Gość: Artur IP: *.kprm.gov.pl 08.08.03, 07:59 Jestem ciekawy Waszych dośiwadczeń i poglądów na ten temat. Sam poddałem się terapii i efekt mnie zaskoczył. Wydaje mi się nawet, że pokonał mój sceptycyzm do medycyny tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczi Re: Refleksologia 08.08.03, 08:55 Gość portalu: Artur napisał(a): > Jestem ciekawy Waszych dośiwadczeń i poglądów na ten temat. Sam poddałem się > terapii i efekt mnie zaskoczył. Wydaje mi się nawet, że pokonał mój > sceptycyzm do medycyny tego typu. Ja również mam dobre doświadczenia z takiej terapii, ale nie będe się szerzej wypowiadać, bo taki temat to przecież karygodne odstępstwo od jedynie słusznej drogi, jaką jest medycyna konwencjonalna. D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Refleksologia IP: *.kprm.gov.pl 08.08.03, 11:35 deczi napisała: >> Ja również mam dobre doświadczenia z takiej terapii, ale nie będe się szerzej > wypowiadać, bo taki temat to przecież karygodne odstępstwo od jedynie słusznej > drogi, jaką jest medycyna konwencjonalna. > D. dlaczego nie stosować czegoś poza konwencjonalną skoro są efekty? Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Refleksologia 08.08.03, 14:10 Gość portalu: Artur napisał(a): > dlaczego nie stosować czegoś poza konwencjonalną skoro są efekty? Ja w takich przypadkach przypominam sobie, co napisal dr Przemyslaw Kiszkowski o wpływie sugestii w radiestezji na otrzymywane wyniki main.amu.edu.pl/~pkisz/cowarto.htm oraz co pisze Adam Pietrasiewicz w swoim Biuletynie Sceptycznym www.biuletynsceptyczny.lauda.pl/ -> medycyna magiczna -> Medycyna równoległa dokonujac refleksji nad refleksem pozdrawiam a masaz dloni jaki przyjemny!... ze nie wspomne o tzw masazu tybetanskim... najlepiej w parach mieszanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Refleksologia IP: *.kprm.gov.pl 08.08.03, 14:47 Nie rozumiem jak się ma radiestezja do refleksologii chyba, że mamy do czynienia z bardzo prostym , wręcz prymitywnym zabiegiem retorycznym, polegającym na rozszerzeniu tematu rozważań i włączeniu doń innych tematów, które poprzedni dyskredytują. Odpowiedz Link Zgłoś
deczi Re: Refleksologia 08.08.03, 16:56 Gość portalu: Artur napisał(a): > deczi napisała: > > >> Ja również mam dobre doświadczenia z takiej terapii, ale nie będe się > > szerzej > > wypowiadać, bo taki temat to przecież karygodne odstępstwo od jedynie > słusznej > > drogi, jaką jest medycyna konwencjonalna. > > D. > > dlaczego nie stosować czegoś poza konwencjonalną skoro są efekty? > To smutne, że ludzie nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Przecież nie napisałam, żeby nie stosować ;-) Nie chcę się wypowiadać szerzej na ten temat, bo nie mam ochoty an dyskusje ze sceptykami. Stopy masuję, bo to świetny relaks dla nich, a i wyleczyłam się tak na przykład z przeziębienia (i niech nikt nie pisze, że lekarstwami tez bym się wyleczyła, bo nikt jeszcze nie wymyślił czegoś, co leczy katar w dwa dni). Na tej podstawie wnioskuję, że refleksologia MOŻE działać tez na inne dolegliwości. D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Refleksologia to kolejne szarlatanstwo IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 08.08.03, 11:48 Choc oczywiscie masaz stop sam w sobie moze byc przyjemny. I na tym polega wartosc refleksologii. Patrz: www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/reflex.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felinecaline Re: Refleksologia to kolejne szarlatanstwo IP: *.dial.proxad.net 08.08.03, 12:04 otoz to, przy calej mojej niecheci do "medycyny rownoleglej" uwielbiam masaz stop! Znowu z Dokim wpadlismy w rezonans ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Refleksologia to kolejne szarlatanstwo IP: *.kprm.gov.pl 08.08.03, 15:01 Gość portalu: Doki napisał(a): > Choc oczywiscie masaz stop sam w sobie moze byc > przyjemny. I na tym polega wartosc refleksologii. > > Patrz: > www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/reflex.html No cóż jeżeli detoksykacja organizmu poprzez zwiększoną liczbę wypróżnień, intensywniejsze pocenie się (zabiegi miałem przeprowadzane wiosną nie teraz) i szybkie odzyskanie pełnego zakresu ruchu kończyny po operacji kolana bez rehabilitacji. Ortopeda był zaskoczony efektem (oczywiście nie powiedziałem mu o refleksologii)myślał, że miałem wstępną rehabilitację (ćwiczenia izometryczne), a jako pewnik przyjął magnetostymulację. CZyli jak mam to wszytsko oceniać ? Jako cud ? Przepraszam ale przy wyborze cud i refleksologia wybieram to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Refleksologia to kolejne szarlatanstwo IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 08.08.03, 15:24 Gość portalu: Artur napisał(a): > No cóż jeżeli detoksykacja organizmu poprzez zwiększoną liczbę wypróżnień, Zaloze sie, ze wiesz to od refleksologa, bo tez tylko alternatywni uwazaja, ze defekacja i detoksyfikacja to to samo. > intensywniejsze pocenie się (zabiegi miałem przeprowadzane wiosną nie teraz) i > szybkie odzyskanie pełnego zakresu ruchu kończyny po operacji kolana bez > rehabilitacji. Nie ma dowodu, ze bez refleksologii tez bys nie wstal na nogi. Ortopeda był zaskoczony efektem (oczywiście nie powiedziałem mu > o refleksologii)myślał, że miałem wstępną rehabilitację (ćwiczenia > izometryczne) Bo miales. Masaze stop. > CZyli jak mam to wszytsko oceniać ? Jako cud ? > Przepraszam ale przy wyborze cud i refleksologia wybieram to drugie. Jest jeszcze efekt placebo. Mozesz wierzyc, w co zechcesz. Jednak jednostkowe doswiadczenie nie stanowi prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś