Dodaj do ulubionych

Zęby po leczeniu ortodontycznym :-(

IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 23:52
Bardzo potrzebuję rady mądrego ortodonty.
Kilka lat temu (mam 30 lat) miałam zsuwane zęby (jedynki) za pomocą apraratu
ruchomego żeby zlikwidować diastemę za pomocą aparatu ruchomego. Zęby się
zsunęły i lekarz zaproponował dalsze zsuwanie dwójek, ja jednak zarzuciłam
leczenie, gdyż powiedział, że jedynki, pomimo przerw między pozostałymi
zębami, nie będą się rozsuwać. Niestety, nie miał racji - od kilku lat jestem
zmuszona do noszenia aparatu ruchomego (tego, którym miałam zsuwane zęby)
jako swoistego retainera na noc. Nie wiem co dalej zrobić - czy mozna załozyć
na te jedynki retainer stały od spodu? Czy lepiej założyć stały aparat i
zsunąć wszystkie zęby? Lekarz sugerował to drugie rozwiązanie - ja też je
biorę pod uwagę ze wzgledów estetycznych, niemniej, czy mozna założyć
retainer tylko na zsunięte jedynki?
Obserwuj wątek
    • Gość: orto Re: Zęby po leczeniu ortodontycznym :-( IP: 80.55.144.* 08.05.03, 12:20

dwa dni temu o tym pisałem, proponuję:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=5911084&a=5918912
    • Gość: dolores Re: Zęby po leczeniu ortodontycznym :-( IP: *.pronet.lublin.pl / 192.168.16.* 08.05.03, 14:12
      Gość portalu: Kalinka napisał(a):

> Bardzo potrzebuję rady mądrego ortodonty.
      > Kilka lat temu (mam 30 lat) miałam zsuwane zęby (jedynki) za pomocą apraratu
      > ruchomego żeby zlikwidować diastemę za pomocą aparatu ruchomego. Zęby się
      > zsunęły i lekarz zaproponował dalsze zsuwanie dwójek, ja jednak zarzuciłam
      > leczenie, gdyż powiedział, że jedynki, pomimo przerw między pozostałymi
      > zębami, nie będą się rozsuwać. Niestety, nie miał racji - od kilku lat jestem
      > zmuszona do noszenia aparatu ruchomego (tego, którym miałam zsuwane zęby)
      > jako swoistego retainera na noc. Nie wiem co dalej zrobić - czy mozna załozyć
      > na te jedynki retainer stały od spodu? Czy lepiej założyć stały aparat i
      > zsunąć wszystkie zęby? Lekarz sugerował to drugie rozwiązanie - ja też je
      > biorę pod uwagę ze wzgledów estetycznych, niemniej, czy mozna założyć
      > retainer tylko na zsunięte jedynki?
      To fatalnie trafiłaś - ten ortodonta to jakiś podejrzany specjalista
    • Gość: Kalinka Do orto IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 14:19
      Wiem, że zalecane jest po zakończonym leczeniu ortodontycznym założenie
      retainera, ale co mozna zrobić w takim przypadku jak mój? Czy jedynym wyjściem
      jest założenie aparatu na całe zęby? Czy takie przypadki się w ogóle zdarzają?
      • Gość: orto Re: Do orto IP: 80.55.144.* 08.05.03, 14:46

> Wiem, że zalecane jest po zakończonym leczeniu ortodontycznym założenie
        > retainera, ale co mozna zrobić w takim przypadku jak mój? Czy jedynym
        wyjściem
        > jest założenie aparatu na całe zęby? Czy takie przypadki się w ogóle zdarzają?

Oczywiście, że się zdarzają. Po zsunięciu diatemy należało poszerzyć dwójki i
        założyć retainer, w zasadzie do końca życia, a napewno na wiele lat. Jeżeli
        siekacze stoją "prosto" w łuku, to można zsunąć szparę przy pomocy dwóch zamków
        naklejonych na jedynki. Potem j/w. Zakładanie aparatu na wszystkie zęby po to
        aby zsunąć jedynki jest nieuczciwe. Ma to sens, gdy w planie leczenia zakłada
        się zamknięcie wszystkich szpar (również tych za dwójkami). Często wtedy
        konieczne jest założenie dolnego aparatu. Na retencje, czyli stabilnoość
        ustawienia siekaczy górnych ma wpływ ustawienie siekaczy dolnych. jeżeli zęby
        górne "wchodzą w kolizję" z dolnymi, to zawsze będzie tendencja do
        nawrotów.Powodzenia.
    • Gość: Kalinka Do orto raz jeszcze IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 22:21
      Bardzo dziękuję za fachową opinię i mam pytanie, bo, jak przypuszczam, jest Pan
      ortodontą - czy mozna się zapisać do Pana na wizytę ? Ja jestem z Warszawy i
      jesli to mozliwe - poproszę o informacje na konto aqua11@gazeta.pl. Zalezy na
      konsultacji i ewentualnym leczeniu, pozdrawiam serdecznie
      • Gość: orto Re: Do orto raz jeszcze IP: 80.55.144.* 09.05.03, 13:32

> Bardzo dziękuję za fachową opinię i mam pytanie, bo, jak przypuszczam, jest
        Pan
        >
        > ortodontą - czy mozna się zapisać do Pana na wizytę ? Ja jestem z Warszawy i
        > jesli to mozliwe - poproszę o informacje na konto aqua11@gazeta.pl. Zalezy na
        > konsultacji i ewentualnym leczeniu, pozdrawiam serdecznie

Przykro mi ale nie jestem z Wawy. Powodzenia w poszukiwaniu dobrego
        ortodonty , a takich ,z pewnością ,jest w Wawie wielu. Pozdr.
    • Gość: Kalinka Re: Zęby po leczeniu ortodontycznym :-( IP: *.acn.waw.pl 09.05.03, 13:47
      Szkoda, mam nadzieję, że trafię w końcu do równie mądrego lekarza, pozdrawiam
      serdecznie Kalinka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka