Dodaj do ulubionych

Kolonoskopia

• justyna6684 Kolonoskopia 22.07.11, 17:20
      Miałam robioną kolonoskopię w kwietniu, spałam sobie, obudziłam się już po wszystkim w swoim łóżku na sali szpitalnej, po 2-3 godzinach wypuścili mnie dod domu. W szpitalu w mojem miejscowości robią to badanie pod jakąś narkozą, taką krótką. Ja miałam robioną jeszcze gastroskopię przy okazji, więc też nie wiem czy boli:) W szpitalach można się tak znieczulić za opłatą, ale nie każdy o tym wie. Przy rejestracji na badanie warto zapytać czy jest taka opcja i ile kosztuje. Ja czekałam 2,5 miesiąca na badanie.
      • ewa151255 Re: Kolonoskopia 27.08.12, 21:41
        gdzie można zrobić w taki sposób kolonoskopię i gastroskopię? jakie to btło znieczulenie? ile kosztuje? moja mamusia miała kolonoskopię i od tego momentu zaczęła umierać -osłabła ,to był początek końca-muszę to zrobić, ale bardzo się boję-proszę odpowiedz na pocztę-nasturcja112@wp,pl-bardzo dziękuję
    • babciadancia Kolonoskopia 16.11.11, 12:09
      Witam O 16 dziś mam mieć kolanoskopie z uśpieniem. na fundusz w Krakowie. Boje się uśpienia ale już miałam próbe kolanoskopi 2 lata temu i musiano przerwać.......nie dałam rady wytrzymać bólu. Ale podobno każdy człowiek ma inną wytrzymałość na ból. Moi znajomi mieli bez uśpienia i twierdzą że nic nie czuli. Może to też zależy od lekarza i jego umijętności wykonywania zabiegu.
      Jak przeżyje to jutro napisze jak było. Na razie jestem strasznie głodna bo ta drakońska dieta jest okropna. pozdrawiam.
    • babciadancia Kolonoskopia 16.11.11, 20:55
      Jestem po kolanoskopi u Prof.Popieli w Witkowicach. Niepotrzebny był strach.było b.dobrze nic nie czułam. szybko się wybudzilam. Personel wspaniały.Polecam
    • katka-1982 Kolonoskopia 28.12.11, 13:37
      A czy ktoś ostatnimi czasy, miał wykonywaną kolonoskopię lub jakiekolwiek inne badanie czy też zabieg w NZOZ Endoterapia ul. Brzeska w Warszawie. Potrzebuję bliższych informacji o tej placówce. Jacy są tam lekarze,obsługa personelu, jakie jest podejście do pacjenta, czy czymś się wyróżniają id innych placówek.
      • doremido6 Re: Kolonoskopia na Brzeskiej 12 29.03.12, 14:53
        Może nie jest za późno na odp., ale jeśli nawet to dla przyszłych przerażonych pacjentów napiszę moją opinię o Brzeskiej. Wspaniałe miejsce. Wspaniałe. Miałam przyjemność robić tu dwa badania, z przerwą 5-letnią. Obydwa w znieczuleniu. W 2011 było płatne 180zł. Zarówno dawniej jak i w listopadzie 2011 personel był wspaniały. To jest miejsce, gdzie czuje się wysoki poziom usług. Szacunek, spokój, miła, uspokajająca rozmowa. Troska o bezpieczeństwo i samopoczucie.
        W XI'11 badanie przeprowadzał bardzo młody lekarz. Aż miało się wrażenie, że świeżo po studiach nie będzie wiedział jak sie zabrać do badania. I miłe zaskoczenie. Konkretna rozmowa, uspokojenie, konkretne polecenia, czułam się bardzo dobrze.
        Dla osoby, która po raz pierwszy kładzie się z prawie gołą (prześwitujące spodenki z zielonego papieru) pupą, wypiętą w stronę lekarza, może to być wstydliwe i upokarzające uczucie, ale ja myślałam tylko o tym, żeby w badaniu wszystko wyszło jak najlepiej. Byłabym skłonna prosić na kolanach tego młodego człowieka o badanie, gdyby był jedynym w całym szpitalu. Wstyd to kwestia drugorzędna, gdy masz problem i chcesz się przebadać. Na sali gdzie robiono badanie bylo dwóch lekarzy i pielęgniarka, albo dwie, słyszałam głos, ale nie widziałam z tej strony łóżka. Gdy leżałam na boku w wygodnej pozycji, nie zsuwałam się (pielęgniarki pytały czy na pewno wygodnie?) pierwszy wprowadzono wenflon i coś, nie wiem co. Potem padło pytanie czy życzę sobie znieczulenie na całe badanie. Zdziwiłam się, bo opłacone wcześniej znieczulenie powinno być zaznaczone w formularzu, tymczasem lekarz zawsze rozmawia z pacjentem. Może się rozmyślił, może chce widzieć badanie. Ja miałam ogromną chęć patrzeć, ale strach wziął górę i wolałam spać. I wtedy wezwano do sali anestezjologa. Bardzo mi się podobało to , że lekarz cały czas coś do mnie mówił. Sprawdzał dane wpisane do formularza, cały czas miał ze mną kontakt. Był czas na oswojenie się z salą, z ilością ludzi, z aparaturą. Anestezjolog po przybyciu przeczytał formularz i zaczął zadawać pytania. W trakcie podał miarkę znieczulenia i pielęgniarka bardzo powoli je wstrzyknęła. Po jakimś czasie kazano mi liczyć od 10 do 1. Pamiętam 6 i ... zasnęłam. Obudziłam się na sali wybudzeń. A gdy poczułam sie na siłach zejść z łóżka i ubrać się, zaprowadzono mnie na poczekalnię. Tam czekałam na osobę "dorosłą, odpowiedzialną", która miała mnie odebrać.
        Badanie wyszło dobrze. I właśnie dlatego wspaniałego uczucia, że wynik jest dobry, radzę wszystkim, którzy mają problemy z jelitkami w rodzinie aby badali się. Zanim poczują ból w swoim brzuchu. Jeśli można pozwolić sobie na znieczulenie bardzo polecam. Ale jeśli nie, badanie nie jest bolesne to momentu, gdy rurka dojdzie do miejsca, które boli. Ja tak miałam przy pierwszym badaniu na ul.Kaczej. Badanie przerwano, nie zaproponowano znieczulenia. Nie wiedziałam od czego, a bolało nadal. Dopiero na Brzeskiej 12 zaproponowano znieczulenie i chętnie skorzystałam. Polecam to miejsce.
    • ew-a2 Kolonoskopia 12.02.12, 22:39
      Proszę o radę:gdzie w Katowicach zrobić kolonoskopię
    • profi11 Kolonoskopia 20.09.12, 14:28
      Jeżeli chcesz dowiedzieć się gdzie możesz zrobić bezpłatne badania profilaktyczne w kierunku wczesnego wykrywania raka jelita grubego, najbliżej Twojego miejsca zamieszkania, wejdź na stronę www.profilaktykawpolsce.pl
      • voxave Re: Kolonoskopia 22.09.12, 02:43
        Poddaję sie temu badaniu regularnie w celu profilaktycznym i nigdy nic mnie nie bolało.
        Oczywiscie podano dozylnie p.bólowe jak tez chyba *głupi Jasiek*

Jest uczucie wzdęcia, bo pompują do jelit powietrze aby sonda mogła wejścćw światło jelita----po badaniu uchodzą gazy jak zwariowane i to jest zawsze przyczyna mojej głupawki*śmiechu*
    • ip02 Kolonoskopia 11.10.12, 15:37
      A ja jestem kilka dni po tym badaniu. Dla mnie to była masakra! Robiłam to badanie w Centrum Onkologii w Warszawie. Nie było opcji: dopłata za znieczulenie. Darłam się i chciałam przerwania badania mimo przecież uciążliwego przygotowania. Wolałabym urodzić dziecko niż mieć jeszcze jedno takie badanie " na żywca", bo ból był większy. Dla mnie jest to skandal, że stosuje się znieczulenie przy borowaniu zęba a tu uznano,że nie jest to potrzebne. Narażenie mnie na takie cierpienie - mogę powiedzieć bez przesady - na tortury -jest karygodne. Nigdy więcej takiego badania bez znieczulenia! Będę ostrzegać wszystkich znajomych. Mój lekarz pierwszego kontaktu zaniemówił gdy dowiedział się, że miałam to badanie bez znieczulenia. A ja na pewno nie zapomnę tego bólu do końca życia.
      • snajper55 Re: Kolonoskopia 11.10.12, 17:01
        ip02 napisał(a):

> A ja jestem kilka dni po tym badaniu. Dla mnie to była masakra! Robiłam to bada
        > nie w Centrum Onkologii w Warszawie. Nie było opcji: dopłata za znieczulenie. D
        > arłam się i chciałam przerwania badania mimo przecież uciążliwego przygotowania
        > . Wolałabym urodzić dziecko niż mieć jeszcze jedno takie badanie " na żywca", b
        > o ból był większy. Dla mnie jest to skandal, że stosuje się znieczulenie przy
        > borowaniu zęba a tu uznano,że nie jest to potrzebne. Narażenie mnie na takie ci
        > erpienie - mogę powiedzieć bez przesady - na tortury -jest karygodne. Nigdy wię
        > cej takiego badania bez znieczulenia! Będę ostrzegać wszystkich znajomych. Mój
        > lekarz pierwszego kontaktu zaniemówił gdy dowiedział się, że miałam to badanie
        > bez znieczulenia. A ja na pewno nie zapomnę tego bólu do końca życia.

Dziwne. Też miałem bez znieczulenia i żadnego bólu nie było. Nie powiem, że było to przyjemne, ale ból?

S.
        • annas1961 Re: Kolonoskopia 10.12.12, 23:06
          niestety ludzie różnie przechodzą to badanie, ja miałam na uśpienie , poinformowano mnie że osoby po operacjach brzusznych mogą mieć zrosty na jelitach i może boleć

koleżanka mojej siostry( obie pielęgniarki) zemdlała podczas badania i następne zrobiono pod narkozą
    • iwona7012 Kolonoskopia 05.06.13, 09:33
      Właśnie wróciłam z badania kolonoskopowego jelita grubego. Badanie zostało przeprowadzone w szpitalu w Skierniewicach przez doktora Jastrzębskiego. Dla przeciętnego pacjenta, takiego jak ja, bez wcześniej przeprowadzonych zabiegów chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej to badanie zaleca się wykonywać bez znieczulenia. Potwierdzam, ból występuje tylko raz podczas badania. Ale przy zachowaniu równego oddechu da się to spokojnie wytrzymać, to jest do przeżycia, na prawdę. Dodatkowo można obejrzeć na monitorze własne jelito, niesamowite przeżycie. Pan doktor Jastrzębski jest prawdziwym specjalistą, rozumie odczucia pacjenta i jest na ile to możliwe delikatny i bardzo ludzki. Polecam
      • osmanthus Re: Kolonoskopia 10.01.14, 12:49
        Dla przeciętnego pacjenta, takiego jak ja, bez wcześniej przeprowadzonych zabiegów chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej to badanie zaleca się wykonywać bez znieczulenia.

To jakas wierutna bzdura.
    • klara7910 Wszyscy bzdury wypisujecie!!! 10.01.14, 11:58
      jak przechodzimy przez to badanie zalezy tylko i wylacznie od progu bolu, u jednych jest niski u innym wysoki, wiec nie mozna jednoznacznie stwierdzic, ze to badanie boli lub tez nie, bo kazdy inaczej je odczuwa. Moj maz mial pierwszy i powiedzial, ze jest troche nieprzyjemne, wiec ja, pelna hura optymizmu polozylam sie wygodnie i czekalam na to "troche nieprzyjemne" badanie, ktore okazalo sie nie do wytrzymania dla mnie i nie zostalo do konca przeprowadzone. Bol jaki odczuwalam jest porownywalny do zazynaniem od srodka, mialam wrazenie, ze ktos mnie od srodka rozcina. Krzyczalam, wierzgalam z kolonoskopem w tylku, az lekarz musial przerwac badanie, wiec nie opowiadajcie, ze bzdura, ze nie boli i wszyscy strasza. Ja nie uwazam, ze ci, ktorzy pisza o malutkim bolu wypisuja bzdury, bo tak pewnie to badanie zniesli (szczesliwcy) ale powtarzam, wszystko zalezy od indywidualnego progu bolu. Pozdrawiam
      • osmanthus Re: Wszyscy bzdury wypisujecie!!! 10.01.14, 13:06
        Jak kolonoskopia to tylko w Australii ...
        Tutaj nikt ci jej nie zrobi na zywca, tutaj dba sie o dobre samopoczucie pacjenta.
        Malo tego, wiekszosc kolonoskopistow wymaga by pacjent przed podpisaniem swiadomej zgody obejrzal wideo zapoznajace go z procedura.

Is a global sedation protocol available for surveillance colonoscopy?
        wiki.cancer.org.au/australia/Clinical_question:Is_a_global_sedation_protocol_available_for_surveillance_colonoscopy?

www.cancerscreening.gov.au/internet/screening/publishing.nsf/Content/bw-colon-brochure

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka