wirysz 27.07.03, 08:01 Nie wymieniono pomidorów, które wg powszechnej opinii zawierają dużo potasu. Oczywiście dotyczy to również soku pomidorowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lo.ri Potas 25.01.14, 15:28 Czasem niestety nie wystarczy jeść warzyw czy innych produktów w potas... Zaczęłam bardzo źle się czuć i lekarz wykrył, że mam niedobór potasu (pomimo zbilansowanej diety). Na nie są to jakieś duże braki. Zalecił mi jeść właśnie pomidory i doustnie, dodatkowo łykać Katelin +, mam nadzieję, że za niedługo wszystko wróci do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
mlarka Re: Potas 24.02.14, 15:56 Niedobór bardzo osłabia mięśnie, mało tego może doprowadzić nawet do śmierci! Tak mi powiedział lekarz. Z potasem żartów nie ma i nie ma co bagatelizować takiego niedoboru. Teraz już na szczęście są też w aptekach kapsułki bez recepty, bo kiedyś to musiałam w kolejce do lekarza stać żeby coś przepisał. No i dieta - pomidory, ziemniaki i suszone morele (których ja nie lubię osobiście). Odpowiedz Link Zgłoś
parawi Re: Potas 25.04.14, 11:36 Bez recepty potas, to polecam katelin+. Żona mi kupiła jak zacząłem intensywnie ćwiczyć i skarżyłem się na drżenie mięśni, na zmęczenie. Okazuje się, że nawet zbyt duża potliwość może być jakimś tam objawem niedoboru potasu. Trzeba się pilnować, bo faktycznie ten niedobór może być niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Potas 25.04.14, 12:10 Nadmiar potasu jest równie niebezpieczny. Nie wolno na własną rękę łykać tabletek z potasem. Zawsze trzeba się wcześniej skonsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_22 Re: Potas 25.04.14, 18:21 Najpierw trzeba zrobić badanie na potas. www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html Odpowiedz Link Zgłoś