babushka33 16.06.03, 19:46 Czy ktoś zna skuteczny sposób na szybkie pozbycie się chrypy przez 9 letnie dziecko.Dodam,że nie ma stanu zapalnego krtani a tylko podrażnienie spowodowane lekiem wziewnym,który musi na razie przyjmować.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariusz Re: Skuteczny sposób na chrypę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 20:13 Czasem pomaga zmiana formy leku podawanego wziewnie ale to trzeba ustalić z lekarzem. Dbanie o odpowiednią wilgotność w pomieszczeniach. Rozumiem, że dziecko było badane przez laryngologa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Skuteczny sposób na chrypę IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 17.06.03, 00:51 płukanie gardła galaretkowatym naparem z siemienia lnianego - łagodzi podrażnienia i dobrze nawilża. sprawdzony, choć niezbyt przyjemny sposób w sytuacjach awaryjnych, kiedy potrzebna jest bardzo szybka poprawa można też przepłukać gardło sokiem z buraków, bo ma dużo garbników i "wyciąga" -ale chyba trudno byłoby przekonać do tego dziecko. A buraczka trzyma na wypadek wszelki każdy aktor w garderobie... doraźnie lepsze od antybiotyku i przeciwzaplanych landrynek, nawet przy zapaleniach, choć oczywiście raczej działa objawowo niż leczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Skuteczny sposób na chrypę IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.06.03, 09:04 Czy dziecko dostaje lek bezpośrednio z pojemnika (tylko przez plastikowy ustnik oryginalnie dołączony do każdego opakowania) czy przez spejser (pisze fonetycznie, żeby nie mylić ze spacerem ;-) ), czyli takie pośrednie urządzenie (niby-balon). Zwykle drażniąco działają dodatkowe substancje ( konserwanty, itp.), a nie sam lek. Spytaj doktora, może Ci coś doradzi (wlaśnie używanie takiego urządzenia, do kupienia w aptekach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Skuteczny sposób na chrypę IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.06.03, 09:06 a co za lek dziecko otrzymuje? Bo jak Bioparox, to wyrzuć w cholerę. Jak leki p/astmie - to pozostaje spejser albo inhalator elektryczny (i leki do nebulizacji). Odpowiedz Link Zgłoś
babushka33 Re: Skuteczny sposób na chrypę 17.06.03, 23:12 Córka bierze Flixotide w dysku(lek chyba ma postać proszku).Nie ma jednak astmy,ani alergii.Dostała to na przedłużający sie kaszel,ale mam wrażenie,że wcale nie pomaga.Daję jej vit.a+e,ma płyn do płukania z gliceryną i witaminą chyba a,dostaje do ssania podbiał i tymianek oraz Strepsils,mam jeszcze coś do nawilżania gardła w spray'u,ale nie widzę żadnej poprawy.Chyba trzeba odstawić ten steryd,jutro idę do lekarki to się dowiem czy mogę.Córka uczy się śpiewu i w poniedziałek ma ważny występ,ale chyba nic z tego nie wyjdzie.Zainteresowało mnie to coś z buraka tym bardziej,że ktoś kiedyś juz coś o tym buraku mi mówił,ale wtedy nie byłam tym za bardzo zainteresowana i nie wiem co z tym burakiem zrobic.A może jakiś preparat z buraka mogę kupić gotowy?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Skuteczny sposób na chrypę IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 19.06.03, 23:11 to jest taki babciny sposób, więc pewnie ma tysiąc wersji wykonania. ja trę na szklanej tarce i później odciskam sok, zbierając to, co się samo odcisnęło jeżeli chodzi o występ, to myślę, że może podziałać, bo tak jak napisałam, nie leczy ale działanie objawowe jest rewelacyjne. tylko rozwaz, czy warto podraznione gardlo dobijac spiewem - wysilek glosowy jednak nigdy nie pomaga (ale tez niekoniecznie musi szkodzic). trzeba glęboko "z gulgotaniem" przpełukac tym gardło. na niektórych bardzo dobrze działają kapsułki z olejem z ogórecznika do rozgryzania. Mnie to niestety ani na jotę nie pomogło, ale koleżankom bardzo. co do gotowego preparatu to nie slyszalam niestety o niczym podobnym, a sprawy gardlowo - strunowe interesuja mnie od ladnych paru lat. z mojego doświadczenia wynika, że jeśli chrypa jest z przyczyn czynnościowych albo nizapalnego podrażnienia to trzeba do skutku szukac wlasciwej dla siebie metody tradycyjnej. ogolnie nie jestem zwolenniczka medycyny naturalnej, ale wydalam juz majatek na specyfiki laryngologiczne, a efektow nie bylo. tymczasem obrzydliwy sok z buraka czyni cuda... Odpowiedz Link Zgłoś