Dodaj do ulubionych

bolące kolana

02.02.07, 16:56
Bola mie kolana,strzelają ,a jedno mi się zablokowało,tak że niemogłam
chodzic.Pojechałam do szpitala,a tam lekarz dał mi zastzyk w kolano(lek
przeciw bulowo-przeciw zapalny)i powiedział że to stawy są chore,chrząstka się
starła,i nie wytwarza mazidła.Biolę amotaks,byłam na
fizjoterapi(diadynamika)raz jest lepiej raz gożej.Ostatnio ortopeda
zaproponował mi serie 3 zastrzyków"SUPLASYN" powiedził że to jest lek który ma
odnowic chrząstkę.Może ktoś z was brał te zastrzyki i morze mi coś onich
powiedziec,czy pomagają,czy warto je kupowac(są drogie)ile czasu chodzi się po
nich o kulach?Proszę o odpowiedz,jestem młodą osobą(30lat) i chcę jeszcze
trochę pochodzic,bo o bieganiu już niema mowy.A może są jakieś inne dobre
leki.Z góry dziękuję.Jestem ze Szczecina.
Obserwuj wątek
    • malibu6 Re: bolące kolana 02.02.07, 17:35
      Jezeli masz juz wytarta chrzastke to zadne zastrzyki Ci jej nie odbuduja.Ja to
      juz przerabialem,obecnie jestem juz po wymianie jednego stawu kolanowego, a
      wczesniej mialem altroskopie obu kolan.I wlasnie ten zabieg pomogl mi jezeli
      chodzi o jedno z kolan,a podobnie jak Ty chodzilem jak paralityk.Ja biore takie
      zastrzyki(nie mieszkam w Polsce i nazywaja sie one inaczej ,ale tez seria 3
      zastrzkow co pol roku)ale biore je dopiero po altroskopii bo przed to nie ma
      specjalnie sensu.
      Pozdrawiam i zycze zdrowia.
      • repair Re: bolące kolana 02.02.07, 23:11
        No tak, ale ty masz pewnie lat bliżej 60 niż 30.
        Z zasady nie wierzcie lekarzom, którzy 30 latkom pieprzą o startej chrząstce i
        proponują zastrzyki. Na taki przypadek trzeba mieć wyjątkowego pecha!
        • malibu6 Re: bolące kolana 03.02.07, 01:35
          I tu jestes w bledzie ,mam 45 lat,a wedlug lekarzy(zaznaczam lekarzy bo mialem
          konsultacje w kilku klinikach u roznych lekarzy)moje kolana maja dwukrotnie
          wiecej.Mialem tez robine zdjecia wewnatrz kolan podczas altroskopii i pomimo
          mojego wieku zadne srodki nie pomagaly.Probowalem tez nowatorkiej metody (podaje
          strone www.bionicare.com/kneehome.htm) ale w moim wypadku nic juz nie
          pomoglo.Obecnie juz bardzo mlode osoby zapadaja jak ja na altretyzm i lekarze
          nie potrafia jednoznacznie powiedziec skad ta choroba sie bierze.
          Pozdrawiam
          • tigerness.74 Re: bolące kolana 03.02.07, 18:38
            " tu jestes w bledzie ,mam 45 lat,a wedlug lekarzy(zaznaczam lekarzy bo mialem
            > konsultacje w kilku klinikach u roznych lekarzy)moje kolana maja dwukrotnie
            > wiecej"

Cóż Malibu-pozostaje współczuć, że będąc mężczyzną w sile wiek kostny Twoich
            kolan określono na 90 lat. Życzę Tobie kolejnej udanej wymiany drugiego stawu
            kolanowego (to nie jest cynizm) a lekarzom jak najszybszego ustalenia etiologii
            powstawania artretyzmu starczego stawów (zapewne nie tylko kolanowych) osób w
            wieku 15-50. lat.
            • malibu6 Re: bolące kolana 03.02.07, 19:33
              Ja nie odebralem tego jako cynizm,takie sa realia ,przynajmniej w moim
              przypadku.Zdaje sobie sprawe ze wymiana drugiego stawu to kwestia czasu poniewaz
              automatycznie obecnie jest on bardziej obciazony.
              Aczkolwiek nie mozna mowic o altretyzmie starczym poniewaz chodzac po lekarzach
              widze coraz wiecej ludzi w sile wieku z tymi problemami,chocazby prosze zwrocic
              uwage na wiek autorki tego watku.
              Pozdrawiam
          • repair Re: bolące kolana 03.02.07, 22:55
            >I tu jestes w bledzie ,mam 45 lat,
            Jakim błędzie?
            • malibu6 Re: bolące kolana 04.02.07, 02:50
              W swoim poprzednim poscie napisales ze blizej mi raczej do 60 niz 30 ,wiec
              wyprowadzilem Cie z bledu.I to byl ten blad w mysleniu, ze tylko stare osoby
              choruja na altretyzm i stawy wogole.
              Pozdrawiam
              • repair Re: bolące kolana 04.02.07, 10:38
                > W swoim poprzednim poscie napisales ze blizej mi raczej do 60 niz 30 ,wiec
                > wyprowadzilem Cie z bledu.
                Dalej nie widzę tego błędu.

>I to byl ten blad w mysleniu, ze tylko stare osoby
                > choruja na altretyzm i stawy wogole.
                Kto tak myśli?
                ;-)
      • amela77 Re: bolące kolana 05.02.07, 15:27
        Malibu6,jeśli jesteś jeszcze na tym forum,to proszę opisz bardziej swoją
        chorobę,bo medyczny język jest dla mnie zatrudny.Mi też ortopedzi mówili że ta
        choroba nazywa się"STAROśC" i się śmiali.Niemożna się smiac,z cudzego
        nieszczęścia,bo nigdy niewiadomo ,komu się podwinie noga.Prosiłam o radę,a nie o
        krytykę.Nieżyczę nikomu żadnych chorób,a niejeden mlody może byc bardziej chory
        niż osoba starsza.A co do lekarzy to kazdy mówi co innego,ichodzic do nich to
        trzeba miec nerwy.Zyczę zdrówka i pozdrawiam.
        • malibu6 Re: bolące kolana 05.02.07, 18:37
          Witam Amela77
          Najprosciej mowiac w moim wypadku zostala kompletnie zniszczona chrzastka ktora
          pokrywa staw kolanowy i powoduje to zmniejszenie tzw mazidla ktore powinno
          smarowac ten staw.
          Przeczytaj sobie ten artykul,moze bedzie dla Ciebie stosowna odpowiedzia na
          nurtujace Cie pytania.
          www.aloe.com.pl/sieczka/article_info.php?articles_id=74
          Ludzie tak mowia ze to starcza choroba bo kiedys dotykala glownie starsze osoby .
          Nie dbam o to ze ktos sie z tego smieje ,bo jestem przekonany ze w przyrodzie
          nic nie ginie i ten ktos zostanie "obdarzony" innym cierpieniem.Po prostu nie
          zdaja sobie sprawy ze najprostrze czynnosci jak wstawanie na nogi z lozka czy
          krzesla,wchodzenie po schodach staje sie wyczynem godnym zdobycia Everestu.
          Jezeli interesuje Cie cos wiecej pisz do mnie na adres gazety.
          Pozdrawiam
        • repair Re: bolące kolana 05.02.07, 23:21
          Gonartroza, to choroba malibu. Twoja to prawdopodobnie chondromalacja. Przy tym
          poziomie obsługi z czasem przejdzie w gonartrozę.
          • malibu6 Re: bolące kolana 06.02.07, 02:24
            Proponuje abys zaczal udzielac rad jako wrozka.Owszem znasz okreslenia chorob
            ale na odleglosc i bez obejrzenia zdjec to nawet dobrej klasy wrozka nie moze
            okreslic choroby.
            Po pierwsze jestem osoba szczupla,(norma wzrostu do wagi),nigdy nie uprawialem
            zadnych sportow ruchowych,(czywiscie poza lekcjami WF),no moze troche jazdy na
            rawerze (nie wyczynowo) i spacery.
            A w genezie tej choroby ktora podales(Gonartroza)jezeli chodzi o mezczyzn sprawa
            dotyczy przede wszystkim roznego rodzajow wypadkow lub urazow sportowych
            tyitwojdom.wp.pl/wid,7599349,wiadomosci.html?POLL%5Brid%5D=3003593
            free.of.pl/z/zzsk/art/reum-art-1/Art5.htm
            Takze bardzo Cie prosze ,daj sobie spokoj ze stawianiem diagnoz,to musi
            stwierdzic lekarz i to tez nie na podstawie co slyszy a to co zobaczy po
            odpowiednich badaniach.
            Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka