Dodaj do ulubionych

Ochrona wzroku

10.02.07, 13:47
Witam serdecznie. Pracuje codziennie 8 godzin w biurze przy komputerze z
monitorem LCD. Boje się czy nie zniszczy to mojego wzorku. Ustawiłem już
częstotliwość monitora na 85Hz (podobno im wyższa tym mniej oczy się męczą).
Moje pytanie wiąże się z tym jak uchronić oczy przed tzw zepsuciem. Czy
istnieją jakieś pewne sposoby? Czy są może jakieś okulary filtrujące
promieniowanie monitora, które można nabyć u optyka ? Proszę o jakieś porady.
Pozdrawiam Michał
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 15:26
      beboljo napisał:

> Witam serdecznie. Pracuje codziennie 8 godzin w biurze przy komputerze z
      > monitorem LCD. Boje się czy nie zniszczy to mojego wzorku. Ustawiłem już
      > częstotliwość monitora na 85Hz (podobno im wyższa tym mniej oczy się męczą).

Bardzo dobrze, im wyższa częstotliwość, tym mniej oczy się męczą. Inne zalecenia to:
      - nie należy pracować w ciemnym pomieszczeniu, tło za monitorem nie powinno być
      ciemne;
      - odpowiednia powinna byc pozycja przy monitorze (odległość od ekranu i
      położenie ekranu w stosunku do oczu);
      - na ekranie nie powinno być odblasków (od okna, oświetlenia).
      Praca przy monitorze w odpowiednich warunkach nie osłabia wzroku.

> Moje pytanie wiąże się z tym jak uchronić oczy przed tzw zepsuciem. Czy
      > istnieją jakieś pewne sposoby? Czy są może jakieś okulary filtrujące
      > promieniowanie monitora, które można nabyć u optyka ? Proszę o jakieś porady.
      > Pozdrawiam Michał

Nie ma żadnego szkodliwego promieniowania monitora. Jedyne niekorzystne
      promieniowanie to to z tyłu monitorów kineskopowych. Choć i co do niego zdania
      są podzielone.

S.
      • are.1 Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 15:51
        > Nie ma żadnego szkodliwego promieniowania monitora. Jedyne niekorzystne
        > promieniowanie to to z tyłu monitorów kineskopowych. Choć i co do niego zdania
        > są podzielone.

Obiegowo powtarzane bzdury. Wiekszosc monitorow LCD produkuje wiecej
        promieniowania niz CRT. Chociaz to jest akurat ostatnie, co wplywa na wzrok.
        • beboljo Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 16:04
          Robie sobie swego rodzaju odpoczynki. W czasie pracy daj oku odpocząć poprzez
          swoiste przerwy. Na monitor patrze z odległości około 70-80 cm. Nie zachodzi
          tutaj kont prosty. Moja głowa jest ustawiona nieco wyżej. Nie wiecie czegoś o
          okularach ochronnych? Mi się coś obiło o uszy o specjalnie spolaryzowanych
          szkłach, ale możliwe że to tylko mit...
          Pozdrawiam
          • are.1 Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 17:29
            Nie wiem na ile w praktyce pomagaja te filtry, ale dzisiejsze monitory
            emituja tylko promieniowanie na poziomie militesli, czyli bardzo mało. To raczej
            nie promieniowanie by szkodziło na oczy tylko po prostu jakosc obrazu na
            monitorze - ja jest stabilny i "ładny" to nie meczy oczu po prostu.

Jesli dzisiejsze monitorki dalej psuja wzrok, to tylko na zasadzie przemeczania
            go. Tak samo mozna przemeczyc patrzac sie godzinami w cos innego.
          • snajper55 Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 17:43
            beboljo napisał:

> Nie wiecie czegoś o okularach ochronnych?

A przed czym miałyby chronić ? Przed odłamkami w przypadku wybuchu monitora ? Tp
            może lepiej noś maskę spawalniczą ? Od razu i twarz ochronisz.

S.
      • wcyrku1 Re: Ochrona wzroku 10.02.07, 19:07
        snajper55 napisał:

> ...
        >
        1. > Bardzo dobrze, im wyższa częstotliwość, tym mniej oczy się męczą.
        >
        2. > - nie należy pracować w ciemnym pomieszczeniu, tło za monitorem nie
        >powinno być
        > ciemne;

3. > - odpowiednia powinna byc pozycja przy monitorze (odległość od ekranu i
        > położenie ekranu w stosunku do oczu);

Z 1,2,3 zgadzam się
        > - na ekranie nie powinno być odblasków (od okna, oświetlenia)

odblaski usuwa filtr polaryzacyjny - dobry!
        efekt "brudnej szyby" mocno męczy w czytaniu drobnych znaków. Szczególnie
        odblaski oświetlenia lamp flourescencyjnych mogą swoją częstotliwością nakladać
        się na pulsowanie kiepskiego monitora

> Praca przy monitorze w odpowiednich warunkach nie osłabia wzroku.
        >
        >

Tutaj sie z tobą nie zgadzam !
        Wielogodzinne czytanie na płaskim -ksiązka, ekran - absorbuje tylko mięsnie
        oczne prawo,lewo, góra,dół eliminując całkowicie wspólzależne ruchy mięśni
        ustawiajacych min. ostrość i tęczówkę (w obrazie trójwymiarowym) czyli to samo
        co się dzieje z kregosłupem w czasie długotrwałego siedzenia.

>
        > Nie ma żadnego szkodliwego promieniowania monitora. Jedyne niekorzystne
        > promieniowanie to to z tyłu monitorów kineskopowych. Choć i co do niego zdania
        > są podzielone.
        >
        >

Ja uważam że promieniowanie pojedyńczego monitowa nie jest istotne dla zdrowia,
        problem może się pojawiać gdy człowiek znajdyje się dłużej w pobliżu kilku
        monitorów ustawionych przypadkowo tak że powstają pola o "soczewkującej" się
        energii elektromagnetycznej. Taki przypadkowy uklad jest nieraz zaskakujący w
        swojej sile

• 6an1 Re: Ochrona wzroku 11.02.07, 11:28
          Ja używam okularów antyrefleksyjnych, również i do telewizji. Podobno chronią
          wzrok. Koszt ok. 200 zł.
          • wcyrku1 Re: Ochrona wzroku 11.02.07, 12:46
            6an1 napisał:

> Ja używam okularów antyrefleksyjnych, również i do telewizji. Podobno chronią
            > wzrok. Koszt ok. 200 zł.

Nie wiem co to za powłoka anty... ale założę się że odblasków na kineskopie
            nie likwiduje.
            Podobnie w fotografi - obiektywy mają takie powłoki ale jak chcesz zrobić
            zdjęcie wnętrza samochodu lub wystawy sklepowej to musisz założyć filtr
            polaryzacyjny.

• conveyor Re: Ochrona wzroku 11.02.07, 19:11
      W przypadku monitorow LCD mozesz ustawic czestotliwosc na jaka chcesz, nie ma o znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka