gaba78 16.04.07, 13:29 Ja są dziedziczone? Czy są jakies statystyki, mówiące, że np częściej dziedziczym grupę i czynnik po ojcu itp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Grupa krwi i czynnik Rh 16.04.07, 17:34 gaba78 napisała: > Ja są dziedziczone? Czy są jakies statystyki, mówiące, że np częściej > dziedziczym grupę i czynnik po ojcu itp? Rodzice -> Potomstwo 0 i 0 -> 0 0 i A -> 0 lub A 0 i B -> 0 lub B A i A -> 0 lub A B i B -> 0 lub B A i B -> 0, A, B, AB 0 i AB -> A lub B A i AB -> A, B, AB B i AB -> A, B, AB AB i AB -> A, B, lub AB O ile wiem, to nie ma różnicy między dziedziczeniem grupy/czynnika po matce i po ojcu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba78 Czynnik Rh 28.06.07, 18:25 Jeżeli dwoje rodzice mają czynnik RH+ a dziecko RH - to znaczy, że po jednym z dziadków dziecka (z każdej rodziny) miało Rh-? Odpowiedz Link Zgłoś
w86 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 20:57 Według mnie wystarczy, że jeden z dziadków miał Rh- Dziadkowie w stosunku do wnuka to 2. stopień pokrewieństwa, wiec mają 1/4 wspólnych genów. Wystarczy jak jeden dziadek przekazał gen warunkujący czynnik Rh. Odpowiedz Link Zgłoś
m912 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 21:07 Obaj dziadkowie i obie babcie mogą mieć Rh+, rodzice też Rh+ a dziecko Rh-. Odpowiedz Link Zgłoś
w86 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 21:28 wiem, ale wtedy dziecko dziedziczy Rh- po kims dalszym z rodziny (bo po kimś musi dziedziczyć to "dd" warunkujące rh-)a im ktos jest z dalszej rodziny tym mniejsza wspolna pula genow z dzieckiem czyli mniejsze prawdopodobienstwo (ale jednak zawsze) na odziedziczenie rh. nie da sie ustalic jakie dziecko bedzie mialo rh to wlasciwie sprawa losowa.. w przeciwienstwie do grupy krwi.. Odpowiedz Link Zgłoś
m912 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 21:32 Nie, to nie jest sprawa losowa i dziecko nie dziedziczy Rh- po kimś z dalszej rodziny. Dziedziczy dwa allele recesywne, po obojgu rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
m912 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 21:34 Tzn. to właściwie jest sprawa losowa, ale zależy jak się tę losowość rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
w86 Re: Czynnik Rh 28.06.07, 21:54 no ja wiem, że nawet jesli wszyscy w rodzinie mieliby rh+ to dziecko moze i tak odziedziczyc dd i miec rh- Ale co z takiej wiedzy dla przecietnych rodzicow kiedy zastanawiaja sie po kim ich dziecko ma rh?? Nie kazdy musi sie znac i rozumiec na genetyce, zasadach dziedziczenia itp W takim przypadku wydaje mi sie za wystarczające, ze czynnik rh dziedziczy sie "losowo". to mialam na mysli....... Odpowiedz Link Zgłoś
gaba78 Re: Grupa krwi i czynnik Rh 29.06.07, 20:34 Przekopałam wczoraj dużo stron na necie i juz wiem jak jest z czynnikiem Rh. Rodzice Rh+, którzy są heterozygotami moga mieć potomstwo + lub - ponieważ dziecko dziedziczy po jednym z genów od każdego rodzica. Matka Heterozygota Rh+ czyli Dd ojciec heterozygota Rh+ czyli Dd możliwe potomstwo: DD (Rh+), Dd (Rh+), lub dd (Rh-) Inny przykład: Dziadek DD(Rh+), babcia Dd(rh+), ich dziecko Dd(rh+) spotyka partnera Dd(rh+), a ich potomek jest dd(rh-) - najzwyklejsza sytuacja, chociaż wokoło same Rh+ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś