mandy 22.08.07, 16:03 Poszukuje info, dlaczego chorym na WPN late onset przepisuje sie 0,5 mg deksametazonu, i nie ma tu znaczenia czy chory ma gorsze czy lepsze hormony, zawsze tyle samo. Czemu nie moge brac np. tylko o,25 mg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woltico Re: poszukuje info 24.08.07, 12:50 Witam założycielkę forum. :) Sądzę że nie ma to znaczenia jeśli chodzi o typ WPN. Raczej może mieć to związek z wiekiem. W moim przypadku najbardziej zmieniały się dawki w okresie dojrzewania, później już nie aż tak bardzo. Był czas że brałem 0,75mg dość długo, później przez jakiś czas 0,5mg a teraz od niedawna jestem na 0,25mg. Podejrzewam, że tu chodzi o statystyczne dane dotyczące zapotrzebowania organizmu.(lekarz wspominał, że teraz wyniki mają drugorzędne znaczenie) Myślę, że trochę czasu jeszcze minie zanim przekonam się jak to jest na zmniejszonym DX. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katmalko Re: poszukuje info 18.12.07, 13:03 hej. ja bralam 0.25. Po ostatnich testach lekarz powiedzial ze to nieco za duzo jednak i teraz mam brac 0.15 + hydrokortizon rano. dziwi mnie troche inne podejscie do dawkowania. w polsce te same wyniki dla lekarza byly podstawa do zwiekszania mi dawki dex bez hydrokortizonu. Moj aktualny lekarz mowi co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
agaya81 Re: poszukuje info 20.12.07, 19:31 Na początku gdy wykryto u mnie WPN brałam 0,5 mg dexa przez może ok. 3 m-ce, po zrobieniu wyników biorę zmniejszoną dawkę 0,25 mg. Także myślę, że lekarz na podstawie wyników jednak koryguje dawkowanie, przynajmniej tak to wygląda w moim przypadku. Może u Ciebie wyniki nie "krzyczały" :) o zmianę dawkowania? Odpowiedz Link Zgłoś
delfinem Re: poszukuje info 21.12.07, 10:00 Ja zaczęłam od dawki 0,25 mg dziennie, potem wyniki były dobre i lekarz zmniejszył mi dawkę do 0,125 mg i chyba to nie była najlepsza decyzja :( Po ostatnich wynikach kontrolnych okazało się, że moje 17ohp wynosi prawie 18 :( Znowu wróciłam do dawki 0,25 mg i tak nie wiadomo czy to wystarczy :( Odpowiedz Link Zgłoś