rysiek66 15.03.07, 14:31 i ponowne moje pytanie tym razem chodzi o skutki nie dopojenia tzn wiem ze normalnie człowiek powinien wypijać 2 litry dziennie ale płynów czy wody?i jeśli pije powiedzmy 1litr albo 1,5l to jakie sa tego skutki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_jaaa Re: niedopojenie 15.03.07, 14:32 a widziałes kiedyś latem trawnik podlewany i taki niepodlewany? Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: niedopojenie 15.03.07, 16:19 Gdybyś był młodszy o 40 lat (66?)to objawami wiodącymi byłyby:płacz bez łez,zapadnięte ciemiączko,suchość błon śluzowych,niesprężysty fałd skóry na brzuchu,przerwy w oddawaniu moczu dłuższe niż 4 godziny.A tak to obecność ciał ketonowych w moczu lub zapach acetonu w ustach może być sygnałem,że czas sięgnąć po wodę w większych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: niedopojenie 15.03.07, 16:26 Objawy poważnego odwodnienia to: suchość błon śluzowych ( zwłaszcza j. ustnej i gardła), wzmożone pragnienie, niedociśnienie ortostatyczne, zaburzenia świadmomości, i wiele innych. Natomiast picie zbyt małej ilości płynów może spowodować m.in. zmęczenie, problemy z koncentracją, łatwe męczenie się, niskie ciśnienie krwi... Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek66 Re: niedopojenie 15.03.07, 21:27 no to u mnie chyba występują niektore objawy z wymienionych m in zmęczenia problemy z koncentracją łatwe męczenie ale dodatkowo jeszcze brak apetytu nie miły zapach z buzi kwaśny smak języka i ból głowy czy to mozliwe? że te dodatkowe objawy są również od niedopojenia a i co to są te ciała ketnowe Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: niedopojenie 15.03.07, 21:49 Ciała ketonowe pojawiają się w moczu w wyniku głodzenia lub cukrzycy. Inaczej ciała ketonowe to acetooctan, kwas beta-hydroksymasłowy i aceton. Powstają w największym przybliżeniu wtedy, gdy organizm czerpie energię z endogennego tłuszczu, czyli przy niedoborze glukozy. O ich powstawaniu w wyniku spożywania zbyt małej ilści płynu nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś