jarospoznan 22.04.07, 20:29 Jestem tydzień po - czy to normalne aby kolano było ciągle spuchnięte (pewnie jakis stan zapalny) i zablokowane? (najmniejszy kat nachylenia to około 10 stopni, wyprostowac nie mogę). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crrazy Re: Artroskopia kolana 22.04.07, 21:21 to zależy co miałes robione przy zastosowaniu artroskopii.. tu masz wątek. miłego czytania forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=11269158&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: Artroskopia kolana 22.04.07, 21:21 kazdy organizm reaguje indywidualnie - taka sytuacja jest mozliwe. rehabilitacja rozpoczeta? pozdrawiam, ps: co bylo robione w trakcie zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
jarospoznan Re: Artroskopia kolana 23.04.07, 21:04 Usunięcie zerwanego więzadła krzyżowego przedniego. Rehabilitacja rozpoczęta:) Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: Artroskopia kolana 24.04.07, 07:43 tylko usunięcie? rozumiem, ze mogles uzyc skrotu myslowego i do facto robiono Ci przeszczep. tak jak pisalem w poprzednim poscie, to kwestia osobnicza. sa oczywiscie standardy "podrecznikowe" ale tak jak to w zyciu bywa, jedni "ida" standardowo inni szybciej a jeszcze inni wolniej. osobiscie mialem lekko opuchniete kolano (rekonstrukcja prawego acl) do 2 tygodnia po zabiegu. nie kwalifikowalo sie na punkcje a przeszkadzalo troche w rehab, wiec rehabilitantka "zakleila" mi kolano w sposob zwiekszajacy/poprawiajacy prace naczyn limfatycznych. po tygodniu nie bylo sladu ;-)) znajoma z rehabilitacji - tez po rekonstrukcji acl, ale lewego - rrowniez miala plastry ale u niej opuchlizna utrzymywala sie ze 3 tygodnie. dodatkowo przez 2 tygodnie po zabiegu utrzymywal sie u niej stan podgoraczkowy. za to szybciej niz ja miala 90 stopni zgiecia i mogla wczesniej jezdzic samochodem... w linku, ktory wkleil crrazy jest kilkanascie postow na ten temat. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jarospoznan Re: Artroskopia kolana 28.04.07, 22:48 Samo usunięcie - acl blokowało staw kolanowy, aktualnie nie mam acl i czekam na rekonstrukcję. A jak wygląda sprawa z ortezą - co po niej nosić - jakiś ściągacz na całe kolano czy może tylko taki mały pasek wokół kolana pod rzepką? Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: Artroskopia kolana 30.04.07, 11:29 hmmm... to dziwne, ale nie będąc fachowcem nie będę się wypowiadał. w kwestii ortezy, to myślę, że raczej nie powinieneś przyzwyczajać się do myśli o możności noszenia elastycznej, krótkiej opaski z otworem na rzepkę bądź jak to opisałeś "mały pasek wpkół kolana pod rzepką". chyba, że w 3-4 m-cu po zabiegu. rekonstrukcja acl, to poważniejszy zabieg i raczej przygotowałbym się na tzw. "post-op brace", czyli długą ortezę (udo-łydka) z szynami po bokach i zegarami regulującymi kąt zgięcia - przynajmniej jeśli chodzi o pierwszy okres po zabiegowy. jak długo miałbyś ją nosić, to też pozostaje kwestią "osobniczą". pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
antenka33 Re: Artroskopia kolana 24.04.07, 19:28 Ja jestem 5 tygodni po artroskopii i jeszcze mam kolano opuchnięte. Przez pierwszy tydzień po zabiegu nie wolno mi było chodzić, tyle co do toalety.Co prawda mogę nogę zgiąć do kąta 120 stopni, i mogę ją całkowicie wyprostować, ale nadal muszę chodzić w ortezie. Zanikł mi mięsień czworogłowy (chyba tak on się nazywa), i musi się odbudować. Od początku chodzę na rehabilitację, ale to długa droga... Czasami brakuje mi cierpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
arp007 Re: Artroskopia kolana 24.04.07, 23:02 to Ty swierzynka jestes ;-))) nie wolno tracic cierpliwosci wszystko bedzie OK! jestem 6 m-cy po rekonstrukcji acl i ani przez chwile taka mysl do glowy mi nie przyszla, choc sezon narciarski mam w plecy :-(( z perspektywy czasu zobaczysz, ze te kilka miesiecy przeleca... pozdrawiam i zycze wytrwalosci Odpowiedz Link Zgłoś
kaska-czarna Re: Artroskopia kolana 29.04.07, 13:50 WITAM.JESTEM PO 4 ARTROSKOPIACH KOLANA.NORMALNIE PO KILKU DNIACH POWINNA BYC ZNACZNA POPRAWA.W MOIM PRZYPADKU NAPUCHNIETE KOLANO OKAZALO SIE SKRZEPEM KRWI I PO WIZYCIE U LEKARZA WYKONAL MI PUNKCJE(TJ SCIAGANIE KRWI Z NOGI STRZYKAWKA)... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
antenka33 Re: Artroskopia kolana 30.04.07, 08:34 Witaj kaska-czarna. Czy lekarz nie przepisał Ci zastrzyków przeciwzakrzepowych? Mi przepisał, i następnego dnia po artroskopii jeszcze w szpitalu zrobiono mi jeden, a potem już w domu robiłam sobie sama (w brzuch).Poza tym ja punkcję też miałam robioną w swoim życiu kilka razy (brr okropność!)po tej artroskopii też i nigdy nie było skrzepów. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś