lablab 08.12.06, 10:05 Pytanie dotyczące badań majacych ewentualnie zdiagnozować raka. Co należy zrobić aby wykonać takie badanie. Do kogo się zgłosić? (skierowania itp.) Czy takie badania coś kosztują. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: RAK 08.12.06, 11:54 lablab napisał: > Pytanie dotyczące badań majacych ewentualnie zdiagnozować raka. Jakiego raka ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowe_cappuccino Re: RAK 08.12.06, 15:33 to zacznij od gastrologa i gastroskopii Odpowiedz Link Zgłoś
lablab Re: RAK 08.12.06, 16:03 Własnie o to pytam do kogo mam iść w pierwszej kolejności (tzw. ścieżka postępowania?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 16:10 lekarz rodzinny lub pierwszego kontaktu(skierowanie na badania- morfologia+rozmaz,próby wątrobowe,ob,crp,badanie ogólne moczu)skierowanie na usg jamy brzusznej,przy złych wynikach skierowanie do gastrologa lub onkologa (markery nowotworowe i inne) Odpowiedz Link Zgłoś
lablab Re: RAK 08.12.06, 16:13 Właśnie o coś takiego mi chodziło. Serdeczne podziękowania. P.S. Czy to coś kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 08.12.06, 16:16 To miałaby być diagnostyka w kierunku raka żołądka? A jakich zmian spodziewasz się w rozmazie? A jakich w badaniu moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 16:44 franc_tireur napisała: > To miałaby być diagnostyka w kierunku raka żołądka? > A jakich zmian spodziewasz się w rozmazie? > A jakich w badaniu moczu? A ty myślisz że pacjent przychodzący do lekarza z twierdzeniem "mam chyba raka żoładka"dostanie od razu skierowanie do onkologa?,po pierwsze badania podstawowe (akurat rozmaz manualny ma duży zwiazek z wszelkimi chorobami nowotworowymi,niski poziom erytrocytów i hemoglobiny tez jest miarodajny a obecność krwi w moczu i w kale tez daje duzo do myslenia)Od tego trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 08.12.06, 22:09 "A ty myślisz że pacjent przychodzący do lekarza z twierdzeniem "mam chyba raka żoładka"dostanie od razu skierowanie do onkologa?" A ja myślę, że pacjent przychodzący do lekarza powinien mu opisać swoje objawy, a lekarz na ich podstawie oraz na podstawie przeprowadzonego badania fizykalnego kieruje na SENSOWNE badania dodatkowe albo konsultacje. A jaki jest ten związek między rozmazem a "wszelkimi chorobami nowotworowymi"? Poziom erytrocytów i hemoglobiny nie ma nic wspólnego z rozmazem, o który pytałam. Obecność krwi w moczu miałaby sugerować raka żołądka? Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 22:40 franc_tireur napisała: > "A ty myślisz że pacjent przychodzący do lekarza z twierdzeniem "mam chyba raka > żoładka"dostanie od razu skierowanie do onkologa?" > > A ja myślę, że pacjent przychodzący do lekarza powinien mu opisać swoje objawy, > a lekarz na ich podstawie oraz na podstawie przeprowadzonego badania fizykalneg > o > kieruje na SENSOWNE badania dodatkowe albo konsultacje. > > A jaki jest ten związek między rozmazem a "wszelkimi chorobami nowotworowymi"? > Poziom erytrocytów i hemoglobiny nie ma nic wspólnego z rozmazem, o który > pytałam. Obecność krwi w moczu miałaby sugerować raka żołądka? > pl.wikipedia.org/wiki/Rak_%C5%BCo%C5%82%C4%85dka#Objawy Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 08.12.06, 22:43 omamamia1 napisała: > pl.wikipedia.org/wiki/Rak_%C5%BCo%C5%82%C4%85dka#Objawy No i jakoś nie zalecają tam badania moczu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 08.12.06, 22:57 Ani rozmazu krwi obwodowej, ani CRP i OB, ani enzymów wątrobowych, ani USG jamy brzusznej, chociaż akurat to ostatnie mogłoby być przydatne, tyle, że nie w diagnostyce raka, a przy ustalaniu stopnia zaawansowania już zdiagnozowanego nowotworu. Markery nowotworowe także nie służą do diagnozowania nowotworów. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 08.12.06, 23:01 ja jako laik sie wtrące w tą dyskusje bo moim zdaniem ob i crp w tym wypadku chyba było by wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 09.12.06, 11:34 eriga napisała: > ja jako laik sie wtrące w tą dyskusje bo moim zdaniem ob i crp w tym wypadku > chyba było by wysokie. Tylko CRP jest wysokie przy tysiącu różnych chorób. S. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 09.12.06, 14:03 snajper55 napisał > > Tylko CRP jest wysokie przy tysiącu różnych chorób. > > S. no więc powiedz mi to dlaczego lekarze dają skierowanie na ob i crp? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 09.12.06, 17:29 OB i CRP to przede wszystkim dobre indykatory stanu zapalnego i przede wszystkim pomagają wykluczyć zapalne tło zaburzeń, jeśli lekarz takie podejrzewa. Określone, wysokie wartości OB mogą też sugerować pewne typy chorób (kolagenozy, niektóre choroby hematologiczne), ale stanowią tu uzupełnienie całościowego obrazu stanu pacjenta (wynikającego z tego co pacjent mówi, jak wygląda w badaniu i o czym świadczą inne badania). Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 09.12.06, 21:53 franc_tireur napisała: > OB i CRP to przede wszystkim dobre indykatory stanu zapalnego i przede wszystki > m > pomagają wykluczyć zapalne tło zaburzeń, jeśli lekarz takie podejrzewa. > Określone, wysokie wartości OB mogą też sugerować pewne typy chorób (kolagenozy > , > niektóre choroby hematologiczne), ale stanowią tu uzupełnienie całościowego > obrazu stanu pacjenta (wynikającego z tego co pacjent mówi, jak wygląda w > badaniu i o czym świadczą inne badania). Ja przy ob ponad 60 dostawałam skierowania od lek. rodz do prawie wszystkich specjalistów a nie od razu do hematologa. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 11.12.06, 12:15 A dlaczego miałabyś dostać od razu do hematologa? Jeśli to wynikało z tego, co napisałam poprzednio, to musiałam źle to ująć. OB może być podwyższone w przebiegu chorób zakaźnych (zapalnych i niezapalnych), chorób nowotworowych (najczęściej w zaawansowanym stadium), chorób autoimmunologicznych, w zespole nerczycowym, w niedokrwistości, przy hemolizie, w szpiczaku mnogim, w przypadku podostrego zapalenia tarczycy i in. W przypadku chorób nowotworowych może być podwyższone, ale równie dobrze nowotwór, nawet zaawansowany, może nie podwyższać tego parametru. Jeżeli mamy podejrzenie konkretnego typu nowotworu (a tak jest najczęściej), diagnostykę prowadzimy w kierunku wykrycia tego nowotworu. Np. pacjent jest zanemizowany, chudnie, ma niespecyficzne objawy w nadbrzuszu (powiedzmy jakieś "gniecenia", niechęć do jedzenia mięsa) -> podejrzewamy raka żołądka -> wykonujemy gastroskopię, pobieramy wycinki do badania histopatologicznego (równolegle prowadzi się diagnostykę w celu wykluczenia innych przyczyn np. choroby wrzodowej). Można wcześniej badać kał na krew utajoną, można sprawdzać markery, ale one stanowią tylko "poszlaki", utwierdzające nas, że obraliśmy słuszny kierunek, a badaniem rozstrzygającym jest gastroskopia z biopsją. Obecność wysokiego OB tu nic nie zmieni, bo ani wysokie (rzadko w raku żołądka), ani niskie OB nie wyklucza raka. Jeżeli mamy przypadkowo wykryte wysokie OB, bez rzadnych specyficznych objawów (co zdarza się rzadko), najpierw staramy się wykluczyć obecność ukrytego stanu zapalnego - wysyłamy pacjenta do dentysty, do ginekologa etc. Jednak takie sytuacje są naprawde wyjątkowe, w większości przypadków obraz pacjenta jednak wskazuje choćby na obszar, w którym powinno się prowadzić poszukiwania. W każdym przypadku postępuje się indywidualnie. Wysokie, trzycyfrowe OB (o którym pisałam) jest specyficzne dla kilku jednostek chorobowych np. szpiczaka mnogiego, rzs. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 11.12.06, 12:32 franc_tireur napisała > > Jeżeli mamy przypadkowo wykryte wysokie OB, bez rzadnych specyficznych objawów > (co zdarza się rzadko), najpierw staramy się wykluczyć obecność ukrytego stanu > zapalnego - wysyłamy pacjenta do dentysty, do ginekologa etc. Jednak takie > sytuacje są naprawde wyjątkowe, w większości przypadków obraz pacjenta jednak > wskazuje choćby na obszar, w którym powinno się prowadzić poszukiwania. W każdy > m > przypadku postępuje się indywidualnie. > To był właśnie mój przypadek jednak przyczyna nie została odnaleziona po obszukaniu chyba całego organizmu. Po 2-3 miesiącach i nawet parudniowym pobycie w szpitalu ob spadło mi na 8. Bez leczenia bo nie było wiadomo co leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 11.12.06, 13:07 Wg dostępnego mi źródła, ocenia się że w ok. 5% przypadków nie udaje się ustalić przyczyny przyspieszonego opadania krwinek. Właściwie OB jest sposobem oceny proporcji między różnymi białkami osocza i erytrocytami. I tak naprawdę wzrost OB oznacza np. wzrost ilości immunoglobulin (tak się dzieje w stanach zapalnych), fibrynogenu (np. w ciąży), spadek ilości albumin (w chorobach nerek), lub erytrocytów (niedokrwistości). Być może część z tych 5%, ma jakieś "konstytucjonelne", wrodzone niedobory lub nadprodukcje tych czynników, która nie prowadzi do zagrożenia ogólnego stanu zdrowia, a odbija się na wynikach laboratoryjnych, ale to już moje gdybanie. Na pewno wielu z tych pacjentów ma jakieś zaburzenia, których na tym etapie, dostępnymi środkami diagnostyki nie udaje się wykryć. Nie należy tu zapominać o wielu możliwościach popełnienia błędu pomiaru. Np. samo odchylenie pipety podobno podwaja wynik. Założę się, że pomyłki zdarzają się rzadko, ale jednak sięzdarzają. W Twoim przypadku, trudno powiedzieć cokolwiek, nie znając drobiazgowo sytuacji. Zresztą nie bawiłabym się w taką zgaduj-zgadulę przez internet nawet, gdybyś mi dostarczyła więcej danych. Jedno jest pewne - sytuacja była przejściowa, co wskazuje na przejściową przyczynę. I dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 11.12.06, 13:09 "Np. samo odchylenie pipety podobno podwaja wynik." Miało być : "...odchylenie pipety o 10 stopni..." Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 11.12.06, 13:23 Prosze odpowidz mi na takie pytanie bo zadałam juz je paru osobom jednak nie otrzymałam na nie odpowiedzi. Jak wiadomo ob, crp i wbc są podwyzszone lub wysokie przy zapaleniach. Czasem zdarza się ze tylko jedno jest podwyzszone, ale dlaczego tylko jedno skoro wszystkie za to odpowiadają. Gdy miałam zapalenie wyrostka rob to tylko wbc wynosiło ponad 3 tys a ob i crp w nornie. Tak samo nie rozumiem sytuacji gdy wbc jest wysokie przy prawidłowym rozmazie. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 11.12.06, 14:27 Zacznę od drugij kwestii. WBC (white blood cells) to liczba wszystkich białych krwienek. Mówiąc ogólnikowo ich funkcja jest związana z obroną organizmu przed wszelkimi "obcymi czynnkiami", więc namnażają się i ulegają pobudzeniu np. w przypadku infekcji bakteryjnej, a pobudzone produkują dużą ilość różnorakich substancji odpowiedzialnych za objawy zapalenia. Białe krwinki (leukocyty) to różne rodzaje komórek - granulocyty (obojętnochłonne czyli neutrofile, kwasochłonne czyli eozynofile i zasadochłonne czyli bazofile), limfocyty i monocyty. Rozmaz krwi obwodowej polega na określeniu jaki procent wszystkich białych krwinek stanowią poszczególne ich frakcje. W przypadku zapalenia może on ulec zmianie, np. może się pojawić trochę więcej form "młodych" (np. neutrofili z jądrem pałeczkowatym, które w normalnych warunkach w dużo większych ilościach przebywają w szpiku, gdzie dojrzewają sobie i przekształcają się w neutrofile z podzielonym jądrem, a ulegają zwiększonemu wyrzutowi tylko w przypadku mobilizacji <coś jak udział harcerzy w Powstaniu Wardzawskim :)>). Może też silniej namnażać się jeden rodzaj leukocytów, odpowiedzialny za dany typ infekcji (np. limfocyty w przypadku zakażeń wirusowych). Ale tak być nie musi - leukocyty mogą się namnażać w przypadku zakażenia wirusowego z niewielką przewagą limfocytów, ale nie aż tak dużą, żeby wykroczyła ona poza normę (która jest dość szeroka ok. 20-45%) i zaburzyła w jakiś istotny sposób ten procentowy rozkład. Używając obrazowego porównania, jeżeli będziesz hodowała psy i na początku będziesz miała po parce sznaucerów, owczarków i jamników, to rozkład będzie wynosił 33%:33%:33%, a psów będzie tylko 6. Jeśli po paru latach sznaucerów będzie 35, owczarków 28, a jamników 31, to rozkład będzie 37%:30%:33%, a psów będzie aż 94 :) Co do wskaźników zapalenia - wszystkie one są związane ze stanem zapalnym, ale w różny sposób. To nie wygląda tak prosto, że w organiźmie zapala się czerwona lampka sygnału "stan zapalny", i wystarczy mieć sprzęt, którym można tą lampkę zobaczyć. Stan zapalny powoduje mnóstwo różnych zmian - zwiększenie produkcji różnych substancji, wywołujących różne skutki i dających różne kombinacje. Co do pierwszego pytania - już pisałam o OB, że właściwie wykrywa wzajemny stosunek różnych białek osocza i erytrocytów. Można więc teoretycznie wyobrazić sobie sytuację, że jedne z nich rosną, a drugie opadają, a OB się nie zmienia. Np. wzrost ilości fibrynogenu (w ostrym stanie zapalnym) powoduje wzrost OB (m. in.), a wzrost ilości erytrocytów (w nadkrwistości) powoduje jego spadek - więc jeżeli zaistnieją jednocześnie te dwa czynniki (nadkrwistość i stan zapalny), OB teoretycznie może pozostać niezmienione. CRP jest jednym z tzw. białek ostrej fazy - białek syntetyzowanych przez wątrobę w pzrebiegu martwicy, zapaleń, zakżeń, nowotworów. OB zależy od wzrostu białek ostrej fazy, ale w dużo większym stopniu od ilości fibrynogenu. Może zdarzyć się sytuacja, w której w trakcie stanu zapalnego w znacznym stopniu zwiększa się produkcja białek ostrej fazy, w tym CRP, ale produkcja fibrynogenu zwiększa się nieznacznie, więc nie podnosi OB, albo podnosi tylko w niewielkim stopniu, przy wysokim CRP. Bezpośredniego związku między WBC a OB w ogóle nie ma. Jest związek pośredni - białka produkowane przez limfocyty (immunoglobuliny) mogą spowodować wzrost OB, ale musi ich być odpowiednio dużo, więc ta frakcja musi zostać odpowiednio pobudzona, no i jest to tylko jeden z czynników wpływających na OB, więc trzeba wziąć pod uwagę działanie tych innych. Inne substancje wydzielane przez białe krwinki (cytokiny), mogą stymulować produkcję białek ostrej fazy (w tym CRP), ale znowu musi to być stymulacja odpowiednio silna i nie musi występować zawsze. Tak więc może się zdarzyć sytuacja, kiedy rośnie liczba białych krwinek (WBC), nie zmienia się stosunek ich frakcji (rozmaz pozostaje bez zmian) i nie ma wystarczającej stymulacji do produkcji białek powodujących wzrost CRP i OB ponad normę. Tak naprawdę to jednak są skomplikowane tematy, ale mam nadzieję, że ten wywód coś jednak rozjaśnił, a nie zaciemnił wszystkiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 10.12.06, 12:21 smolkowicz_a napisała: > Do ONKOLOGA NIE trzeba skierowania!!! Tylko jaki sens iść od razu do onkologa, gdy nie wiadomo, czy ma się raka ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dagny71 Re: RAK 08.12.06, 18:51 (skierowanie na badania- > morfologia+rozmaz,próby wątrobowe,ob,crp,badanie ogólne moczu) Czytając Twoje posty umieszczane w różnych wątkach mam wrażenie,że jest to Twoja jedyna możliwość postępowania i jedyny zestaw badań w każdej sytuacji. W jakimkolwiek schorzeniu najważniejsza jest rozmowa z pacjentem,czyli tzw.wywiad oraz badanie pacjenta,czyli tzw.badanie przedmiotowe. Badania dodatkowe(jak sama nazwa wskazuje)zarówno laboratoryjne,jak i sonograficzne,radiologiczne...służą ukierunkowaniu rozpoznania-i po to wywiad + badanie chorego,ponieważ bez tego mnóstwo badań wykonanych byłoby niepotrzebnie,a robić je bez celu można byłoby bez końca(a koszty? a obciążenie zdrowotne pacjenta?). Odniosę się teraz do tematu wątku i napiszę w ten sposób: w wielu chorobach nowotworowych wszystkie te wyniki badań laboratoryjnych,które podałaś,mogą być prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 20:04 do dagny71.To zestaw standartowy badań,o niebo lepszy niż znudzony ,niesłuchajacy lekarz pierwszego kontaktu,lekceważący pacjenta i jego objawy.Przy okazji pacjenta,który przypomina sobie o swoim stanie zdrowia w momencie kiedy już cos bardzo dolega ten zestaw też jest jak najbardziej na miejscu.Szanuje Twoje zdanie i wiedzę,wiem o co Ci chodzi pisząc te słowa ale w zyciu nie zawsze to tak wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 08.12.06, 22:41 omamamia1 napisała: > do dagny71.To zestaw standartowy badań, Nie ma standardowego zestawu badań. Po co na przykład badanie moczu przy chorobach oczu, żółądka, serca ??? Przy każdych dolegliwościach potrzebny jest inny zestaw badań. S. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 22:55 ja idąc do lekarza sama lub z dziećmi bez problemu godzę sie na badania profilaktyczne(morfologia i mocz)wręcz domagam sie skierowania bo dlaczego miałabym nie sprawdzić,to nie rtg -nie zaszkodzi.Ja miałabym dużo do powiedzenia do ludzi,którzy tak lekką ręka podchodzą do tematu własnego zdrowia,trochę napatrzyłam sie w swoim życiu na pacjentów hospicjum.Wracając do głownego wątku,z tego co wyczytałam nie ma tu diagnozy lekarskiej,są niepokoje i domysły osoby,która chyba dawno nie poddała się kontroli lekarskiej,ba, nawet nie wie od ktorej strony zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 09.12.06, 11:36 omamamia1 napisała: > są niepokoje i domysły osoby,która chyba dawno nie poddała się kontroli lekar > skiej,ba, nawet nie wie od ktorej strony zacząć. Dlatego taka osoba powinna najpierw iść do lekarza, a nie robić badania na chybił trafił. S. Odpowiedz Link Zgłoś
owocoskala gastroskopia jest tu miarodajna 09.12.06, 20:11 Jaki jest sens pytanie na forum o potrzebne badania kiedy radzi się pójscie do lekarza 1 kontaktu? Czy on jest jakis niedorozwinięty - ten lekarz - że pacjent ma mu sugerować badania? Delikwent ma mu rzucic na stół kartkę - prosze mi to przepisać? Jeśli ktoś obawia się akurat czy nie ma raka żołądka to niech zrobi sobie tą gastroskopię ze znieczuleniem ogólym czy bez prywatnie za 80 czy ile tam złotych i będzie wiedział czy ma raka czy nie. Usg to strata czasu przy raku żoładka - może wykazać tylko przerzuty, wode w otrzewnej itd jeśli używający aparatu jest specjalistą bo z tym różnie bywa. Jak ktoś się obawia niech idzie prywatnie i nie czeka 5 miesięcy na ewentualne skierowanie. Ja miałam gastroskopię na żywca - paskudne uczucie rozpierania żoładka, ale da się przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
eriga Re: RAK 08.12.06, 19:06 ja na twoim miejscu udała bym sie do gastrologa. Wykonała gastroskopie i usg jamy brzusznej. Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: RAK 08.12.06, 19:39 W przypadku zoladka usg jamy brzusznej akurat nie jest miarodajne.W tym wypadku to wizyta u gastrologa,ktory zapewne zleci gastroskopie.Inne badania oprocz morfologii nie maja wiekszego znaczenia dla rozpznania raka zoladka. Ale dlaczego myslisz ,ze to od razu musi byc rak? Jakie masz objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 08.12.06, 22:44 lablab napisał: > ŻOŁĄDKA Najpierw do lekarza pierwszego kontaktu. Dalej on zdecyduje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 23:02 lablab napisał: > Pytanie dotyczące badań majacych ewentualnie zdiagnozować raka. > Co należy zrobić aby wykonać takie badanie. Do kogo się zgłosić? (skierowania > itp.) > Czy takie badania coś kosztują. > Pozdrawiam Wiesz,doszłam do wniosku,że nic nie rób bo żadne badania tu nie pasują-tak wynika z wypowiedzi przedmówców.Tylko jeśli któraś z tych mądrych głów czuje sie gorzej to jest gotowa zrobić wszystkie możliwe badania ze strachu przed chorobą Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 08.12.06, 23:08 Nikt nie napisał "nie rób nic". Wszyscy napisali "idź do lekarza i powiedz mu, co Ci dolega". Oczywiście, można też stracić majątek robiąc wszelkie możliwe badania, z których połowa okarze się nieprzydatna. Myślę, że wszyscy zgadzają się z Twoim pomysłem, że profilaktyka jest ważna, ale ona wcale nie polega na tym, żeby robić dziesiątki chaotycznych badań laboratoryjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Okaże, oczywiście. 08.12.06, 23:10 Przepraszam. Znak to, że pora iść spać. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 23:14 franc_tireur napisała: > Nikt nie napisał "nie rób nic". > Wszyscy napisali "idź do lekarza i powiedz mu, co Ci dolega". > > Oczywiście, można też stracić majątek robiąc wszelkie możliwe badania, z któryc > h > połowa okarze się nieprzydatna. > Myślę, że wszyscy zgadzają się z Twoim pomysłem, że profilaktyka jest ważna, al > e > ona wcale nie polega na tym, żeby robić dziesiątki chaotycznych badań > laboratoryjnych. Zgadzam sie z Tobą,ale co powie lekarz do którego nasz sympatyczny kolega zgłosi się z tym problemem(nawet nie wiadomo jakim bo sami rozdmuchaliśmy ten temat,nie znamy zadnych szczegółów)-zapyta miedzy innymi kiedy robił ostatnio badania i prawdopodobnie usłyszy hmmmmm...w dzieciństwie jak byłem z mamą bo teraz nie wiedziałem,że mam do pana przyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: RAK 08.12.06, 23:18 Powie: "w takim razie daję panu skierowanie na takie, takie i takie badanie". Tym właśnie zajmują się lekarze. Dobrej nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: RAK 08.12.06, 23:21 oby tak zawsze było u lekarzy.Dziękuje za konstruktywną polemike.:) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: RAK 09.12.06, 11:40 omamamia1 napisała: > Wiesz,doszłam do wniosku,że nic nie rób bo żadne badania tu nie pasują-tak > wynika z wypowiedzi przedmówców. Nie. Jakieś pasują ale my nie jesteśmy w stanie powiedzieć które. Bez dokładnego wywiadu, bez badania. > Tylko jeśli któraś z tych mądrych głów czuje sie gorzej to jest gotowa zrobić > wszystkie możliwe badania ze strachu przed chorobą Nie. Ze strachu przed chorobą rozsądny człowiek idzie do lekarza, a nie pędzi, aby robić badania. Wszyskie czy tylko niektóre. Bo nie jest fachowcem i nie wie które powinien zrobić. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dagabel Re: RAK 09.12.06, 23:23 CEA, CA 19-9, CA 72-4. Koszt około 30-40 zł za kazdy z markerów.Nie dostaniesz na nie skierowania od lekarza pierwszego kontaktu.Mozliwa refundacja ze skierowaniem od onkologa.A wiec merytorycznie- lekarz I kontaktu->wykonanie zleconych bad. lab.-> ewentualnie (tfu tfu) skierowanie do onkologa lub gastrologa-> badania miedzy innymi tych markerów-> leczenie.Tak to chyba wyglada.Nio chyba, ze przez ostatni miesiac cos sie zmieniło w słuzbie zdrowia;)pozdr. duzo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś