Dodaj do ulubionych

Holter ciśnieniowy

18.06.07, 15:28
witam, czy ktoś miał założony Holter ciśnieniowy? chciałabym porozmawiać o
wynikach,

pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: Holter ciśnieniowy 18.06.07, 20:28
      Ja miałam założony około rok temu, jak leżałam w szpitalu.
      • anek130 Re: Holter ciśnieniowy 18.06.07, 21:13
        bo nie wiem czy widziałas wyniki? ja mam opisane w dwóch kolumnach 1. wg
        Kortkowa 2. oscillometollic (tak pisze0. Wyniki nieznacznie sie różnia od
        siebie (odczyty tj. skurczowe, rozkurczowe, puls), w niektórych miejscach gdy
        wyniki sa dla mnie zaskakujące np. w nocy wyszło mi w kórymś miejscu
        rozkurczoe "13" )pewnie bym już nie żyła), ale jest jakas gwiazdka przy tym
        odczycie, a nie wiem co znaczy i przy kilku innych również. Myślę sobie, że to
        może oznaczac bład odczytu. No i wyszło mi, że raczej mam niskie ciśnienie
        110/60-70, po kawce 80. Ale mam też dwa wyniki, któe sa dla mnie zupełnie
        niezrozumiałe. A mianowicie 145/120 oraz ostatni pomiar, gdzie siedziałąm sobie
        spokojnie już w poczekalni mam 145/130 (dodam że czułam się dobrze i nigdy
        wcześniej nie miałam takiego ciśnienia achyba bym takie wysoki w jkaiś sposób
        odczuwała). Ale nie ma gwaizdki przy tych wynikach. Ciekawi mnie to czy ten
        holter jest miarodajny w każdej sytuacji? czy mogłam ja spowodowac taki wysoki
        odczyt przez np. źle ułożoną rękę podczas pompowania? Dodam też że mam nerwicę
        na tle zdrowia , hipochondryczną i może dlatego takie skoki? ale aż takie?
        przepraszam, może zagmatwałam troszkę. Wizytę u lekarza mam dopiero w piatek a
        bardzo się denerwuję tymi wynikami.
        dzięki za odpowiedź

pozdrawiam
        Ania
        • pluskotka Re: Holter ciśnieniowy 19.06.07, 16:05
          Niestety wyników nie widziałam, choć trochę zerkałam na wyświetlacz. Jak więcej
          się ruszałam, to faktycznie troszkę większe ciśnienie było. Nie denerwuj się i
          wypytaj lekarza na wizycie o wszystko. :)
        • kloda-wa Re: Holter ciśnieniowy 18.09.16, 10:32
          lekarze często z marszu wykreślają skrajne pomiary jako artefakty. Nowe aparaty robią to same. Zapytaj o szczególy swojego kardiologa lub hipertensjologa.

pozdrawiam

----------------------------
          www.hipertensjolog.org
    • evee1 Re: Holter ciśnieniowy 20.06.07, 02:21
      Ja mialam dwa lata temu. Nie mialam takich wielkich skokow. Ale teraz gdy
      mierze swoim elektronicznym cisnieniomierzem (sam pompuje), to zdarzaja mi sie
      odczyty wadliwe, na przyklad 150/112, mimo, ze tuz przed i tuz po mam cisnienie
      w granicach 130/85.
      Ja tez z tych co na mysl o pomiarze cisnienia juz sie denerwuja :-)).
      Pozdrawiam. Daj znac co Ci lekarz powie.
      • anek130 Re: Holter ciśnieniowy 20.06.07, 09:11
        byłam na razie u zwykłego rodzinnego , który stwierdził, ze mam dobre ciśnienie
        a te skoki, a na te wysokie w ogóle nie zwróciła uwagi i powiedziała, że to
        musiał być błąd pomiaru. Ale ide jeszcze do kardiologa w piatek , mam nadzieję,
        że on też potwierdzi jej słowa.

pozdrawiam
        Ania
        • am55 Re: Holter ciśnieniowy 20.06.07, 20:51
          Witaj,spadłaś mi z nieba dzisiaj z tym pytamiem;-))własnie dzisiaj zdjęłam toto
          z ręki i niestety też mam taki sam dylemat jak Ty.Moje cisnienie w srednich
          wartościach jest ok ale jak zerknęłam na szczegółowe wskazania to już to tak
          różowo nie wygląda,w nocy miałam 59/50 a juz za 20min 140/90 więc juz sama nie
          wiem co o tym myśleć.Trochę mnie uspokoiliście tym załozeniem że to błąd w
          pomiarze,na wizytę idę dopiero za 2tyg.Pozdrawiam.
          • iskial1 Re: Holter ciśnieniowy 25.06.07, 20:28
            witam ja tez z tych co jak mierza cisnienie to juz sie denerwuja jakie bedzie ,
            jak mierze drugi raz to z zasady jest niższe,miałam holter cisnieniowy dwa razy
            raz podali sredni wynik z nocy i z dnia a raz podali seni najwyższy z nocy i
            dnia i sredni najniższy z nocy i dnia nie ma co sie denerwowac na zapas lekarz
            powinien z tobą omówic wynik a jak tego nie zrobi to go wypytaj lub zmien
            lekarza.Ja zmieniłam kardiologa i zobaczymy może będzie lepiej. pozdr. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka