Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO EKSPERTÓW!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:48
DZIEŃ DOBRY WSZYSTKIM!!!
CZY KTOŚ MOŻE MI WYTŁUMACZYC JAKIE WARUNKI TRZEBA SPEŁNIĆ ABY ULOKOWAC
PIENIĄDZE W BANKACH ZA GRANICĄ..
JAKA KWOTĘ NALEZY WPŁACIC ABY BANK TAKI PODJĄŁ ROZMOWĘ?
I ILE MNIE TO MOŻE KOSZTOWAĆ?
MAM OBAWY CO DO LOKOWANIA PIENIĘDZY W NASZYM KRAJU..
JAKIE SA TEGO WADY I ZALETY???
KWOTA O KRÓREJ MÓWIE TO 600 TYŚ. ZŁOTYCH
ZA WSZYSTKIE INFORMACJE I RADY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ...
...........
Obserwuj wątek
    • andrzej_13 Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 04.04.05, 15:00
      jakie wady widzisz w lokowaniu kasy w Polsce?
      • franzmaurer Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 04.04.05, 15:29
        > jakie wady widzisz w lokowaniu kasy w Polsce?

A taką na przykład historię z pl.biznes.banki o zablokowanym rachunku Szanowny
        Kolega słyszał: zaczęło o się od mandatu na 50 pln (chyba), pechowiec o tym
        mandacie zapomniał sobie... czas płynął - i nagle szasta prast! Urząd Skarbowy
        zablokował całe konto na którym było kilkatysięcy.
        Nie było mowy o zadnej kwocie wolnej od zajęcia - po prostu bandyci z US
        działając w porozumieniu z bandytami z banku pozbawili rodzinę pieniędzy na
        jakis czas.

Kolega sobie poczyta wątek tinyurl.com/6veuu to pogadamy :))
    • franzmaurer Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 04.04.05, 15:18
      Gość portalu: WALDI...

Waldi - wyłącz sobie caps-locka to Ci odpowiem na to pytanie :)
      • andrzej_13 Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 04.04.05, 15:44
        no cóż. było to bezprawne (jeśli było) bo mogli dochodzic kwoty wierzytelności,
        poza tym nie blokuje się konta od razu tylko po 3 wezwaniu kiedy gośc nie
        reaguje :)
        • franzmaurer Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 04.04.05, 16:02
          > no cóż. było to bezprawne (jeśli było) bo mogli dochodzic kwoty
          > wierzytelności

No i zawsze w tego typu sytuacjach "podoba" mi sie ten moment zastanowienia -
          ten nawias "jesli było" - to pokorne spuszczenie uszu po sobie wobec instytucji
          ktora kierujac sie jakas chora logika pozbawila kogos dostepu do jego
          pieniedzy, wykrecajac sie sianem ("no sorry ale nie zaplacil pan jakiegos
          mandatu").
          Ty przyjmujesz to na luzie dodając "jeśli było..." a ja właśnie takie drobne
          rzeczy nazywam bandytyzmem biurw siedzących gdzieś tam w banku, które bez
          zastanowienia, w kwadras potrafią wydać swego rodzaju wyrok na człowieka ktory
          kiedyś tam nie zapłacił jakiegos mandatu.

Jesli jakis panocek z US moze wydac kmiotkowi w banku polecenie zablokowania
          kilkutysiecznego konta zby odzyskac 100 zlotych to to nie jest system bankowy
          tylko aparat przemocy zawiadowany przez idiotow. A gorszej rzeczy chyba juz nie
          mozna sobie wyobrazic :(
          • Gość: Miki Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! IP: *.ct.gemini.ntplx.com 04.04.05, 21:06
            No wlasnie to bandyctwo. Jak Uzad S. moze dac polecenie zablokowania konta i
            bank to wykonuje bez wyroku sadowego? Hmmmmmmmmmmm. Ciekawe? A moze jeszcze
            ciekawsze, ze czlonek polskiego spoleczestwa nie widzi nic zlego w takim
            postepowanu. Ta glupota musiala byc dolikatnie wpojona w tych "pro panstwo"
            szkolach panstwowych. Jak nie tam, to gdzie? Powiem nawet wiecej. Takich wiecej
            przykladow glupoty i mam watpliwosci czy bespiecznie jest wogle przylechac na
            wakacje do ojczyzny. Nigdy nie wiadomo gdzie taka wladza UZEDNIKA PANSTWOWEGO
            sie konczy. Gdzie lokowac pieniadze (te 600K) w zlocie i zakopac daleko od
            domu. Uzednicy panstwowi maja metal detektor. Powaznie.
      • Gość: Waldi Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 07:26
        Witaj Franz!
        Jeśli nadal możesz mi pomóc..to bardzo proszę o radę.
        A tak swoją drogą to podoba mi sie twoja trzeżwość i konsekwencja..
        • franzmaurer Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! 05.04.05, 17:13
          > Jeśli nadal możesz mi pomóc..to bardzo proszę o radę.

Zwykle zaczną z Tobą rozmawiać od 5000 (funty, dolary, ojro - bez różnicy)
          Osobiscie odradzam szukanie jakiegos banku w raju podatkowym, bo po pierwsze trzeba miec pewne rozeznanie i przeprowadzic solidne DD na wlasna reke zeby sprawdzic czy bank nie jest jakas atrapą. Wyjątkiem są oddziały offshore renomowanych banków jak np. offshore.hsbc.com
          Drugim problemem jest to ze teoretycznie nie mozesz posiadac (legalnie) konta w kraju nie nalezacym do OECD bez zgody NBP. Posiadajac takie konto podpadasz teoretycznie pod jakis tam paragraf.

Osobiscie polecam cos szwajcarskiego - renomowany www.micheloud.com - zalozenie tam konta w wersji podstawowej nie kosztuje wiecej niz 1000 euro.

Najproszym rozwiązaniem będzie udanie się do polskiego przedstawicielstwa UBS
          Warszawa, Al. Ujazdowskie 51 tel: 22 525 84 00.
          Tutaj rozmawiaja od 100 tys CHF. Potem bez problemu zalozysz sobie konto w odziale-matce w Szwajcarii :)
          • Gość: Waldi Re: PYTANIE DO EKSPERTÓW!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 06:11
            Franz!!
            jestem wdzięczny!!
            wszystkiego dobrego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka