Dodaj do ulubionych

Pulsowanie miesni

IP: 213.25.26.* 07.04.03, 14:50
Drodzy Forumowicze

niedawno pytalem z czego moze wynikac drzenie miesni (delikatne pulsowanie, a
nie ruch calych konczyn).

Nie jestem znerwicowany, wyniki badan mam OK (magnez tez :), a objawy sie
jakby nasilaja.

Pulsowanie dotyczy glownie miesni nog i rak, ale sporadycznie zdarza sie tez
w okolicach gardla czy na klatce piersiowej. Zawsze w czasie spoczynku (jak
siedze lub leze).

Moze jacys lekarze tu obecni maja jakies pomysly (Doki, please) no i przede
wszystkim czy juz mam leciec do neurologa????

Pozdrawiam
a.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 07.04.03, 21:42
      Tak, pokaz sie neurologowi. Popros o skierowanie bo przeciez bedziesz musial
      jeszcze czekac na swoja kolejke kilka tygodni.
      • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 08.04.03, 08:04
        Dzieki, a masz moze jakis pomysl od czego to moze byc???
        pzdr
        a.
        • Gość: robaczekB-) Re: Pulsowanie miesni IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.03, 15:49
          Oczywiście powinieneś pójść do lekarza-on na pewno rozwieje wszelkie
          wątpliwości. O ile jest to to samo pulsowanie, które występuje u mnie
          (szczególnie w łydkach) wydaje mi się, że dzieje się tak, gdy dużo chodzisz,
          biegasz, jeździsz na rowerze-słowem po treningu mięśni. Przypomnij sobie w
          jakich okolicznościach najczęściej drżą te mięśnie. Np. ja zauważyłam, że jak
          codziennie biegałam, początkowo miałam takie objawy. Potem przeszło.
          Pozdrawiam:-)
        • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 08.04.03, 16:48
          Gość portalu: ajax napisał(a):

> Dzieki, a masz moze jakis pomysl od czego to moze byc???
          > pzdr
          > a.

A wiesz, nie chce krakac a bez badania neurologicznego naprawde jest ciezko co
          powiedziec.
          • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 09.04.03, 09:44
            A moze jednak pokracz troche. Lubie miec pelen przeglad mozliwosci, a sam za
            bardzo sie na tym nie znam.
            Z gory dzieki
            a.
            • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 09.04.03, 16:43
              Mam nadzieje, ze to nic takiego. Moze tylko to, ze pijesz za duzo kawy albo
              spozywasz kofeine w formie suplementow czy innych napojow.
              Jezeli nie, to te twoje parestezje bedzie musial ocenic neurolog.
              Pozdr.
              • Gość: Anetka Re: Pulsowanie miesni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 19:18
                To znaczy ze spożywanie dużych ilości kawy tak sie objawia??
                Bo ja nigdy kawy nie piłam ani w ogóle kofeiny a od pół roku jak się odchudzam
                to piję dużo i przyjmuje różne suplementy z kofeiną .No i od ponad miesiąca mam
                takie okropne bóle i zmęczenie mięśni .Szczególnie łydek .Skórcze,
                drgania ,okropność !!:( Co to może być i jak z tym walczyć ??Pomocy !!
                • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.rxfiles.ca 09.04.03, 19:29
                  Gość portalu: Anetka napisał(a):

> To znaczy ze spożywanie dużych ilości kawy tak sie objawia??
                  > Bo ja nigdy kawy nie piłam ani w ogóle kofeiny a od pół roku jak się
                  odchudzam
                  > to piję dużo i przyjmuje różne suplementy z kofeiną .No i od ponad miesiąca
                  mam
                  >
                  > takie okropne bóle i zmęczenie mięśni .Szczególnie łydek .Skórcze,
                  > drgania ,okropność !!:( Co to może być i jak z tym walczyć ??Pomocy !!

Cofeina w tabletce i kawa to dwie calkiem podobne rzeczy,ktore moga cie
                  solidnie przystymulowac. Mozesz odstawic i zobaczyc na ile sytuacja sie zmieni
                  po kilku dniach.
                  • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 10.04.03, 09:03
                    A ja w ogole kawy nie pijam ! Ani tabletek z kofeina nie biore.
                    Miales pokrakac i co??????
                    pzdr
                    a.
                    • Gość: Zosia Re: Pulsowanie miesni IP: 213.77.11.* 10.04.03, 09:48

U mnie problem pulsowania mięśni spowodowany był złym przyswajaniem
                      wapnia.Wapń oprócz magnezu i potasu jest niezbędny do prawidłowego napięcia
                      mięśni. Postaraj się wypić z litr mleka dziennie i do tego tabletki z
                      Asparginy,które zawierają magnez i potas.Zaobserwujesz czy mięśnie mniej
                      drgają-pulsują.Wiem jakie to jest nieprzyjemne.W czsie snu nieraz szarpnęło
                      mięśniami,że aż wybudziło ze snu,do tego nieraz chwytały mnie skurcze mięśni.U
                      Ciebie skurcze mięśni mogą nie występować.Każdy organizm inaczej reaguje.
                      Ja ,wcześniej nim zastosowałam powyższe preparaty byłam u neurologa.Lekarz
                      przepisał mi Magne B6, Asparginę 2x1, Baclofen 10 mg 2x2. Niestety nie zlecił
                      mi wapnia i leczenie nie przyniosło oczekiwanego rezultatu.Preparaty wapniowe i
                      Asparginę otrzymasz bez recepty, nie są drogie ,powyżej 5 zł. Życzę poprawy
                      samopoczucia Zosia.
                      • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 10.04.03, 10:18
                        Dzieki za odpowiedz.
                        Mam nadzieje, ze to tylko niedobory pierwiastkow, a nie jakas poczatek jakiejs
                        powaznej choroby miesni.
                        Pozdrawiam
                        a.
                        • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 10.04.03, 16:20
                          Odmawiam krakania.
                          • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 10.04.03, 16:30
                            A moze jednak?
                            To nie oznacza od razu, ze ja popadne w depresje poniewaz nabiore przekonania,
                            ze mam jaks ciezka chorobe. Po prostu chcialbym wiedziec, jakie sa teoretyczne
                            mozliwosci.
                            Ja sie na tym kompletnie nie znam, wiec jezeli masz jakies pojecie, to rzuc
                            kilka takich wlasnie teoretycznych mozliwosci.
                            Bede wdzieczny.
                            pzdr
                            a.
                            • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 10.04.03, 16:46

> A moze jednak?
                              > To nie oznacza od razu, ze ja popadne w depresje poniewaz nabiore
                              przekonania,
                              > ze mam jaks ciezka chorobe. Po prostu chcialbym wiedziec, jakie sa
                              teoretyczne
                              > mozliwosci.
                              > Ja sie na tym kompletnie nie znam, wiec jezeli masz jakies pojecie, to rzuc
                              > kilka takich wlasnie teoretycznych mozliwosci.
                              > Bede wdzieczny.
                              > pzdr

Czlowieku, zrozum ze wymagasz diagnostyki a twoje objwy moga sugerowac setki
                              roznych chorob. Musisz byc dobrze zbadany pod wzgledem internistycznym i
                              neurologicznym. Twoje objawy sa NIESPECYFICZNE. Nie da sie w oparciu o twoj
                              opis postawic diagnozy. Problem moze miec tez twoj lekarz. Niektorzy chorzy z
                              objawami jak twoje czasem lata chodza bez rozpoznania bo wszystkie inne wyniki
                              sa prawidlowe. Niektore z chorob ktore moga powodowac twoje objawy sa bardzo
                              lagodne i relatywnie latwe do wyleczenia, tak jak zaburzona gospodarka
                              elektrolitowa, hiperwentylacja czy nerwica. Inne moga byc potencjalnie grozne.
                              Tutaj nalezy sprawdzic m.in obecnosc cukrzycy i szeregu chorob neurologicznych.
                              Forum ci naprawde malo moze pomoc w tym momencie bo jest za malo danych.
                              Czy juz sie zapisales do lekarza na badanie?
                              > a.
                              • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.usask.ca 10.04.03, 17:20
                                Zobacz jakie to moze byc skomplikowane:
                                www.aafp.org/afp/971200ap/mcknight.html
                                • Gość: liza Re: Pulsowanie miesni IP: *.akk.net.pl 10.04.03, 19:20
                                  Zgadzam się z Arturem, takie gdybanie co to może być jest bardzo szkodliwe i
                                  nic nie wnosi.Nie trzba się dręczyć, tylko pójść do lekarza, któremu ufasz i
                                  wyjaśnić sprawę.Pozdrawiam.
                                • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 11.04.03, 09:47
                                  Dzieki za odpowiedz i link, ale z tego co mi sie wydaje, to takie pulsowanie to
                                  nie parestezje. Te ostatnie to raczej odretwienia, mrowienia, zaburzenia
                                  czucia, uczucia zimna, goraca, pieczenia, swedzenia itp.
                                  Takie pulsowanie raczej pod to nie podchodzi.
                                  Do lekarza sie wybiore jak jeszcze przez jakis czas nie przejdzie - narazie
                                  biore magnez.

Pozdrawiam
                                  a.
                                  • Gość: Artur Re: Pulsowanie miesni IP: *.ss.shawcable.net 11.04.03, 14:37

> Dzieki za odpowiedz i link, ale z tego co mi sie wydaje, to takie pulsowanie
                                    to
                                    >
                                    > nie parestezje. Te ostatnie to raczej odretwienia, mrowienia, zaburzenia
                                    > czucia, uczucia zimna, goraca, pieczenia, swedzenia itp.
                                    > Takie pulsowanie raczej pod to nie podchodzi.
                                    > Do lekarza sie wybiore jak jeszcze przez jakis czas nie przejdzie - narazie
                                    > biore magnez.
                                    >
                                    > Pozdrawiam
                                    > a.
                                    Moze tak, moze nie.
                                    • Gość: marzena Re: Pulsowanie miesni IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 22:11
                                      Ajax byles u lekarza? Mam podobne do twoich objawy. Pulsuja i tak jakby drgaja
                                      mi cale nogi.
                                      Daj znac czy magnez pomogl ok?

Gość portalu: Artur napisał(a):

> Gość portalu: ajax napisał(a):
                                      >
                                      > > Dzieki za odpowiedz i link, ale z tego co mi sie wydaje, to takie pulsowan
                                      > ie
                                      > to
                                      > >
                                      > > nie parestezje. Te ostatnie to raczej odretwienia, mrowienia, zaburzenia
                                      > > czucia, uczucia zimna, goraca, pieczenia, swedzenia itp.
                                      > > Takie pulsowanie raczej pod to nie podchodzi.
                                      > > Do lekarza sie wybiore jak jeszcze przez jakis czas nie przejdzie - narazi
                                      > e
                                      > > biore magnez.
                                      > >
                                      > > Pozdrawiam
                                      > > a.
                                      > Moze tak, moze nie.
                                      • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 17.07.03, 10:35
                                        Magnez nie pomogl, witamina B12 nie pomogla. Bylem u 3 neurologow - wszyscy
                                        stwierdzili tzw. lagodne fascykulacje. Nie wiadomo skad to sie bierze i
                                        generalnie nie ma na to lekarstwa. Ale Twoj problem moze miec prozaiczny powod
                                        na przyklad niedobor magnezu.
                                        pozdrawiam
                                        ajax
                                      • Gość: marzena Re: Pulsowanie miesni IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 20:00
                                        Dziekuje ci bardzo za odpowiedz. Przypuszczam, ze u mnie problem moze byc
                                        bardziej zlozony poniewaz borykam sie z tym juz od conajmniej kilkunastu lat
                                        (od czasow szkoly sredniej). Bylam raz u neurologa, przepisal mi tabletki ktore
                                        nie pomogly i jakos z tym nadal zyje. w sumie to nikt nie wie co mi jest. Wiem,
                                        ze gdy jestem przemeczona, niewyspana to problem sie nasila.

Czy u ciebie problem byl przejsciowy czy nadal odczuwasz pulsowanie w nogach?

• Gość: Zosia Re: Pulsowanie miesni IP: *.kutno.mediaclub.pl 17.07.03, 20:59
                                          Ja na pulsowanie mięśni otrzymałam lek BACLOFEN, ale spokój był na 3 godziny, a
                                          potem znowu pulsowanie.Po wykonaniu badań magnezu ,wapnia i potasu okazało
                                          się ,że mam za niski poziom wapnia.Jak wapń mi się dobrze przyswoi, nie mam
                                          problemu z pulsowaniem.Ja przyjmuję Calcium carbonicum.Pozdrawiam Zosia.
                                        • Gość: ajax Re: Pulsowanie miesni IP: 213.25.26.* 18.07.03, 10:21
                                          Moglbym o tym napisac cala ksiazke. Ja mam ten problem dopiero od 4 miesiecy i
                                          dotyczy nie tylko nog, ale w zasadzie calego ciala (wlacznie z miesniami
                                          brzucha), chociaz najwieksze nasilenie jest na nogach (szczegolnie lydki).

Niestety mam nature hipochondryczna i znalazlem kilka chorob neurologicznych,
                                          ktorych nazw nawet nie chce wymieniac, a ktore nie naleza do
                                          najprzyjemniejszych i ktore wsrod objawow maja wlasnie takie ruchy miesni. W
                                          terminologii medycznej mowi sie na to fascykulacje, chociaz nie wszystkie
                                          skurcze tego typu to fascykulacje. Fascykulacje to raczej skurcze malych
                                          fragmentow miesni (peczkow miesniowych), a nie ruchy calych lub duzych czesci
                                          miesnia.

Jesli masz ten problem od wielu lat i nie masz innych objawow, to raczej mozesz
                                          wykluczyc powazne choroby neurologiczne. Przyczyn moze byc wiele, ale moim
                                          zdaniem trzy sa najbardziej prawdopodobne:
                                          1. dlugotrwaly stres, ktory moze byc podswiadomy i nie zdajesz sobie z niego
                                          sprawy, ale twoj organizm to czuje
                                          2. niedobory (magnez, potas, wapn, B12)
                                          3. Lagodne fascykulacje (Benign Fasciculation Syndrome) - przyczyna nieznana,
                                          moga utrzymywac sie latami i wedlug dzisiejszego stanu wiedzy neurologicznej
                                          nie maja zadnych negatywnych konsekwencji.

W razie dalszych pytan jestem do dyspozycji.
                                          Pozdrawiam
                                          ajax

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka