
          • ag_ar Re: hormon wzrostu 10.11.06, 08:22
            No właśnie: facet. Nam założono, że Hubi powinien osiągnąć ok. 170 cm. Ale
            teraz chłopcy mierzą średnio 180 - 190 cm. To spora różnica.
            Będę pytać i sprawdzać jego wzrost (rtg).
            Ale trochę mnie uspokoiłaś z tym 3-5 cm. Myślałam, że różnica jest większa.

Agnieszka
            • gosia771 Re: hormon wzrostu 10.11.06, 11:39
              Nasza lekarka powiedziała nam, że jeśli dziecko jest dobrze prowadzone przez
              lekarza to osiągnie przyblizony wzrost rodziców. Ja z mężem do niskich nie
              nalezymy, więc myslę, że nie będzie tak żle. Jeśli rodzice mają "120 w
              kapeluszu" to trudno wymagać, aby dziecko miało 190 cm wzrostu. Myslę, że mój
              syn powinie mieć gdzieś 177 cm, a może zrobi nam niespodziankę i będzie wyższy.
              Bardzo ważne jest właśnie pilnowanie wieku kostnego przez rtg, żeby układ
              kostny zbyt szybko nie zakończył procesu rośnięcia. Lekarka tłumaczyła mi, że
              jeśli wiek kostny jest opózniony to bardzo dobrze, okres wzrostu wydłuży się ,
              ale są większe szanse na trochę więcej centymetrów.
              Pozdrawiam.
        • ag_ar wynik wieku kostnego 28.11.06, 09:01
          Mamy wynik. Cały opis zdjęcia RTG to: "Wiek kostny 5-6 lat".
          Czy wam piszą więcej? Dla mnie to zbyt mało precyzji.

Jednak wynik chyba dobry - Hubi skończy 6 lat za 3 miesiące.

Pozdrawiamy
          Agnieszka i Hubecki
          • gosia771 Re: wynik wieku kostnego 28.11.06, 17:05
            U nas na wyniku zawsze piszą "wiek kostny oceniam na 7(np.) lat" lub "obraz
            kości nadgarstka sugeruje opóznienie o ok. roku-wieku kostnego w stosunku do
            chronologicznego" .
            Pozdrawiam
            • ag_ar Re: wynik wieku kostnego 28.11.06, 17:31
              Dzięki za informację. Znalazłam poprzednie RTG i opis był podobny. Jeszcze
              wcześniejsze robiliśmy w Szpitalu PCK w Gdyni i tam opis był bardziej
              szczegółowy. Tylko chwilowo nie wiem, gdzie jest :-)
              Co kraj to obyczaj.

Pozostałe wyniki też są w normie, więc leczenie/dawkowanie pozostaje bez zmian.
              Pozdrawiam
              Agnieszka
    • zuza2931 Re: jak często RTG - wiek kostny? 18.12.06, 16:14
      Witam serdecznie, nie mam pojecia jak czeto powinno sie badac wiek kostny, ale
      wiem jak sie czuje osoba o niskim wzroscie, wiem jak to moze przeszkadzac w
      zyciu,ja miałam 15 lat jak lekarz z usmiechem na twarzy powiedział mi ze juz
      nie urosne, to by dla mnie szok!!!, w szkole podstawowej byłam najwyzsza,
      dopiero w starszych klasach mnie przerastano, a ja juz nigdy nie uroslam,
      praktycznie od drugiej klasy szkoly podstawowej uroslam tylko 4 cm , nikt sie
      mna nie zainteresowal, dopiero w wieku 15 lat wykonano mi pierwsze zdjecie
      rtg!!, cały czas sobie zadaje pytanie czy nie mozna bylo zrobic tego
      wczesniej?, kto zawinił rodzice , lekarze bo chyba nie ja?, dlatego mysle ze
      powinnas zadbac o to by Twoje dziecko miało szanse na normalny wzrost,napewno
      bedzie Ci wdzieczne za to.
      T

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka