edlabu 23.11.06, 13:44 Jakie są objawy powiększonych węzłów chłonnych? Czy są twarde? Jak duże? Bolą? Czy widoczne, a jak się dotyka to nic nie czuć pod palcem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j2334 Re: Węzły chłonne-objawy? 23.11.06, 21:08 Z wezlami chlonnymi to roznie bywa.czasem sa tylko powiekszone ,nie dajac zadnych objawow,a czasem bolesne,wrazliwe na dotyk.Moze im tez towarzyszyc podwyzszona temperatura ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 11:25 Zafrapował mnie wątek, więc się podczepiam :) A co robić jeśli są powiększone od prawie 2 m-cy, i mniej-więcej co drugi dzień powiększają się jeszcze bardziej i stają się bolesne. Takie węzły tuż po uchem, z prawej strony. Zęby OK, nie mam gorączki. Do hematologa? Nie za duża histeria? Zapisana jestem na za tydzień do internisty (dłuuugie terminy), ale mam obawę, ze mnie oleje tekstem typu: No nie wiem co, poczekajmy, zobacyzmy co się rozwinie lub coś podobnego. Jeśli mógłby mi ktoś poradzić jak się bronić przed takim zignorowaniem mnie? Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 11:51 A czemu zwlekasz prawie 2 m-ce? Poza tym to nie muszą być węzły, ale np. powiększone ślinianki przyuszne-czy chorowałaś już na świnkę? Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 14:57 Nie, nie chorowałam na świnkę. To coś przy uszach nawet nie rośnie specjalnie, tylko twardnieje i tkliwe się robi. Tak co drugi dzień. W paźdzerniku byłam u internisty z powodu zapalenia pęcherze i bólu gardła, sygnalizowałam te węzły również i właśnie wtedy usłyszłam, że to trzeba poczekać, że to może od gardła itp. Gardło przeło, zapalenie też, a przy uszach zostało. Z Twojego postu, Tigerness.74 domniemuję, że to może być coś poważnego. Powinnam się pospieszyć z wizytą, pójśc gdzieś prywatnie? Jak się nie dać zbyć i jakie badania koniecznie wymóc? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:07 Myślę, że warto pójść do laryngologa właśnie i to no powinien już Ciebie odpowiednio "ukierunkować diagnostycznie". Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:24 Bardzo dziękuję. Póki co przestraszyłam się troszkę i zapisałam się prywatnie do internisty na poniedziałek. Wyczytałam, że oprócz tego, że jest internistą, jest też hematologiem. A czemu laryngolog? POdejrzewasz ucho czy coś? Z gardła, na moja stanowczą prośbę, miałam robiony wymaz i nic patogennego nie wychodowano. Wiem też, że posiew z wymazu nie jest na wszytskie bakterie świata, ale przyznam, ze mnie to uspokoiło. Zresztą parę dni później gardło się uspokoiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:35 Czemu laryngolog? Ja podejrzewam stan zapalny ślinianki Twojej prawej, dlatego zasugerowałam laryngologa-ale zapisałaś się już do internisty-hematologa-i też b.dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re:do tigernesss.74 24.11.06, 17:09 jak juz wcześniej pisałam mam skłonności do powiekszania węzłów. Czy może to być sprawa dziedziczna? Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re:do eriga 24.11.06, 17:14 dosłownie za uchem na środku. To już jest głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re:do eriga 24.11.06, 17:15 hmm a jaki Ci lekarz powiedzial ze to wezel?bo mi laryngolog ze na gorze ucha nie ma wezlow Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re:do eriga 24.11.06, 17:18 bo widzisz mi na gorze ucha wyskoczylo cos bolacego miekkiego na samej gorze internista powiedzial ze to wezel laryngolog ze nie ma tam wezlow..... Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re:do eriga 24.11.06, 17:21 ja nie mam pojęcia co ty tam masz. Nie doradzę ci. Jedyne co mogłam zrobić to opisać swój przypadek. Życze zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:37 uważam że laryngolog jest dobry na takie schorzenia szczególnie ze jest to przy uchu i sprawdzi ci gardło,migdały,ja byłam z wezłem-rzekomo u internisty a póxniej u laryngologa i od laryngologa miałam zupełnie inna i lepsza diagnoze; wyskoczyła mi kulka u góry ucha miekka bolesna mój internista stwiedził ze to węzeł laryngolog stanowoczo powiedział że tam węzłów nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:55 Ewusia, u góry ucha, czyli nad uchem? Bo ja mam to dokładnie tam, gdzie się kończy zuchwa, a zaczyna małzowina, w takim zagłębieniu w rogu Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:18 u gory glowy a ty masz jak sie konczy szyja i tam wlasnie sa wezly chlonne Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:28 Ewusia, teraz to się trochę zaczynam bać, bo wczesniej mialam nadzieję, że to może jednak NIE węzły. Czy takie powiekszenie po jednej stronie może oznaczać poważną chorobę typu ziarnica czy innych chłoniak? Czy raczej jest to znak, że gdzieś w tym rejonie jest stan zapalny? Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:39 nie przejmuj sie zbytnio lekarz na pewno Ci powie co to jest i zleci badania krwi plus ob nie musi to byc od razu powazna choroba daj spokoj i nie mysl tak!!powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:33 Dziekuję Ewausia za otuchę. Mam skłonność do martwienia się na zapas :) Jeszcze raz dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:58 na dole to mogą być węzły nadobojczykowe. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:08 to nie musi być poważna sprawa jednak nigdy nie należy tego bagatelizować. Ja od 17 lat mam powiększone węzły pod szczęką i jeden za uchem. Miałam też kiedyś węzła na karku który był mocno twardy i nieruchomy a w dodatku wyskoczył mi w okresie gdzie wcale nie chorowałam. Lekarka mnie wtedy niezle nastraszyła. Jednak po wykonaniu morfologii z rozmazem, ob badaniu moczu, usg śledziony i rtg płuc stwierdziła że to nic groznego. Węzeł wchłonął mi się dopiero po jakimś roku. Odpowiedz Link Zgłoś
edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:23 mi coś od tygodnia wyskoczyło na dole szyji, prawie środek tak na żyłach, wygląda jak żylaki jest nie bolesne, nie wyczuwa się zgrubienia tylko widać i to zależy jak się głowe ułoży Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: Węzły chłonne-objawy? 25.11.06, 17:57 mogą być powiekszone, co jest łatwo wyczuwalne pod palcami ciepłe, jeśli bolą to podobno dobrze bo oznaczają stan zapalny w najblizszej okolicy (np nagina, zapalnei gardła problemy z zębami posodują rekację wężłów w tej okolicy) Odpowiedz Link Zgłoś
olusia131 Re: Węzły chłonne-objawy? 26.11.06, 13:54 Od ok 9 miesiecy mam guza na szyi. Na poczatku tez wydawało mi sie ze to jest tylko powiekszony wezel chlonny, ale tak urosl przez krotki okres czasu ze byl nie tylko wyczuwalny, ale takze bardzo widoczny na szyi. W ogole od dziecka jestem podatna na takie rozne "dziwne" rzeczy. Pozniej po ok 3 tyg od momentu jak to zauwazyłam to, dostałam angine ropna, pozniej kolejna angine i zapalenie oskrzeli. Po tym wsyztskim mialam caly czas podwyzszona temp, czasem nawet do 39,5 stopnia. Lezałam w szpitalu przez miesiac, tamci lekarze to lekcewarzyli i twierdzili ze to nic takiego. Towarzyszyło temu powiekszenie wsyztskich wezłow chlonnych na ciele i nie działały zadne leki na to. Zrobili mi proby watrobowe ktore były 4 krotnie podwyzszone od normy. Leczylam sie u laryngologa i to on dał mi skierowanie na biopsje. Pozniej leczyłam sie u hematologa i on najpierw dal mi skierowanie na badanie na cytomegalie i toksoplazmoze. A ze wyniki wyszły ujemne, to postanowili ze trzeba wyciac tego guza. Po jakims czasie pojawił sie drugi guz po drugiej stronie szyi i nie zniknał do tej pory. W pewnym momecie wazniejsza byla dla mnie nauka i porpostu przestałam sie tym przejmowac. Od jakiegos czasu znowu zle sie czuje. Hematolog ktora mnei badala to dobra znajoma, i caly czas sie tym nie pokoi i powtarza zebym sie tym zajeła i zaczeła sie leczyc. Narazie wiem tyle, że w przyszłości moze to spowodowac białaczke. W moim pryzpadku te guzy sa dokładnie na szyi po obu stronach przełuku w momencie gdzie zaczyna sie szyja pod szczeka. Są twarde i nie ruchome. Czesto mam powiekszone inne wezły i slinianki. W moim przypadku podstawa do diagnozy było wykonanie usg szyi, ktore od poczatku bylo nie takie jak powinno. Pozdrawiam:) W przyszlosci moze to spowodowac białaczke. Dodam, że w moim przypadku te guzy sa ewidentnie na szyi po obu stornach przełyku. są twarde nieruchome. Podstawa do diagnozy ich było usg. Odpowiedz Link Zgłoś
olusia131 Re: Węzły chłonne-objawy? 26.11.06, 13:55 Od ok 9 miesiecy mam guza na szyi. Na poczatku tez wydawało mi sie ze to jest tylko powiekszony wezel chlonny, ale tak urosl przez krotki okres czasu ze byl nie tylko wyczuwalny, ale takze bardzo widoczny na szyi. W ogole od dziecka jestem podatna na takie rozne "dziwne" rzeczy. Pozniej po ok 3 tyg od momentu jak to zauwazyłam to, dostałam angine ropna, pozniej kolejna angine i zapalenie oskrzeli. Po tym wsyztskim mialam caly czas podwyzszona temp, czasem nawet do 39,5 stopnia. Lezałam w szpitalu przez miesiac, tamci lekarze to lekcewarzyli i twierdzili ze to nic takiego. Towarzyszyło temu powiekszenie wsyztskich wezłow chlonnych na ciele i nie działały zadne leki na to. Zrobili mi proby watrobowe ktore były 4 krotnie podwyzszone od normy. Leczylam sie u laryngologa i to on dał mi skierowanie na biopsje. Pozniej leczyłam sie u hematologa i on najpierw dal mi skierowanie na badanie na cytomegalie i toksoplazmoze. A ze wyniki wyszły ujemne, to postanowili ze trzeba wyciac tego guza. Po jakims czasie pojawił sie drugi guz po drugiej stronie szyi i nie zniknał do tej pory. W pewnym momecie wazniejsza byla dla mnie nauka i porpostu przestałam sie tym przejmowac. Od jakiegos czasu znowu zle sie czuje. Hematolog ktora mnei badala to dobra znajoma, i caly czas sie tym nie pokoi i powtarza zebym sie tym zajeła i zaczeła sie leczyc. Narazie wiem tyle, że w przyszłości moze to spowodowac białaczke. W moim pryzpadku te guzy sa dokładnie na szyi po obu stronach przełuku w momencie gdzie zaczyna sie szyja pod szczeka. Są twarde i nie ruchome. Czesto mam powiekszone inne wezły i slinianki. W moim przypadku podstawa do diagnozy było wykonanie usg szyi, ktore od poczatku bylo nie takie jak powinno. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re:do olusi 26.11.06, 14:15 Ale z Ciebie ignorantka. Jeżeli to rośnie i wyskakują inne węzły to na pewno to coś poważnego. Wez się w garść przebadaj się, zrób biopsję jak Ci życie miłe. Odpowiedz Link Zgłoś