Dodaj do ulubionych

slodycze a sennosc

09.11.07, 14:13
czy wie ktos moze czy spozywanie duzych ilosci slodyczy ma wplyw na
sennosc i ciagle zmeczenie? bo jem je czesto i w niemalych
ilosciach,sylwetka jakos na tym nei cierpi,ale czuje sie senny caly
czas i nie moge sie rano wywlec z lozka
czy to moze miec jakis zwiazek z tymi slodyczami?
bylbym wdzieczny za odp
Obserwuj wątek
    • girlandy Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 16:32
      TAK!!! Z wlasnego doswiadczenia ci powiem, ze slodycze maja ogromny wplyw na
      moje samopoczucie. Odkad pamietam jadlam duzo slodyczy (i czesto). Zawsze
      wiedzialam, ze to nie moze byc dla mnie dobre. Ostatnio przestalam jesc zupelnie
      (postanowilam, ze nie bede jadla slodyczy do Swiat). Pierwszy tydzien byl
      straszny - zle sie czulam, mialam bole glowy, bardzo chcialam cos slodkiego
      zjesc, ciagle bylam glodna. Po tygodniu - super samopoczucie, zero ospalosci,
      zmeczenia, itd.
      • gloomy2 Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 17:10
        czyli jednak...dziekuje bardzo za odpowiedz. Widze ze tez musze sprobowac
        zrezygnowac ze slodyczy,moze uda sie jakos przetrwac te ciezkie pierwsze dni:)
        pozdrawiam
    • maciekleo Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 21:28
      Lepiej zbadaj sobie poziom glukozy we krwi, bo to wyglada jak objawy cukrzycy (ciagle zmeczenie + brak tycia mimo jedzenia duzej ilosci cukru).
      • girlandy Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 21:50
        Moze, ale nie musi. W przypadku cukrzycy czesto nawet spada waga, bardzo chce
        sie pic, jest sie bardzo zmeczonym, latwo sie czlowiek irytuje, czasami sa
        problemy ze wzrokiem, itd.
        Opisane przez kolege objawy brzmia bardziej jak hypoglykemia - za niski poziom
        cukru. Jesli sie nieodpowiednio odzywiaz albo sie organizm przyzwyczai do duzej
        ilosci cukru na codzien, wtedy organizm w naturalny sposob zaczyna sie tego
        cukru domagac. Wtedy jesz slodycze i podnosi ci sie gwaltownie poziom cukru,
        czujesz sie swietnie, po czym po godzinie poziom cukru gwaltownie spada i
        czujesz sie zle, boli glowa, spac sie chce, itd. Normalne objawy.
        Ja bym nie panikowala, tylko sprobowala ograniczyc slodycze przez jakis czas.
        Jesli wszystko sie ustabilizuje to ok, a jesli nie to warto sobie zrobic badania.

Ten pierwszy tydzien po odstawieniu slodyczy jest trudny, ale bynajmniej nie
        straszny! Jak masz ochote sie poddac to zjedz jakas suszona sliwke, fige,
        rodzynki, czy daktyla. Tylko tez nie w jakichs duzych ilosciach, bo one tez
        zawieraja duzo cukru - tylko, ze tego lepszego cukru niz czekoladki, cukierki
        czy batoniki.

Trzymaj sie! Pozdrawiam.
    • livy Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 22:14
      jak jesz słodycze, to podbijasz sobie poziom cukru we krwi. Organizm na siłe
      próbuje go obniżyć. A jak już obniży, to czujesz sie senny i potrzebujesz znowu
      podbić. Takie błędne koło;)
      • livy Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 22:20
        zapomniałam dodać, że słodycze można zastąpić ciastkami owsianymi. Moge nawet
        wrzucic przepis na ciastka owsiane bez cukru, jakby kto chciał:P
        • gloomy2 Re: slodycze a sennosc 09.11.07, 23:50
          dziekuje wszystkim za odpowiedzi i rady.
          Troche przerazilem sie ta hyperglykemia(chyba dobrze napisalem;) i
          cukrzyca...nie chudne,ale tez nie tyje za duzo mimo dosc duzych ilosci slodyczy
          w diecie.Wiec mam nadzieje ze jednak nei cukrzyca.
          Zrobie rzeczywiscie tak ze odstawie slodkosci i bede obserwowal czy cos sie
          zmienia na lepsze. mam nadzieje ze przetrwam jakos.
          dzieki jeszcze raz;) pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka