le_corbusier 26.03.07, 13:15 witam wszystkich, poszukuje informacji od ludzi którzy są po operacji zeza, czy prawdą jest podwójne widzenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kreola7 Re: operacja zeza 26.03.07, 14:19 Nic o tym nie wiem..., może dlatego, że operację miałam dawno, ale żadnego podwójnego widzenia nie pamiętam. Oczywiście nie widziałam od razu super, ale oko też musi mieć czas, żeby się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
le_corbusier Re: operacja zeza 28.03.07, 10:01 operowany ma być mój kolega - masażysta, termin ma na 8 maja, ostatnio przyszła do niego na masaż jakaś pani okulistka i nagadała mu żeby się nie operował bo będzie jak powiedziała widział dwa obrazy, jakby to samo widział każdym okiem z osobna i powiedziała, że jest duże prawdopodobieństwo że zostanie tak na zawsze, a on teraz juz nie wie czy iść na te operację czy nie iść Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: operacja zeza 28.03.07, 10:55 Może coś w tym jest, bo miałam wtedy 5 i 6, a ponieważ ostatnio trochę się tym zaczęłam interesować to gdzieś wyczytałam, że dorosłych się raczej nie operuje...ale dlaczego to nie pamiętam... Natomaist faktem jest to, że leczenie i operowanie zeza u dzieci ma największa skuteczność(dzieje się tak w większości przypadków), czego idalnym przykładem jestem ja :) Może niech ten kolega jescze się rozczyta na ten temat i zasięgnie fachowej opinii lekarza najlepiej chirurga okulistę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona402 Re: operacja zeza 28.03.07, 12:07 Korekcję zeza przeprowadzono u mnie gdy miałam 4 i 5 lat, teraz mam 42 lata.Mam cały czas problemy z widzeniem obuocznym i oceną bliskich odległości ,nigdy nie zaobserwowałam u siebie efektu podwójnego widzenia , nie rozstaję się z okularami lub soczewkami kontaktowymi- jestem krótkowzroczna tylko na jedno oko.Zabieg wykonany w wieku dorosłym niesie bardzo duże prawdopodobieństwo podwójnego widzenia, gdyż mózg nie ma już takich zdolności adaptacyjnych jak u dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: operacja zeza 28.03.07, 14:23 Witaj Właśnie wróciliśmy do domu po zabiegu. Mój synek miał zeza rozbieżnego ( nie stałego) Owszem zaraz po zabiegu miał przez kilkanaście godzin podwójne widzenie. Rozmawiałam na ten temat z lekarką i stwierdziła, że tak może być, ale niebawem powinno ustąpić. Ustąpiło następnego dnia, więc chyba nie masz się czym martwić. Musi minąć trochę czasu zanim mózg zakoduje, że oko jest ustawione prosto. Ale możesz równie dobrze zajrzeć na stronę www. strabismus.phorum.pl a napewno dowiesz się więcej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś