Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne-objawy?

23.11.06, 13:44
Jakie są objawy powiększonych węzłów chłonnych?
Czy są twarde?
Jak duże?
Bolą?
Czy widoczne, a jak się dotyka to nic nie czuć pod palcem.
Obserwuj wątek
    • edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 23.11.06, 20:15
      • j2334 Re: Węzły chłonne-objawy? 23.11.06, 21:08
        Z wezlami chlonnymi to roznie bywa.czasem sa tylko powiekszone ,nie dajac
        zadnych objawow,a czasem bolesne,wrazliwe na dotyk.Moze im tez towarzyszyc
        podwyzszona temperatura ciala.
        • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 11:25
          Zafrapował mnie wątek, więc się podczepiam :)
          A co robić jeśli są powiększone od prawie 2 m-cy, i mniej-więcej co drugi dzień
          powiększają się jeszcze bardziej i stają się bolesne. Takie węzły tuż po uchem,
          z prawej strony. Zęby OK, nie mam gorączki. Do hematologa? Nie za duża
          histeria? Zapisana jestem na za tydzień do internisty (dłuuugie terminy), ale
          mam obawę, ze mnie oleje tekstem typu: No nie wiem co, poczekajmy, zobacyzmy co
          się rozwinie lub coś podobnego.
          Jeśli mógłby mi ktoś poradzić jak się bronić przed takim zignorowaniem mnie?
          Dziękuję!
          • tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 11:51
            A czemu zwlekasz prawie 2 m-ce? Poza tym to nie muszą być węzły, ale np.
            powiększone ślinianki przyuszne-czy chorowałaś już na świnkę?
            • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 14:57
              Nie, nie chorowałam na świnkę. To coś przy uszach nawet nie rośnie specjalnie,
              tylko twardnieje i tkliwe się robi. Tak co drugi dzień.
              W paźdzerniku byłam u internisty z powodu zapalenia pęcherze i bólu gardła,
              sygnalizowałam te węzły również i właśnie wtedy usłyszłam, że to trzeba
              poczekać, że to może od gardła itp. Gardło przeło, zapalenie też, a przy uszach
              zostało.
              Z Twojego postu, Tigerness.74 domniemuję, że to może być coś poważnego.
              Powinnam się pospieszyć z wizytą, pójśc gdzieś prywatnie? Jak się nie dać zbyć
              i jakie badania koniecznie wymóc?
              • tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:07
                Myślę, że warto pójść do laryngologa właśnie i to no powinien już Ciebie
                odpowiednio "ukierunkować diagnostycznie".
                • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:24
                  Bardzo dziękuję. Póki co przestraszyłam się troszkę i zapisałam się prywatnie
                  do internisty na poniedziałek. Wyczytałam, że oprócz tego, że jest internistą,
                  jest też hematologiem.
                  A czemu laryngolog? POdejrzewasz ucho czy coś? Z gardła, na moja stanowczą
                  prośbę, miałam robiony wymaz i nic patogennego nie wychodowano. Wiem też, że
                  posiew z wymazu nie jest na wszytskie bakterie świata, ale przyznam, ze mnie to
                  uspokoiło. Zresztą parę dni później gardło się uspokoiło :)
                  • tigerness.74 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:35
                    Czemu laryngolog? Ja podejrzewam stan zapalny ślinianki Twojej prawej, dlatego
                    zasugerowałam laryngologa-ale zapisałaś się już do internisty-hematologa-i też
                    b.dobrze.
                    • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:18
                      Dzieki za pomoc :)
                    • eriga Re:do tigernesss.74 24.11.06, 17:09
                      jak juz wcześniej pisałam mam skłonności do powiekszania węzłów. Czy może to być
                      sprawa dziedziczna?
                      • ewusia8 Re:do eriga 24.11.06, 17:11
                        za uchem to znaczy jak sie konczy rzuchwa?
                        • eriga Re:do eriga 24.11.06, 17:14
                          dosłownie za uchem na środku. To już jest głowa.
                          • ewusia8 Re:do eriga 24.11.06, 17:15
                            hmm a jaki Ci lekarz powiedzial ze to wezel?bo mi laryngolog ze na gorze ucha
                            nie ma wezlow
                            • eriga Re:do eriga 24.11.06, 17:17
                              internista
                              • ewusia8 Re:do eriga 24.11.06, 17:18
                                bo widzisz mi na gorze ucha wyskoczylo cos bolacego miekkiego na samej gorze
                                internista powiedzial ze to wezel laryngolog ze nie ma tam wezlow.....
                                • eriga Re:do eriga 24.11.06, 17:21
                                  ja nie mam pojęcia co ty tam masz. Nie doradzę ci. Jedyne co mogłam zrobić to
                                  opisać swój przypadek. Życze zdrówka.
          • edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 25.11.06, 08:54
            ok
    • ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:37
      uważam że laryngolog jest dobry na takie schorzenia szczególnie ze jest to przy
      uchu i sprawdzi ci gardło,migdały,ja byłam z wezłem-rzekomo u internisty a
      póxniej u laryngologa i od laryngologa miałam zupełnie inna i lepsza diagnoze;
      wyskoczyła mi kulka u góry ucha miekka bolesna mój internista stwiedził ze to
      węzeł laryngolog stanowoczo powiedział że tam węzłów nie ma
      • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 15:55
        Ewusia, u góry ucha, czyli nad uchem? Bo ja mam to dokładnie tam, gdzie się
        kończy zuchwa, a zaczyna małzowina, w takim zagłębieniu w rogu
        • ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:18
          u gory glowy a ty masz jak sie konczy szyja i tam wlasnie sa wezly chlonne
          • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:28
            Ewusia, teraz to się trochę zaczynam bać, bo wczesniej mialam nadzieję, że to
            może jednak NIE węzły. Czy takie powiekszenie po jednej stronie może oznaczać
            poważną chorobę typu ziarnica czy innych chłoniak? Czy raczej jest to znak, że
            gdzieś w tym rejonie jest stan zapalny?
            • ewusia8 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 16:39
              nie przejmuj sie zbytnio lekarz na pewno Ci powie co to jest i zleci badania
              krwi plus ob nie musi to byc od razu powazna choroba daj spokoj i nie mysl
              tak!!powodzenia
              • aurelia70 Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:33
                Dziekuję Ewausia za otuchę. Mam skłonność do martwienia się na zapas :) Jeszcze
                raz dzieki.
                • eriga Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:58
                  na dole to mogą być węzły nadobojczykowe.
                  • edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 21:38
    • eriga Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:08
      to nie musi być poważna sprawa jednak nigdy nie należy tego bagatelizować. Ja od
      17 lat mam powiększone węzły pod szczęką i jeden za uchem. Miałam też kiedyś
      węzła na karku który był mocno twardy i nieruchomy a w dodatku wyskoczył mi w
      okresie gdzie wcale nie chorowałam. Lekarka mnie wtedy niezle nastraszyła.
      Jednak po wykonaniu morfologii z rozmazem, ob badaniu moczu, usg śledziony i rtg
      płuc stwierdziła że to nic groznego. Węzeł wchłonął mi się dopiero po jakimś roku.
    • edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 24.11.06, 17:23
      mi coś od tygodnia wyskoczyło na dole szyji, prawie środek
      tak na żyłach, wygląda jak żylaki
      jest nie bolesne, nie wyczuwa się zgrubienia tylko widać i to zależy jak się
      głowe ułoży
    • annubis74 Re: Węzły chłonne-objawy? 25.11.06, 17:57
      mogą być powiekszone, co jest łatwo wyczuwalne pod palcami
      ciepłe, jeśli bolą to podobno dobrze bo oznaczają stan zapalny w najblizszej
      okolicy (np nagina, zapalnei gardła problemy z zębami posodują rekację wężłów w
      tej okolicy)
      • olusia131 Re: Węzły chłonne-objawy? 26.11.06, 13:54
        Od ok 9 miesiecy mam guza na szyi. Na poczatku tez wydawało mi sie ze to jest
        tylko powiekszony wezel chlonny, ale tak urosl przez krotki okres czasu ze byl
        nie tylko wyczuwalny, ale takze bardzo widoczny na szyi. W ogole od dziecka
        jestem podatna na takie rozne "dziwne" rzeczy. Pozniej po ok 3 tyg od momentu
        jak to zauwazyłam to, dostałam angine ropna, pozniej kolejna angine i zapalenie
        oskrzeli. Po tym wsyztskim mialam caly czas podwyzszona temp, czasem nawet do
        39,5 stopnia. Lezałam w szpitalu przez miesiac, tamci lekarze to lekcewarzyli i
        twierdzili ze to nic takiego. Towarzyszyło temu powiekszenie wsyztskich wezłow
        chlonnych na ciele i nie działały zadne leki na to. Zrobili mi proby watrobowe
        ktore były 4 krotnie podwyzszone od normy. Leczylam sie u laryngologa i to on
        dał mi skierowanie na biopsje. Pozniej leczyłam sie u hematologa i on najpierw
        dal mi skierowanie na badanie na cytomegalie i toksoplazmoze. A ze wyniki wyszły
        ujemne, to postanowili ze trzeba wyciac tego guza. Po jakims czasie pojawił sie
        drugi guz po drugiej stronie szyi i nie zniknał do tej pory. W pewnym momecie
        wazniejsza byla dla mnie nauka i porpostu przestałam sie tym przejmowac. Od
        jakiegos czasu znowu zle sie czuje. Hematolog ktora mnei badala to dobra
        znajoma, i caly czas sie tym nie pokoi i powtarza zebym sie tym zajeła i zaczeła
        sie leczyc. Narazie wiem tyle, że w przyszłości moze to spowodowac białaczke.

W moim pryzpadku te guzy sa dokładnie na szyi po obu stronach przełuku w
        momencie gdzie zaczyna sie szyja pod szczeka. Są twarde i nie ruchome. Czesto
        mam powiekszone inne wezły i slinianki. W moim przypadku podstawa do diagnozy
        było wykonanie usg szyi, ktore od poczatku bylo nie takie jak powinno.

Pozdrawiam:)

W przyszlosci moze to spowodowac białaczke. Dodam, że w moim przypadku te guzy
        sa ewidentnie na szyi po obu stornach przełyku. są twarde nieruchome. Podstawa
        do diagnozy ich było usg.
        • olusia131 Re: Węzły chłonne-objawy? 26.11.06, 13:55
          Od ok 9 miesiecy mam guza na szyi. Na poczatku tez wydawało mi sie ze to jest
          tylko powiekszony wezel chlonny, ale tak urosl przez krotki okres czasu ze byl
          nie tylko wyczuwalny, ale takze bardzo widoczny na szyi. W ogole od dziecka
          jestem podatna na takie rozne "dziwne" rzeczy. Pozniej po ok 3 tyg od momentu
          jak to zauwazyłam to, dostałam angine ropna, pozniej kolejna angine i zapalenie
          oskrzeli. Po tym wsyztskim mialam caly czas podwyzszona temp, czasem nawet do
          39,5 stopnia. Lezałam w szpitalu przez miesiac, tamci lekarze to lekcewarzyli i
          twierdzili ze to nic takiego. Towarzyszyło temu powiekszenie wsyztskich wezłow
          chlonnych na ciele i nie działały zadne leki na to. Zrobili mi proby watrobowe
          ktore były 4 krotnie podwyzszone od normy. Leczylam sie u laryngologa i to on
          dał mi skierowanie na biopsje. Pozniej leczyłam sie u hematologa i on najpierw
          dal mi skierowanie na badanie na cytomegalie i toksoplazmoze. A ze wyniki wyszły
          ujemne, to postanowili ze trzeba wyciac tego guza. Po jakims czasie pojawił sie
          drugi guz po drugiej stronie szyi i nie zniknał do tej pory. W pewnym momecie
          wazniejsza byla dla mnie nauka i porpostu przestałam sie tym przejmowac. Od
          jakiegos czasu znowu zle sie czuje. Hematolog ktora mnei badala to dobra
          znajoma, i caly czas sie tym nie pokoi i powtarza zebym sie tym zajeła i zaczeła
          sie leczyc. Narazie wiem tyle, że w przyszłości moze to spowodowac białaczke.

W moim pryzpadku te guzy sa dokładnie na szyi po obu stronach przełuku w
          momencie gdzie zaczyna sie szyja pod szczeka. Są twarde i nie ruchome. Czesto
          mam powiekszone inne wezły i slinianki. W moim przypadku podstawa do diagnozy
          było wykonanie usg szyi, ktore od poczatku bylo nie takie jak powinno.

Pozdrawiam:)
    • eriga Re:do olusi 26.11.06, 14:15
      Ale z Ciebie ignorantka. Jeżeli to rośnie i wyskakują inne węzły to na pewno to
      coś poważnego. Wez się w garść przebadaj się, zrób biopsję jak Ci życie miłe.
    • edlabu Re: Węzły chłonne-objawy? 27.11.06, 21:24
      ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka