Dodaj do ulubionych

BARDZO WYSOKA GORĄCZKA

IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 19:37
Moja córka(5lat)od środy ma angine ropna a przy tym ma bardzo wysoka goraczke
(40stopni).Co robic aby ta goraczke chociaz troche zmniejszyc?daje jej
panadol ale nie specjalnie skutkuje,robie tez oklady ale to tez duzo nie
daje.Czy jest cos skuteczniejszego?poza tym dostaje augmentin 3*pol
tabletki. Poradzcie prosze co jeszcze zrobic dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: OLI Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA-DOKI PORADZ!!!! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.03, 22:33
      Prosze doradzic co zrobic
    • Gość: Maria Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.unknown.tele.dk 04.07.03, 22:41
      • Gość: Maria Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.unknown.tele.dk 04.07.03, 22:52

Mam nadzieje, ze jestes po wizycie u lekarza.
        Powiem Ci co robi moja corka wg. polecen dunskiego lekarza.
        Ja na poczatku sztywnialam z leku, bo gdy moje dzieci byly male mieszkalam w
        Polsce, a gdy byly chore to kazano mi robic co innego, niz to sie robi tutaj.
        Dzis juz nie wpadam w panike, gdy widze moje malutkie wnuczeta chodzace nago z
        temperatura.
        1. dziecko ma byc zupelnie rozebrane, wtedy ma szanse na odprowadzenie ciepla,
        jakiekolwiek ubranie zatrzymuje cieplo
        2. pomaga kapiel - woda o temp 37-38 stopni.
        Duzo letniego picia, najlepiej woda przegotowana + ew. troche soku z cytryny.
        Zycze zdrowia

Maria

• Gość: midm Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 07:15
          Wszystko to brzmi w porzadku, mzoe poza chodzeniem (przy takiej goraczce moga
          byc zawroty itd).
          • Gość: midm Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 07:26
            Dodac mozna by jeszcze podanie czegos napotnego (sok malinowy, lipa, bez).
            • Gość: meg Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.lv.lv.cox.net 05.07.03, 07:46
              40 stopni u dzieci to bardzo normalne przy takiej chorobie jak angina. Rob
              dziecku zimne oklady na przeguby dloni, na kostki i lydki u nog, na czolo i
              kark. Poza tym duzo niech pije chlodne napoje. Jak juz zejdzie do 38 to dalej
              nie zbijaj bo goraczka zwalcza bakterie. Mam zreszta nadzieje, ze kryzys juz
              minal.
            • Gość: Maria Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.unknown.tele.dk 05.07.03, 09:29
              Z dodatkami do picia w postaci ziol i sokow moze byc roznie, najlepsza sama
              woda bo neutralna. Dodatki moga miec rozne dzialanie poza leczniczym -ew.
              alergie i nadwrazliwosc??
    • Gość: Oli Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.03, 19:46
      Bardzo dziekuje za wszelkie informacje,dzis jest juz duzo lepiej.Mala ma 38
      stopni.Jeszcze jest rozpalona ale najgorsze jest juz chyba za nami.Jeszcze raz
      dziekuje -na pewno mi sie to przyda w przyszlosci POZDRAWIAM
    • Gość: Oli Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.03, 16:49
      Niestety za bardzo sie chyba cieszylysmy,corka znowu dostala 40 stopni.Dosc
      dlugo trzyma sie ta goraczka-od srody-nieprawdopodobne.Jedno mamy pytanie-jak
      dlugo jeszcze ta goraczka moze trwac???
      • aka10 Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA 06.07.03, 17:49
        Ja sie wobec tego zastanawiam,czy mala odpowiedni rodzaj antybiotyku
        dostala.Sama mialam raz taka angine,przez 10 dni 39-41 stopni,az wreszcie
        zmienili mi lek.Zapytaj lekarza,bo to rzeczywiscie dosyc dlugo ta goraczka
        trwa.Jesli mala lubi lody,to dawaj,ile chce-chlodza od wewnatrz.Pozdrowienia.
      • Gość: dentystka Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.03, 00:34
        Panadol (czyli paracetamol) stosunkowo slabo dziala przeciwgoraczkowo. I
        krotko: trzeba by go podawac co 6 godzin. lepsza jest Pyralgina (co 8 godzin)
        lub Naproxen ( co 12 godzin). Jesli nie ma poprawy, a wrecz temperatura znowu
        wzrosla, byc moze konieczna bedzie zmiana antybiotyku. Jesli juz antybiotyk
        zostanie zlecony, nie wolno zmniejszac samodzielnie dawki ani przerywac kuracji
        wczesniej, niz zezwoli lekarz (nawet mimo ustapienia objawow chorobowych). Z
        reguly antybiotyk podaje sie minimum 7 dni (z niewielkimi wyjatkami).Chlodne
        oklady na nozki czy chlodne kapiele sa wskazane. I nie przegrzewac! W Polsce
        panuje obyczaj, ze gdy jest goraczka, trzeba dziecko zapakowac pod pierzyne,
        zeby je wygrzac. A chodzi wlasnie o ochlodzenie ciala przy wysokiej goraczce!
        I jeszcze jedna uwaga, co do antybiotykow: trzeba je zazywac w rownych
        odstepach czasowych (czyli np.- zaleznie od leku - co 8 lub 12 godzin). A nie
        np. 3 razy dziennie,. co niektorzy praktykuja w taki sposob: godziny: 8-12-20.
        A potem 12 godzin przerwy. KOniecznie trzeba pilnowac godzin podania kolejnej
        dawki!
        Przepraszam, ze pisze o rzeczach oczywistych, ale dla niektorych one nie bywaja
        takie oczywiste.
        Zycze zdrowia!
        • zotkiefka Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA 07.07.03, 01:08
          Gość portalu: dentystka napisał(a):

> Panadol (czyli paracetamol) stosunkowo slabo dziala przeciwgoraczkowo. I
          > krotko: trzeba by go podawac co 6 godzin. lepsza jest Pyralgina (co 8
          godzin)
          > lub Naproxen ( co 12 godzin). Jesli nie ma poprawy, a wrecz temperatura
          znowu
          > wzrosla, byc moze konieczna bedzie zmiana antybiotyku. Jesli juz antybiotyk
          > zostanie zlecony, nie wolno zmniejszac samodzielnie dawki ani przerywac
          kuracji
          >
          > wczesniej, niz zezwoli lekarz (nawet mimo ustapienia objawow chorobowych). Z
          > reguly antybiotyk podaje sie minimum 7 dni (z niewielkimi wyjatkami).Chlodne
          > oklady na nozki czy chlodne kapiele sa wskazane. I nie przegrzewac! W
          Polsce
          > panuje obyczaj, ze gdy jest goraczka, trzeba dziecko zapakowac pod pierzyne,
          > zeby je wygrzac. A chodzi wlasnie o ochlodzenie ciala przy wysokiej goraczce!
          > I jeszcze jedna uwaga, co do antybiotykow: trzeba je zazywac w rownych
          > odstepach czasowych (czyli np.- zaleznie od leku - co 8 lub 12 godzin). A
          nie
          > np. 3 razy dziennie,. co niektorzy praktykuja w taki sposob: godziny: 8-12-
          20.
          > A potem 12 godzin przerwy. KOniecznie trzeba pilnowac godzin podania
          kolejnej
          > dawki!
          > Przepraszam, ze pisze o rzeczach oczywistych, ale dla niektorych one nie
          bywaja
          >
          > takie oczywiste.
          > Zycze zdrowia!

Tylko nie NAPROXEN!!Niesluchaj i nie podawaj dziecku naproxenu.Byc moze i
          pomoze ale przy okazji podziurawi dziecku zoladek.Ludzie trzymajcie sie z dala
          od naproxenu.
    • Gość: jola Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 07:31
      U nas jest to samo : 5 letnia corka i od czwartku goraczka tylko, ze niestety
      angina zostala rozpoznana dopiero w sobote (wczesniej lek. stwierdzil zatrucie
      pok.) tez dostaje augmentin i teraz najwyzsza temp wieczorem to 39 a dochodzila
      do 40,5 , podowalam jej pyraligine , teraz syrop ibum, u nas jeszcze doszlo
      tragiczne zap. spojowek (antyb. miejscowy) i juz sama nie wiem co powoduje te
      temp. dzisiaj wybieram sie znowu do pediatry i okulisty.
      • Gość: Olka Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.nowiny.net 07.07.03, 21:40
        Myślę, że przede wszystkim do lekarza - pewnie poda inny antybiotyk, bo na
        augmentin dziecko chyba nie reaguje, może nie tak dawno lub często go
        dostawało? Moim dzieciom najszybciej temperatura schodziła (tylko, gdy była
        wyższa niż 39 st.) po pyralginie - może trzeba podać czopki, skuteczniej się
        wchłaniają. Ale leczyłam dzieci zawsze po konsultacji, choćby telefonicznej, z
        lekarką. Natychmiast pomaga chłodna kąpiel ew. zimne okłady na czoło i
        piersi.Życzę zdrowia, Olka
    • Gość: Oli Re: BARDZO WYSOKA GORĄCZKA IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 23:02
      Mala miala augmentin i niestety nie dzialal,teraz ma DANACIN C-wiecie cos na
      temat tego leku?Czasami pomaga a czasami nie.Temperatura skacze-raz jest 38,5
      a raz 36,3 pozdrawiam
      • Gość: dentystka Dalacin C IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.07.03, 23:22
        Antybiotyk. Radzę go podawać w trakcie lub po posiłku, bo będzie bolał brzuch,
        będą wymioty... Oprócz tego, jak przy każdym antybiotyku, 1 lub 2 razy
        dziennie jakiś lakcid lub Lacidofil lub Trilac,lub tp. Z zachowaniem minimum 2-
        godzinnego odstępu między antybiotykiem a lakcidem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka