galadala 26.11.06, 20:29 Moje corki mają reflux żołądkowo-przełykowy i już od 3 lat jestem w trakcie walki z ich chorobą:dieta,Debridat,Bioprazol,Losec...Już brak pomysłów na jedzenie na życie. Kto ma podobne problemy niech mnie wesprze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewax100 Re: REFLUX!!! 26.11.06, 20:42 Mam identyczny problem.Jak jem Bioprazol to jest wszystko dobrze-jak tylko nie wezmę to juz mam zgagę,takie pieczenie w przełyku jakby jedzenie się cofało.Nie wiem czy jest na to lekarstwo zeby sie definitywnie pozbyć-chyba tylko operacja tzn.taki zabieg podobny do gastoskopii. Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: REFLUX!!! 26.11.06, 21:43 O rany mam identycznie :-( biore codziennie bioprazol i nie umiem bez niego żyć,jesli nie wezmę to po jedzeniu mam odbijania kwaśne i zgagę!! Zaczynam sie zastanawiać czy ten bioprazol to mozna brać codziennie do konca życia?Czy on nie szkodzi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: REFLUX!!! 26.11.06, 21:47 dodam jeszcze,ze moje problemy się zaczęły po operacji usunięcia woreczka żółciowego,laparoskopia bez powiklań,wszystkie wyniki dobre,a zgaga i cofanie sie jedzenia mi przybyły :-( Odpowiedz Link Zgłoś
astro_glide Re: REFLUX!!! 26.11.06, 23:32 Proponowalbym wykluczyc z diety weglowodany .Nie jesc cukru ,chleba,makaronu ,ryzu ,owocow ,kasz ,ziemniakow . Warzywa w wiekszosci sa dobre poza takimi jak kukuydza ,juz wymieniane ziemniaki ,marchew tez niepozadana .Takze dobrze jest spozywac dobre tluszcze - olej z kokosow ,oliwa z oliwek ,maslo i tluszcze zwierzece ,te ostatnie w troche miejszej ilosci niz te pierwsze . Za dwa dni nie bedzie refluxu . Nie jestem od Dr.Kwasniewskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 27.11.06, 10:51 Bardzo ładnie ale w takim razie prosze napisz co jeść bo pewnie niewiele tego zostało? Biorę codziennie Bioprazol 20 to mam spokój ale co to za spokój jeśli nie wezmę to dolegliwości wracają.Czy juz do konca zycia jestem na ten lek skazana? Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 27.11.06, 12:04 Co zrobić na obiad bez węglowodanów/bez kaszy,ryzu,ziemniaków,mąki/? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: REFLUX!!! 27.11.06, 16:54 Ewax100, zwróć uwagę, czy po lekach na żoładek, nie bolą Cię bardziej stawy i mięsnie? Chyba leki z tej grupy mają działanie uboczne, że powodują bóle mięśni i stawów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 27.11.06, 17:18 Trudno mi powiedziec czy to po lekach na reflux.Biore od dawna Bioprazol na zgagę a stawy i mięśnie też bolą mnie od wielu lat-choruję na fibromialgię.Trudno mi samej powiedziecco jest od czego.Przeczytaj forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118 Odpowiedz Link Zgłoś
misiulu Re: REFLUX!!! 27.11.06, 20:05 A mnie akurat makaron, mąka, ziemniaki, marchew pomagają. Także radzę ostrożność w stosowaniu diet gdzieś tylko zasłyszanych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 27.11.06, 20:15 Jednak to jest możliwe bo weglowodany chyba zakwaszają-wiec wtedy mozna mieć zgagę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: REFLUX!!! 27.11.06, 21:49 ewax,a czy bioprazol nie zwiększył u Ciebie objawów ?Ja mam wrażenie,ze po odstawieniu bioprazolu (próbowałam wiele razy bez skutku)mam częsciej zgagę,niż przed rozpoczęciem leczenia :-( znaczy,ze jeśli odstawię to męczy mnie od razu zgaga prawie po kazdym posilku,a wczesniej nie mialam jej aż tak często. Czy ktoś może wie jak długo mogę przyjmować bioprazol,jaki ma on wplyw nasz organizm ? Zaczynam się przejmować tym,ze jestem uzależniona od tego leku :-( Odpowiedz Link Zgłoś
florencja29 Re: REFLUX!!! 28.11.06, 14:04 Ja biorę omar. i widze poprawę. czy brał ktos z was ten lek? Jeśli tak, to co onim sądzicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 28.11.06, 14:29 do nitki5 Ja mam identyczne odczucie jak Ty.Jak biore Bioprazol20 to jest super jak tylko na dzien odstawię zaraz wraca zgaga.Tez czuje sie uzależniona od niego.Kiedys wystarczał mi np.Ranigast a teraz juz nie.Bioprazol biore juz ze 2 lata. Wcześniej te zbrałam ale inne nazwy a to samo działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: REFLUX!!! 28.11.06, 21:20 ewax dziś byłam u gastrologa po receptę no i dowiedziłam się,że bioprazol można brać non stop 5 lat,a jeśli dolegliwości nie ustąpią to nawet do konca życia z tym,że potem co 2,3 dni sie go bierze.Niewiem jak to jest,bo najpierw powiedzial ze 5 lat,a potem,że do konca zycia ... Ja też biorę leki tego typu od 2 lat już :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 28.11.06, 21:34 Zeby tak istniało cos naturalnego a miało takie działanie jak Bioprazol.Prawda? Ja juz mam dość tego leku.Już mi sie konczy i znów szybko musze isc do lekarza- okropne jest takie uzaleznienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: REFLUX!!! 28.11.06, 22:23 gastrolog mi mówił żeby próbować co dwa dni brać,bo ponoć organizm da sobie radę z 48 godzinna przerwa,a ja właśnie biore reni bo cierpialam na okropną zgagę po 3 dniach nie brania bioprazolu ! A bralaś kiedyś Lanzul ?Ponoć jest silniejszy i dluzej działa,ja nie bralam,jakos tak te bioprazol mi przypadł do gustu,bo wczesniej bralam jeszcze polprazol. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: REFLUX!!! 29.11.06, 19:28 Nie-Lanzulu nie brałam .Nie wiem moze się mylę ale wydaje mi się ze to tak z każdym takim lekiem.Bierzesz to jest w porzadku a jak nie to nie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś