Dodaj do ulubionych

Ból pleców

20.02.07, 08:44

Hej, już nie wiem co robić. Od kilku dobrych miesięcy, może nawet już roku
boli mnie w dolnej części pleców po prawej stronie. Boli mnie tam codziennie
raz mocniej raz słabiej. Czasami muszę szukać odpowiedniej pozycji żeby nie
czuć tego bólu. Często mam tam tak jakby mnie ktoś nagle czymś ukłuł, że aż
„ podskoczę”, zdarza się, że nawet budzę się czasami w nocy jak się obracam
bo mnie zaboli. Nawet jak nagle kichnę czuję tam mocne zakłucie. Robiłam
prześwietlenie kręgosłupa już jakiś czas temu i wszystko ok., morfologia,
mocz – wszystko super. Pytałam kiedyś przy okazji neurologa co to może być,
kazał mi się mocno powyginać, co nie stanowi dla mnie problemu i po tym
zbagatelizował mój problem.
Nie wiem co mogę zrobić żeby mi to przeszło, co to może być : korzonki, rwa
kulszowa?? – ale to chyba wygląda inaczej. Czy przyczyną może być to, że
siedzę ok. 8 godz. przed kompem i oczywiście się garbię. Proszę poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • kowalskaa1 Re: Ból pleców 20.02.07, 10:22
      Proszę niech mi ktoś coś doradzi, mocno się z tym męczę.
      • bozena1231 Re: Ból pleców 20.02.07, 10:54
        to może być rwa kulszowa ,ja mam podobne objawy ,ale mnie jeszcze bolą nogi i
        wzdluż uda nawet w pachwinie
        • kowalskaa1 Re: Ból pleców 20.02.07, 11:04
          Dzięki za odpowiedź. A jak sprawdzić czy to rwa i czy to można jakoś podleczyć.
          Boję się, że może mi się ten stan pogorszyć jak nic nie zrobię.
          • bozena1231 Re: Ból pleców 20.02.07, 11:09
            spróbuj ,smarować jakąś maścią rozgrzewającą , jak nie pomoże to idż do
            lekarza ,,mnie maść troche pomaga
    • kowalskaa1 Re: Ból pleców 22.02.07, 08:41
      Podciągam jeszcze raz wątek bo może ktoś coś mądrego mi jeszcze poradzi.
      Plisssss :)
      • nikitka5 Re: Ból pleców 23.02.07, 15:15
        od tygodnia odczuwam dziwny ból skurcz przy kichaniu, w październiku miałam
        silna rwe kulszową i chore korzonki.Przeszło i w grudniu miałam juz spokój,rtg
        mam ok i morfologie.Czy ciebie tez przy kichaniu boli ?
        Czy jak sie zginasz to boli ?Mysle co mi jest
        • bozena1231 Re: Ból pleców 23.02.07, 17:02
          nikitka. powiedz jak leczyłaś tą rwe kulszową ,że ci przeszło,bo mnie też
          boli ,nawet przy kichaniu
        • kowalskaa1 Re: Ból pleców 26.02.07, 07:40
          Boli mnie przy kichaniu, przeważnie jest to takie mocne ukłucie.
    • thetaa Re: Ból pleców 23.02.07, 17:37
      Przyczyna moga byc tez choroby nerek lub pecherza, albo schorzenia
      ginekologiczne;zbadaj mocz i poradz sie ginekologa.
      • werka40 Re: Ból pleców 23.02.07, 19:11
        Witam!
        U mnie rwa kulszowa zaczęła się w czerwcu 2005 roku!! przeszłam serie badań,
        masaży, zastrzyków, tabletek, ćwiczeń...itd. miałam robiony rezonans i wszystko
        ok.! dopiero we wrześniu tamtego roku troche mi przeszło....ALE od ponad 2
        miesięcy znowu odczuwam ból nóg, ból w okolicy lędźwiowej, nie mogę dźwigać,
        jak leże to mnie boli, mam problemy z obracaniem się na łóżku, nie mogę szybko
        chodzić, nie mogę normalnie schodzić ze schodów, znowu zaczęłam brać
        przeciwbólowe...i po prostu nie mam już sił....kochani..poradźcie jakie badanie
        jeszcze mogłabym zrobić, do kogo się zwrócić...nie wiem co się dzieje, tylko
        nie piszcie mi,że to stres albo problemy życiowe, bo wszystko jest ok. w tych
        sprawach! czy to jakaś inna choroba, dlaczego lekarze nie potrafią tego
        skutecznie leczyć?
    • werka40 Re: Ból pleców 24.02.07, 17:31
      kowalskaa1 - jak się czujesz????? Byłaś u jakiegoś lekarza???

Kochani poradźcie nam coś!
      • nikitka5 Re: Ból pleców 24.02.07, 18:28
        Werka ja stosowałam codziennie okłady z gorących plastrów z borowiny 3 razy
        dziennie i teraz też w razie bóli (bo to sie nawraca czasem, bola mnie partie
        dolne pod zebrami wykręca mnie )stosuję te okłady, do tego smaruję ketopromem.
        Chodziłam na masaże ale nie wiele pomogły, dopiero, jak przestałam
        myslec,zupełnie olałam moje bóle i wykręcanie nóg podczas chodzenia to one
        przeszły ... ale bóle pleców się jeszcze zdarzają :-(
        Czy myslisz że ten ból przy kichaniu to od kręgosłupa ?
        Kup sobie te plastry, poważnie mi pomagały (owjałam się recznikem i kocem i
        leżalam 40 minut)
        Wiem jak Ci ciężko, bo to samo miałam i dalej sie nawraca ... w dodatku lekarze
        rozkładaja ręce ... trzymajmy sie jakos razem
        • nikitka5 Re: Ból pleców 24.02.07, 18:29
          Oczywiście na korzonki brałam zastrzyki i duzo innych leków, żeby ktos nie
          pomyslał, że sie sama leczyłam tylko okładami ;-)
      • kowalskaa1 Re: Ból pleców 26.02.07, 07:47
        U mnie bez zmian, czasami mam w tym miejscu takie ukłucie aż mnie zegnie :(
        jakby mi ktoś szpile wbił. Dzisiaj będę u ogólnego lekarza to się jeszcze raz
        poradzę co zrobić. W marcu wybiorę się do gina, chociaż wątpię, że to z tym
        związane. A gdyby to coś było z nerkami to badanie moczu chyba by coś wykazało,
        jak to jest? A jak u Ciebie?
        • nikitka5 Re: Ból pleców 26.02.07, 13:46
          mnie dzis boli w żebrach i bark lewy tam tez dzis mnie boli jak kicham, jestem
          przeziębiona :-( ja mam dość !! w dodatku po prawej na wysokosci pępka czuje
          jakies wibracje w brzuchu, jakby mi się tam cos trzęsło buuu ciagle mam jakies
          objawy, wykończyc sie mozna z nerwów !Napisz koniecznie co powiedział ci
          lekarz. Ja sie martwie tym bólem podczas kichania
          • kowalskaa1 Re: Ból pleców 26.02.07, 14:15
            Zastanawia mnie jedna rzecz. U mnie ten ból pleców zaczął się w bardzo nerwowym
            okresie dla mnie i tak czasami sobie myślę czy to nie jest powiązane jakoś ze
            stresem?? No ale to chyba niemożliwe. A powiedz mi jeszcze boli Cię bardziej
            jak się ruszasz czy np. po odpoczynku? Bo ja zauważyłam, że o dziwo mocniej
            mnie boli po nocy, po długim siedzeniu przed kompem niż np. jak dużo spaceruję.
    • aniask_mama Re: Ból pleców 25.02.07, 09:48
      Pamietam, że jak mój terapeuta mnie badał, to pytał, czy własnie nie boli mnie
      bardziej przy kichaniu. Podobno jest to jeden z objawów problemów z dyskiem
      (wysunięcie, przepuklina). Ja się na tym nie znam (może Cyriax się wypowie),
      ale tak sobie przypominam. RTG zasadnioczo nie wykrywa problemów dyskowych,
      bo "prześwietla" kości, a dysk kością nie jest. Moje rtg wyszło super, dopiero
      tomografia wykazała 2 przepukliny.

Spróbuj znaleźć dobrego terapeutę, bo takie leczenie na własną rękę niewiele
      da. Ja akurat na plasty rozgrzewające mam uczulenie ;(. A jeśli nie zniweluje
      się przyczyny to żadne plastry, masaże czy ćwiczenia nie pomoga na dłuższą metę.
      • nikitka5 Re: Ból pleców 25.02.07, 22:05
        ale ja nie stosowałam tych plastrow do naklejania bo tez mam na nie
        uczulenie,te plastry z borowiny to takie oklady są jakby z torfu ;-)
      • cyriax Re: Ból pleców 01.03.07, 23:04
        aniask_mama napisała:

> Pamietam, że jak mój terapeuta mnie badał, to pytał, czy własnie nie boli
        mnie
        > bardziej przy kichaniu. Podobno jest to jeden z objawów problemów z dyskiem
        > (wysunięcie, przepuklina). Ja się na tym nie znam (może Cyriax się wypowie),
        > ale tak sobie przypominam. RTG zasadnioczo nie wykrywa problemów dyskowych,
        > bo "prześwietla" kości, a dysk kością nie jest. Moje rtg wyszło super,
        dopiero
        > tomografia wykazała 2 przepukliny.
        >
        > Spróbuj znaleźć dobrego terapeutę, bo takie leczenie na własną rękę niewiele
        > da. Ja akurat na plasty rozgrzewające mam uczulenie ;(. A jeśli nie zniweluje
        > się przyczyny to żadne plastry, masaże czy ćwiczenia nie pomoga na dłuższą
        metę
        > .

Brawo sama postawiłaś sobie diagnoze i z tym kichaniem to prawda-tak z grubsza
        mówiąc- a jak się wyleczyc to też w miarę proste trzeba tylko trafic na dobrego
        fizjoterapeute!
        Pozdrawiam

A jeszcze jedno - niestety TK też nie zawsze jest "prawdziwe"
    • martita60 Re: Ból pleców 25.02.07, 20:00
      ja mam cos podobnego, i tez mialam juz sporo badan i nic, w srode ide tu :
      www.gapinski.pl , wierze w to ze w koncu ktos mi pomoze
      • werka40 Re: Ból pleców 25.02.07, 20:11
        martita60 - odezwij się koniecznie po wizycie!

albo - jeśli możesz to podaj mi swój numer GG...
        • nikitka5 Re: Ból pleców 25.02.07, 22:06
          werka napisz jak sie czujesz, kurcze mnie dzis w zebrach nawet boli dziwnie :-(
      • werka40 do Martity60 28.02.07, 18:53
        byłaś w Poznaniu u tego lekarza? co Ci powiedział? odezwij się!
        • kaska1975 Re: do Martity60 01.03.07, 11:10
          hej, ja polecam w takim przypadku dobrego terapeute i specjalistę od
          kręgosłupa, bo pewnie w tym tkwi problem. zgłoś sie do przychodni multi-med, na
          pl. św. macieja 2 ,tam ci pomogą
          • martita60 Re: do Martity60 02.03.07, 12:48
            a ta klinika multi med to w Poznaniu, ja szukam kogos kto znajdzie dla mnie
            dobre cwiczenia na moja wade kregoslupa, pozdrawiam
        • martita60 Re: do Martity60 02.03.07, 12:41
          tak bylam! okazalo sie ze mam jedna noge krotsza(lewa) od drugiej o jakies 1,5
          cm, a reszta wydaje sie juz logiczna, przez to moj kregoslup, jest wygiety w
          lewa strone i stad te bole, mam nieprawidlowo ustawione kregi, ten lekarz
          powiedzial ze mi to nastawi i miejmy nadzieje ze to pomoze, poki co pierwszy
          zabieg mam dopiero 20 marca i juz nie moge sie doczekac wizyty! moj numer gg
          3213097, ale rzadko jestem, jak chcwesz to odezwij sie tez mna maila
          martita60@wp.pl!pozdrawiam
          p.s.dziwne jest to ze zaden z lekarzy u ktorych bylam nie powiedzial mi
          wczesniej o tej nodze, a ta diagnoza wydaje sie rozsadna i logiczna
          • werka40 do wszystkich 03.03.07, 23:08
            Czy ktoś z Was jest z Poznania bądź okolic? Chodzi mi o kontakt z dr Siwińskim -
            ortopedą, jeśli posiadacie nr tel. bądź jakieś inne namiary to proszę -
            odezwijcie się.bardzo mi zależy....
          • werka40 Re: do Martity60 03.03.07, 23:09
            Martita, trzymam za Ciebie kciuki!!!
            • werka40 do wszystkich 03.03.07, 23:11
              Czy ktoś z Was jest z Poznania bądź okolic? Chodzi mi o kontakt z dr Siwińskim -
              ortopedą, jeśli posiadacie nr tel. bądź jakieś inne namiary to proszę -
              odezwijcie się.bardzo mi zależy....
              • super_babcia Re: do wszystkich 08.03.07, 14:09
                Witam,
                a próbowałaś może takiego żelu rozgrzewającego ICE GEL? Jest kilka na rynku o
                podobnym działaniu, z doświadczenia jednak ( od wielu lat mam problemy z
                kręgosłupem) polecam ten:
                www.tajemniceurody.win.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=279

Spróbuj, nie zaszkodzi
            • martita60 Re: do Martity60 04.03.07, 19:19
              podaj mi tez swoj numer gg werka:)
              • werka40 ból pleców 08.03.07, 17:57
                Witam ponownie
                chodzi o to,że mnie najbardziej boli kiedy się położe bądź jak nie prawidłowo
                siedze. kiedy się obracam w łóżku to wtedy boli, tabletki, ani maść nie pomaga.
                Najdziwniejsze jest to,że jak już wstane i troche pochodze to ten ból troche
                mija. i znowu: jak się położe to już mam ponownie problem ze wstaniem.
                (najbardziej boli poniżej odcinka lędźwiowego i nogi) a z drugiej strony kiedy
                dłużej chodze to znowu zaczynają nogi mnie boleć. Cały czas myśle,że jednak w
                kręgosłupie jest coś nie tak....Chciałabym zrobić TK, ale jeden lekarz
                stwierdził, że to nie ma sensu.... napiszcie..jakie badanie mogłabym jeszcze
                zrobić, żeby w końcu znaleźć przyczyne???????
                • cyriax Re: ból pleców 08.03.07, 19:09
                  werka40 napisała:

> Witam ponownie
                  > chodzi o to,że mnie najbardziej boli kiedy się położe bądź jak nie prawidłowo
                  > siedze. kiedy się obracam w łóżku to wtedy boli, tabletki, ani maść nie
                  pomaga.
                  >
                  > Najdziwniejsze jest to,że jak już wstane i troche pochodze to ten ból troche
                  > mija. i znowu: jak się położe to już mam ponownie problem ze wstaniem.
                  > (najbardziej boli poniżej odcinka lędźwiowego i nogi) a z drugiej strony
                  kiedy
                  >
                  > dłużej chodze to znowu zaczynają nogi mnie boleć. Cały czas myśle,że jednak w
                  > kręgosłupie jest coś nie tak....Chciałabym zrobić TK, ale jeden lekarz
                  > stwierdził, że to nie ma sensu.... napiszcie..jakie badanie mogłabym jeszcze
                  > zrobić, żeby w końcu znaleźć przyczyne???????

MRI odcinka L kręgosłupa
                  Albo najlepiej wizyta u fizjo z papierami metody Cyriax a, a on powinien
                  postawić diagnoze i przeprowadzić terapie:)
                • kowalskaa1 Re: ból pleców 09.03.07, 06:48
                  Mam identycznie!!!!!! To aż nie możliwe, jak bym czytała swój opis. Kilka dni
                  temu na badaniach okresowych lekarz powiedział mi, że mam lekką skoliozę i że
                  to jest przyczyną tego bólu ??????
                  • jola_ep Re: ból pleców 09.03.07, 09:27
                    > lekarz powiedział mi, że mam lekką skoliozę i że
                    > to jest przyczyną tego bólu ??????

Ekspertem nie jestem, ale sama mam lekką skoliozę i nie jest ona powodem bólu.
                    Przyczyna jest zapewne inna. Ponieważ jednak kręgosłup przy skoliozie nie może działać w warunkach optymalnych, łatwiej o różnorodne problemy. A jakie, to najlepiej odpowie Ci rehabilitant/fizjoterapeta/terapeuta manualny: czyli osoba przeszkolona w nowoczesnych metodach diagnostyczno-terapeutycznych (np. polecany w tym wątku przez Cyriaxa cyriax ;) ).

Najlepiej by chyba było, gdyby lekarz potrafił wykluczyć przyczyny bólu niezwiązane z kręgosłupem, a potem skierował do rehabilitanta. Obawiam się jednak, że raczej będziesz musiała poszukać kogoś spoza NFZ: tak będzie szybciej.

Przez net trudno coś więcej doradzać. Mi też kręgosłup troszkę zaczął dokuczać, ale zaczęłam ćwiczyć (tai chi), a dzięki ćwiczeniom nabrałam lepszych nawyków (np. w tej chwili się nie garbię, choć wcześniej przed kompem garbiłam się nieustannie), nie podnoszę ciężkich rzeczy schylając się, bo jakoś tak szybciej mi przykucnąć (nawyk z ćwiczenia formy), nie noszę torebki na ramię, tylko plecaczek itd.

W Twoim wypadku pewnie trzeba zacząć od leczenia, a jak ból minie, pozostanie Ci profilaktyka do końca życia. Mi trudno zapędzić się do systematycznych ćwiczeń (szczególnie nieznoszę tych w pozycji leżącej - uraz z ćwiczeń na skoliozę z młodości) więc poszukałam sobie ćwiczeń zbiorowych. Co możesz i powinnaś ćwiczyć dowiesz się od rehabilitanta.

Nie oczekuj, że lekarz ogólny(a nawet co poniektórzy specjaliści) będzie miał pojęcie o nowoczesnych metodach rehabilitacji problemów z kręgosłupem. Mam wrażenie, że tego na studiach nie uczyli/nie uczą/uczą w bardzo skromnym zakresie. Piszę to na podstawie moich skromnych doświadczeń ze skoliozą i może uogólniam.

Pozdrawiam
                    Jola
                    • repair Re: ból pleców 09.03.07, 10:50
                      > Ekspertem nie jestem, ale sama mam lekką skoliozę i nie jest ona powodem bólu.
                      > Przyczyna jest zapewne inna.
                      Jak widać są jednak pacjenci, którzy potrafią zrozumieć naturę tych
                      dolegliwości, nie dają się ogłupiać pseudo-specjalistom, nie biorą do siebie
                      niektórych porad z forum delikatnie mówiąc nietrafionych.
    • betula10 Re: Ból pleców 21.03.07, 22:06
      Polecam odwiedzenie strony beactive.pl - urządzenia pomagające w bólach
      kręgosłupa. Doskonałe - sama stosuję :)
      • aga.as1 Re: Ból pleców 24.03.07, 18:29
        A ja polecam zrobienie prześwietlenia kręgosłupa i odcinka szyjnego i
        konsultację u dobrego rehabilitanta. Moja siostra miała atak rwy kulszowej, po
        dwóch zabiegach na stole rehabilitacyjnym u niego chodziła swobodnie. Wcześniej
        stosowała akupunkturę i inne cuda i niewiele jej to pomagało. Jeżeli ktoś
        chciałby namiary na tego rehabilitanta to proszę o kontakt na adres gazetowy
        (aga.as1@gazeta.pl). Wiem, że rewelacyjnie leczy skoliozy. Jego firma zajmuje
        się m.in. produkcją sprzętu rehabilitacyjnego. Polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka