Dodaj do ulubionych

Przedszkole marzeń

07.11.05, 14:09
Dziewczyny! Jakie NAJWAŻNIEJSZE warunki,wg. Was i Waszych Dzieci (nawet tych
podrośniętych, patrzących z perspektywy czasu), powinno spełniać przedszkole,
wychowawcy, dyrektor; a co byłoby pożądane,choć może nie niezbędne.
Będę bardzo wdzięczna za Wasze wypowiedzi, bo zawsze to lepiej mieć szersze
spojrzenie (szczególnie osób doświadczonych), niż tylko własny punkt widzenia,
który z natury rzeczy jest jednak zawężony.
Obserwuj wątek
    • apsik1 Re: Przedszkole marzeń 07.11.05, 15:06
      mam małą chwilkę i tylko ciut napiszę
      1. panie którym nie przeszkadza to że dzieciakom trzeba wytrzeć nos, maluchom
      czasem pomóc w toalecie.
      2.otwarte w godzinach pasujących rodzicom (teraz mało kto wychodzi z pracy
      przed 16 a u mnie tylko do tej godziny jest czynne)
      3.dyrektor trochę pozytywnie zakręcony- by miał wiele pomysłów tak jak
      nauczycielki
      4. to że przyjazne miłe i takie tam pomijam, bo o tym wiesz
      5. powinno zachęcać dzieci i rodziców do integracji i lubienia siebie jakimi są
      6. powinno tworzyć coś na wzór rodziny bo dzieciaki spędzają tam dużo czasu

itd można pisać i mówić i zawsze coś się znajdzie
    • kasiask Re: Przedszkole marzeń 07.11.05, 15:11
      Dla mnie ważne są "panie zaangażowane", czyli takie, którym się coś chce, a nie
      przychodza do pracy odbębnić kilka godzin. A poza tym, żeby:
      - dzieci dużo robiły różnych prac plastycznych i to różnymi technikami
      - grupa nie była zbyt duża i dzięki temu, zeby nie było nerwowej atmosfery
      - żeby dzieci miały możliwość wychodzenia na spacery praktycznie codziennie
      - żeby panie miałay dobry kontakt z rodzicami i potrafiły powiedzieć coś o
      dziecku więcej niz stwierdzenie, że zjadło lub nie zjadło obiadu
      - żeby sale były duże, jasne, a dzieci miały dostęp do wielu róznych zabawek....

jak mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę smile)
    • nata76 Re: Przedszkole marzeń 07.11.05, 15:30
      jejku,jeszcze w temacie nie jestem,bo moje córki nie chodxą do
      przedszkola,ale...chciałabym powiedzieć,że czasem b. zazdroszczę wszystkim
      mamom i ich dzieciom z wiekszych mias,że macie szansę na wybór przedszkola,
      wybór stylow wychowawczych, zajec dodatkowych itp.
      U nas trzy przedszkola na krzyż, wszystkie przepełnione do granic, z kadrą
      róznie, nie ma wyboru................
      pozdrawiam,nata
      • monstermama Re: Przedszkole marzeń 09.11.05, 10:58
        Po moich doświadczenia: elastyczne, zaangażowane panie i dyrektorka to
        podstawa - potrafią wtedy góry przenosić.
        Ale małe grupy też są ważne. Po prostu nie wierzę, że nawet w wielkiej i
        przestronnej sali, 25 dzieci będzie się lepiej bawić niż 16 dzieci w sali
        wielkości salonu. Bo przedszkole to powinien być taki drugi dom rodzinny dla
        malucha, a nie dom dziecka.
        Tylko co z tego, że my piszemy o przedszkolach marzeń, jak generalnie np.: w
        Poznaniu Wydział Oświaty chce zostawić tylko molochy, a małe przedszkola
        pozamykać.
        Bo w dużym koszty pań rozkładają się na więcej dzieci.
        Koszmar, ale koszty w tym przypadku są najważniejsze.
        Pozdrawiam
        • anima10 Re: Przedszkole marzeń a realia życia 09.11.05, 14:44
          > Ale małe grupy też są ważne. Po prostu nie wierzę, że nawet w wielkiej i
          > przestronnej sali, 25 dzieci będzie się lepiej bawić niż 16 dzieci w sali
          > wielkości salonu. Bo przedszkole to powinien być taki drugi dom rodzinny dla
          > malucha, a nie dom dziecka.
          Ideał, to mniejsze grupy dzieci (pewnie i w szkole by lepiej było przy mniejszej
          liczebności klas), oczywiście pod warunkiem pełnego zaangażowania pań i dyrektora.
          Ale może jest też możliwe stworzyć korzystny klimat do dobrego samopoczucia
          i rozwoju dzieci, nawet w większych grupach. Na pewno dużo tu zależy od stopnia
          indywidualizacji i podejścia wychowawczyń. Bo przecież musimy sobie radzić, jeśli
          nie ma innego wyboru. Może ma ktoś pozytywne doświadczenia mimo tego, że
          przedzkole było duże?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka